Terug naar overzicht

Opleiding Gezinswetenschappen

Iets voor jou?

schrijf je in!

Ondersteuning voor gezinnen

De opleiding Gezinswetenschappen leidt mensen op om een goede ondersteuning te bieden aan gezinnen. Enerzijds op een wetenschappelijk onderbouwde manier, anderzijds met veel empathie en presentie. De opleiding leert menselijke en maatschappelijke verhoudingen vanuit de gezinscontext te begrijpen en gezinnen op een professionele manier te begeleiden.

Uniek in Vlaanderen

De bacheloropleiding Gezinswetenschappen kun je in Vlaanderen en in Brussel enkel aan Odisee volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen. De opleiding geeft inzicht in de dynamiek van relaties, analyseert de verschillende aspecten van gezinsrelaties en leert je ook veel over je eigen functioneren als ‘kind van’, partner of (toekomstige) ouder.

Werkplekleren

Leren in de praktijk doe je via werkplekleren. Dat is een uitgebreide vorm van stage: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, je draait ook echt mee op de werkvloer. Vanaf het tweede jaar ga je twee tot drie dagen per week aan de slag in een organisatie. In het tweede jaar is dat in een onderneming uit de sociale economie: een kringloopcentrum, buurtdienst, beschutte werkplaats... In het derde jaar kies je zelf de organisatie waarin je aan praktijkleren wilt doen.

Aan de slag met je diploma

Afgestudeerden Gezinswetenschappen zijn getraind in de ondersteuning, versterking en begeleiding van gezinnen en gezinsrelaties. Zij kunnen hun vaardigheden inzetten in diverse sectoren als algemeen welzijnswerker, bij de jeugdzorg, het onderwijs, overheid of politie.

Jobmogelijkheden

A little help?

Vraag individuele begeleiding voor een goede studieplanning

STUDIEBEGELEIDING

Meer weten?

Infodag 03.09

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL
3
Troeven
1
Studeren én werken

Al in het eerste jaar leer je diverse sectoren van het welzijnswerk kennen door werkbezoeken en ontmoetingen. In het tweede en derde jaar ga je zelf halftijds aan de slag op een relevante werkplek. De overige twee dagen van de week heb je les en studieactiviteiten.

2
Unieke opleiding

De professionele Bachelor in de Gezinswetenschappen is uniek in Vlaanderen en Brussel. Gezinswetenschappen brengt op een toegankelijke manier samen wat er in verschillende disciplines bestaat aan kennis over opvoeding, relaties en samenleving.

3
Fraaie campus

Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de groene Huart Hamoirlaan, in een mooie en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. De openbare bibliotheek van Schaarbeek is vlakbij en heeft haar collectie en haar openingsuren afgestemd op de behoeften van onze studenten.

Kim wint de Emancipatieprijs 2016

Emancipatieprijs voor Kim Lecoyer

Kim Lecoyer van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen neemt in naam van mensenrechtenorganisatie Karamah EU de Emancipatieprijs 2016 in ontvangst. “Zowel in Gezinswetenschappen als bij Karamah EU werken we hard aan de emancipatie van moslima’s. Bij Gezinswetenschappen brengen we veranderingen teweeg die naast gezondere familiale verhoudingen ook een grotere openheid, maatschappelijk engagement, actief burgerschap en gendergelijkheid meebrengen.” Lees hier het volledige persbericht.

 

Kom naar de infodag van 11.03.2017

Alle velden zijn verplicht