Chemie

Je bent geïnteresseerd in chemie, milieu, biochemie of voeding? Een praktisch-wetenschappelijke opleiding, daar heb je wel zin in? Dan is een opleiding Chemie iets voor jou.

Ga je voor Chemie, dan heb je de keuze tussen drie afstudeerrichtingen: Biochemie, Chemie en Milieutechnologie. Bovendien is je toekomst verzekerd: met een bachelordiploma Chemie op zak vind je gegarandeerd snel werk in een goed betaalde sector.

chemie

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Een opleiding Chemie. Wat houdt dat nu juist in?

  • Instapcursussen
  • Veel labo's
  • Focus op jouw interessegebied
  • Les in kleine groepen

Praktijk én theorie

De opleiding Chemie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Die combinatie maakt de opleiding zo veelzijdig en afwisselend. In het eerste jaar bouw je met vakken als Chemie, Fysica, Biologie, Microbiologie, Wiskunde en Statistiek een brede algemene wetenschappelijke basis op die voor de drie afstudeerrichtingen gelijk is. De volgende stap: een afstudeerrichting kiezen zodat je je kunt specialiseren dankzij specifieke praktijktoepassingen. In het laatste semester van het derde jaar loop je stage in een bedrijf of onderzoeksinstelling.

Stage in het werkveld

De stageperiode (een volledig semester) aan het einde van je opleiding is de kers op de taart. Bij de keuze voor je stageplaats laten we je niet aan je lot over: we houden rekening met je voorkeur en het soort werk dat je wilt doen zoals milieuanalyses met ultramoderne apparatuur, DNA-onderzoek van micro-organismen in voeding of een stage in een productie- of controlelabo van een chemisch bedrijf. Tijdens je stage word je begeleid door een docent van de hogeschool. En je kunt natuurlijk ook voor een buitenlandse stage kiezen. De resultaten van het onderzoek dat je tijdens je stage voert, verwerk je als bachelorproef. De presentatie en verdediging van je bachelorproef vormen het eindpunt van je opleiding.

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

  • Iedereen aan boord

    Interesse in wetenschappen en techniek zijn een pluspunt. Als je in het secundair onderwijs een richting wetenschappen in het aso of tso gevolgd hebt met Chemie als apart vak, dan ben je voldoende voorbereid. Als je minder dan vier uur Wiskunde hebt gehad of als je Chemie niet als apart vak had, raden we je onze instapcursussen Wiskunde en Chemie aan.  Hier klikken om je aan te melden voor de instapcursus chemie en/of wiskunde.  In het begin moet je waarschijnlijk wat harder studeren. Motivatie en een gezonde dosis interesse in de chemische wereld zorgen voor jouw boeiende start. 

  • Steeds meer praktijk

    De verhouding theorie-praktijk neemt toe naarmate de opleiding vordert. In het eerste jaar gaat het om twee derde theorie en oefeningen en een derde labopraktijk. In het tweede jaar is de verhouding fifty-fifty en in het derde jaar heb je maar liefst 75% praktijk. De stageperiode duurt dan een volledig semester. Je kunt er ook voor kiezen om je stage in het buitenland te doen, net als ongeveer 20% van onze studenten.

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ aan, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Geen nummer

    Bij Odisee is er geen sprake van een kloof tussen docent en student. Je krijgt les van een hecht team docenten in een kleine klasgroep. Die docenten hebben aandacht voor elk individu en passen met veel plezier de inhoud van het college aan de groepen aan.

De bachelor Chemie bereidt je goed voor op het latere werkleven. De vakken binnen de opleiding vormen namelijk een geheel, waardoor je heel wat wetenschappelijke inzichten ontwikkelt die je vervolgens leert toepassen in de praktijk. Naast de vakgerichte lessen en practica ga je bovendien op stage. Zo leer je zelf dingen te regelen en goed te communiceren.
Niels Verhoosel
Student Chemie
Niels Verhoosel bachelor chemie
Wat moet je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Praktijk op één

Geen theorie zonder praktijk, daarom hechten we er in je opleiding veel belang aan. In de perfect uitgeruste labo’s van Technologiecampus Gent train je je praktische vaardigheden als een echte expert. Maar je duikt ook letterlijk het werkveld in tijdens bedrijfsbezoeken en stages.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. Dat gaat van structurele samenwerkingen via vaste stageplaatsen in chemiebedrijven tot internationale samenwerkingen, o.a. in Polen (Opole) en Portugal (Porto) in het kader van een onderzoeksproject. Daarnaast hebben we een nauwe band met de onderzoekslabo’s van UGent, KULAK en KU Leuven, en het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek).

Persoonlijke begeleiding

Na elke examenperiode krijg je een individueel gesprek met de eerstejaarscoördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.

Ga 100% voor je eigen talent

Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je sterktes. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je troeven kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.

Handen uit de mouwen 2
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met zo’n gegeerd diploma als Chemie vind je gegarandeerd snel een job. 

Je kunt aan de slag als

  • Laborant
  • Onderzoeksmedewerker
  • Milieuambtenaar
  • Milieuspecialist
  • Milieucoördinator
  • Labotechnicus
Wat na je diploma labo-omgeving

Of wil je verder studeren?

Ongeveer de helft van onze bachelorstudenten Chemie breit er nog een extra opleiding aan. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je onder meer starten aan een master in de Industriële wetenschappen (bio)chemie (industrieel ingenieur), een master in het Milieu- en preventie management of een master in de Milieuwetenschappen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

We werken samen met verschillende partners uit het werkveld. Dat gaat van structurele samenwerkingen via vaste stageplaatsen in chemiebedrijven tot internationale samenwerkingen, o.a. in Polen (Opole) en Portugal (Porto) in het kader van een onderzoeksproject.

Jaarplanning

Na de herfstvakantie neem je deel aan je eerste examens, spannend. Die deelexamens tellen voor 10% mee bij je totaal. In januari is het tijd voor je eerste échte examens. Daarna volgt een lesvrije week. Aan het einde van het tweede semester sluit je je eerste jaar af met de juni-examens.

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Chemie bij Odisee, dan studeer je aan de Technologiecampus in Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria waar je de theorie onmiddellijk toepast in de oefeningen. We houden de theoriegroepen bewust zo klein mogelijk, maximaal dertig à veertig studenten. Bij labo-oefeningen zijn de groepen nog een pak kleiner zodat je nog beter begeleid wordt.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - luisterend naar muziek