Postgraduaat Freinet
Wil je de visie, de uitgangspunten en de pijlers van Freinet leren kennen? Dan is dit postgraduaat Freinet iets voor jou!
Je bouwt niet alleen kennis op over de Freinettechnieken, maar ook over de invarianten en de natuurlijke methode. Je ervaart zelf de coöperatieve werkvormen en je bezoekt verschillende Freinetscholen.
Behalve de theorie, krijg je dus ook sprekende praktijkvoorbeelden mee.
Voor het postgraduaat Freinet dat start in februari 2025 kan je nu nog niet inschrijven. Je kan je wel registeren op de wachtlijst.
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Iets voor jou?
Dit postgraduaat richt zich op leerkrachten die al in een Freinetschool werken of zich intensief willen voorbereiden op Freinetonderwijs. En dit zowel voor het basisonderwijs als voor het secundair onderwijs.
Heb je een diploma hoger onderwijs en een getuigschrift van pedagogische bekwaamheid op zak? Dan kan je dit postgraduaat starten.
Leren door ervaring
Célestin Freinet (°1896) ontwikkelde samen met zijn collega’s een eigen pedagogie op basis van ervaringen in de dagelijkse praktijk met kinderen op basisscholen in Frankrijk. Zijn technieken zijn gebaseerd op de ervaringen van de kinderen. Hij nam de leerlingen mee naar buiten en liet hen vertellen over hetgeen ze zagen, beleefden, ervaarden… . Freinet zag dat de leerlingen via het vertellen en het schrijven hierover tot leren kwamen.
Samenwerking
Dit postgraduaat kwam tot stand door een samenwerking tussen hogescholen, pedagogische begeleidingsdiensten, de Freinetbeweging en het Oost-Vlaams Instituut voor Opvoedkundige Wetenschappen.
Opbouw en studiepunten
Het postgraduaat omvat 20 studiepunten en werd opgesplitst in 2 modules.
Module 1: Freinetpedagogie in theorie en praktijk
We kijken naar Freinet in historisch perspectief: het leven, het mens- en maatschappijbeeld van Freinet en de Nieuwe Schoolbeweging. Je reflecteert over de Freinetpedagogiek en wat die kan betekenen voor het onderwijs in 2022 en voor je eigen onderwijspraktijk. We maken ook ruimte voor je eigen leervragen en reflecties op praktijken van Freinetpedagogie in Vlaanderen.
Module 2: Freinetpedagogie in theorie en praktijk
In de tweede module koppel je de invarianten van Freinet aan de eigen praktijk en/of de praktijken die je leert kennen doorheen de module. Je kan zelf passende didactische werkvormen vormgeven volgens Freinettechnieken zoals de kring, de klaskrant of klasblog, het gebruik van vrije tekst, levend rekenen, … In deze module word je de auteur van je eigen professionalisering en breng je het netwerk van collega’s binnen en buiten de school in ka
Praktische info voor de opleiding Freinet
Wat is een postgraduaat?
In een traject van 20 tot 60 studiepunten kun je specifieke kennis en vaardigheden opfrissen, actualiseren, verdiepen of verbreden.
Wie is je contactpersoon voor het postgraduaat Freinet?
Heb je nog een vraag? Aarzel niet en neem contact op met Ilse Baetslé via ilse.baetsle@hogent.be.
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!