Bachelor Toegepaste Informatica

Volg jij binnenkort de praktijkgerichte bachelor Toegepaste Informatica bij Odisee? Google, Amazon, Netflix en Spotify: het internet bracht ons nieuwe en onmisbare bedrijven die tegen een razendsnel tempo groeien met onze data als grootste factor. Experts breken dagelijks hun hoofd om alles sneller, beter, toegankelijker en veiliger te maken. Kiezen voor een opleiding in dit technologisch domein maakt je automatisch erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Ontdek jouw talenten en groei uit tot een échte IT-specialist.

toegepaste informatica
Een goede studiekeuze maken?

Doe de studiekeuzetest en vind de opleiding die écht bij jou past!

Wat is Toegepaste Informatica en wat houdt de opleiding precies in?

  • Je docent = je coach
  • Jouw interesses staan centraal
  • Met de voeten in de praktijk
  • Futureproof skills

Focus op praktijk

Bij Odisee maak je oefeningen die gebaseerd zijn op reële contexten en je technisch stevig laten nadenken. Theorie krijg je niet in aula’s maar enkel ter ondersteuning, rechtstreeks in labo’s of online. Daarnaast verwerf je ook bedrijfskundige competenties en word je klaargestoomd om zelfstandig te functioneren in een bruisende businesswereld.

Stap voor stap naar de werkwereld

Tijdens praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer kansen om werkveldervaring op te doen. In je tweede opleidingsjaar doe je dat door in groep te werken aan een bedrijfsopdracht, en verder in de opleiding door een semester stage in het binnen- of buitenland.

Interactief onderwijs

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Odisee gelooft in een goed uitgewerkte mix van online en ‘on campus’ onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt de focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. De inhoud en opdrachten die online gegeven kunnen worden, brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met webcams aan en headsets op. Als eerstejaarsstudent breng je dus nog steeds meer dan de helft van jouw tijd door - in real life - op onze campus, no worries!

Alle nodige skills

We doen er alles aan om je op te leiden tot een polyvalente, open en proactieve informaticus. Aan het einde van de rit bezit je de bagage om een modern informaticaproject te realiseren en de nodige bedrijfskundige- en communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en andere IT-professionals.

 

Laat je overtuigen door onze studenten Toegepaste Informatica

Toegepaste Informatica studeren? Onze studenten aan het woord!

Keuzetrajecten in de kijker

Stel jouw persoonlijke studie-shake samen

Samen met het werkveld ontwikkelde Odisee een uniek curriculum dat je de kans geeft zelf te kiezen welk IT-profiel het sterkst bij jou aansluit zodat je je daarin kunt verdiepen. Concreet is het programma van de bachelor Toegepaste Informatica opgebouwd rond zeven beroepsprofielen. Na een stevige basis in het eerste jaar kies je daar jouw drie  favoriete beroepsprofielen uit (daarin begeleiden we je graag via meerdere coachinggesprekken). De drie profielen die je kiest vormen het fundament van jouw toekomstige professionele carrière in de IT-wereld en bezorgen je ongetwijfeld een brede waaier aan jobmogelijkheden.

  • Cybersecurity & Network Specialist

    Als cybersecurity & network specialist werk je in team aan de planning, beveiliging en troubleshooting van digitale netwerken. Via praktische labo’s en interactieve oefeningen leer je computers, servers, mobiele apparaten en netwerken opzetten en beschermen tegen schadelijke aanvallen. Je leert onder meer over ethical hacking. Hiervoor ga je aan de slag in ons eigen datacenter, maar je leert ook werken met cloudoplossingen. Ook server- en netwerkvirtualisatie komen uitvoerig aan bod. Via dit keuzetraject kun jij achteraf perfect aan de slag als cybersecurityspecialist!

  • Business & System Analyst

    Als business-analist begeleid je klanten om gestructureerd tot het juiste inzicht te komen van hun noden. Als je goede vragen stelt en goed luistert naar de antwoorden, word je een prima analist! Je leert de businessprocessen van je klanten en hun IT-ondersteuningsnoden bepalen en zet dat dan om naar de juiste specificaties om doeltreffende software te ontwikkelen. Via user stories specificeer je wat waardevol is voor de gebruiker en organiseer je het werk van ontwikkelaars. Je duikt in UML-modellen, prototype-oplossingen met frameworks voor back-end en front-end softwareontwikkeling, agile development en microservices architectuur. En via softwaretesten beoordeel je tot slot de juiste functionaliteit en kwaliteit van software.

  • System Administrator

    Als system administrator gebruik je verschillende besturingssystemen om servers en netwerken op te zetten, te beveiligen en te beheren. Concreet leer je met Linux en Windows Server werken. Ook de virtualisering van operating systems, het opzetten van een virtuele desktopinfrastructuur en werken met cloud services komen aan bod. Je besteedt ook aandacht aan hoe je dat allemaal met tools en scripts kunt automatiseren. Je leert de visie en het beleid van een organisatie vertalen naar een efficiënte structuur die zowel technisch als praktisch door jou geconfigureerd wordt. Een mooie uitdaging!

  • Software Developer

    Als software developer ontwerp, test en documenteer je applicaties die gebruikers in staat stellen hun werk vlotter en sneller uit te voeren. Je leert daartoe complexe informatie- en IT-behoeften kritisch te analyseren en IT-oplossingen te bedenken en te modeleren. Een grondige kennis van programmeren stelt je in staat om in een waaier van programmeertalen applicaties te ontwikkelen. Concreet ga je met C#, Javascript en .NET-frameworks aan de slag. Dit keuzetraject focust ook specifiek op business applications die je zelf leert ontwerpen. Voor wie een kei in applicatieontwikkeling wil worden, is dit keuzetraject je op het lijf geschreven!

  • Web Developer

    Kom hier te weten hoe je websites en web- en mobiele applicaties bouwt voor Android of IOS en die in een app store publiceert. Je leert hoe je met recente front-end web frameworks zoals Angular, React, Vue ... krachtige en gebruiksvriendelijke applicaties bouwt die de verwachtingen van je klant overtreffen. Je leert die applicaties bovendien testen en optimaliseren. Ontdek ook hoe je een eenvoudige back-end oplossing ontwikkelt voor die toepassingen via serverside scripting.

  • Digital Consultant

    Als digital consultant probeer je de meerwaarde van digitale technologieën in te schatten, innovatieve businessmodellen te bedenken en die toe te passen in een of meer domeinen. Je kunt business-behoeften vertalen naar digitale oplossingen en je overtuigt anderen om die aan te schaffen of toe te passen. Daarom leer je onderhandelings- en verkooptechnieken toepassen, verkooppresentaties maken en volledige salescycli opvolgen. Ook klantenbeheer en CRM-oplossingen komen aan bod. En wil je later je eigen bedrijf oprichten, dan leer je hier je eigen businessideeën vorm geven, met een eerste businessplan en tal van digitale marketingtechnieken.

  • Artificial Intelligence & Data Engineer

    Als AI-expert speel je in op technologische ontwikkelingen en vertaal je bedrijfsuitdagingen via krachtige frameworks voor machine learning en deep learning naar een slimme software-oplossing. Daarnaast zul je vanuit een rol als data engineer groeiende datastromen diepgaand bekijken, verwerken en er patronen in herkennen. Gebruikmakend van onder meer cloudtoepassingen maak je voorspellingen en bedenk je creatieve oplossingen om een antwoord te bieden op de steeds luider klinkende vraag uit het werkveld en de maatschappij.

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma Toegepaste Informatica?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Toegepaste Informatica

  • Jouw docenten zijn bedrijfsexperten

    Wist je dat heel wat van de Odisee-docenten die les geven aan derdejaarsstudenten maar 25% van hun tijd in het onderwijs staan? Ze zijn dus echte experts in hun domein en geven les vanuit hun concrete specialisatie. Je cursussen zijn ook altijd up-to- date en er wordt nauw samengewerkt met internationale bedrijven.

  • Studeer en onderneem tegelijk

    Heel wat oud-studenten Toegepaste Informatica schopten het tot ondernemer. Ze zijn nu verantwoordelijk voor een webshop, ontwikkelen mobiele beveiligingsoplossingen, werken voor klanten een digitaal businessmodel uit of helpen hen met het optimaliseren van hun online imago. Heb je nu al een businessidee? Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

  • Persoonlijke begeleiding

    Tijdens je opleiding heb je nauw contact met je docenten. Ze zijn je coach en werken heel persoonlijk met je samen. Als je werkt aan een project in ons aantrekkelijk digitaal leercentrum, geven ze je graag feedback en antwoorden op al je vragen. Na elke examenperiode krijg je ook feedback. Je kunt bij je docenten langsgaan om je examenresultaten te bespreken. Ook staan er meerdere trajectbegeleiders klaar om samen op zoek te gaan naar jouw menu van vakken dat haalbaar en persoonlijk is. Jouw leertijd heb je dus zelf in handen!

Checklist!

Is de opleiding Toegepaste Informatica iets voor jou?

  • Je bent gepassioneerd door digitale communicatie en informatie.
  • Voor innovatieve ICT-toepassingen die de wereld kunnen verbeteren, mogen ze je inschakelen.
  • Je staat niet toe te kijken aan de zijlijn maar bent ondernemend en steekt de handen uit de mouwen.
  • Problemen? Die zijn er om op te lossen. Dat anderen hun taken daardoor beter kunnen uitvoeren, is mooi meegenomen.
  • Je bent niet bang van een uitdaging en toont veel inzet.
Meisje - nadenkend
Oorspronkelijk wou ik vooral apps en websites gaan ontwikkelen. Intussen weet ik dat ik veel meer richtingen uit kan na mijn bachelor. Nu wil ik digital consultant worden: een professional die advies geeft aan klanten over hun digitale projecten en die erna uitvoert.
Aïcha Mokhtar
Student Toegepaste Informatica
Aicha mokhtar - TI
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Toegepaste Informatica

No-nonsense IT

Alles wat je in de opleiding meekrijgt, is nodig om uit te groeien tot een professional: veel praktijk, teamwerk en haalbare uitdagingen.

Interessante partners

Door onze ligging in de bedrijvige hoofdstad is Campus Brussel een ideale uitvalsbasis. We werken samen met heel wat partners uit het werkveld. Niet-IT-bedrijven waarmee we o.a. in contact staan zijn AB InBev, CIBG, Jan De Nul maar ook Inetum-Realdolmen, Accenture, Cronos, EY, Deloitte. ProSoccerData, B-Sprouts en Abstractive zijn start-ups waarmee we goede banden hebben.

Spannende hackatons

We organiseren geregeld hackatons voor onze studenten. Vergis je niet: we zetten niet aan tot criminele hackopdrachten maar gaan drie dagen actief aan de slag rond een project of probleem (bv. smart shopping center). Je krijgt vooraf de nodige training om dat project tot een goed einde te brengen. Zodra de hackaton start, krijg je de opdracht/briefing. In team ga je brainstormen over hoe je het probleem wilt oplossen. Je wordt hierbij goed gecoacht. Aan het einde presenteer je in team je idee voor een jury. De winnaar krijgt een prijs. Ook bedrijven komen kijken naar de hackatons. Het is een vorm van scouting door gerenommeerde jury’s.

Het buitenland lonkt

In het tweede jaar doe je buitenlandse ervaring op in de vorm van een project. We werken samen met drie buitenlandse scholen (in Italië, Malta en Oostenrijk). Zo werkten studenten al rond een project over banktransacties en het veilig digitaal versturen van overschrijvingen tussen twee partijen.

systeem- en netwerkbeheer

Met een graduaatsdiploma starten aan de bachelor?

Heb jij succesvol een graduaat Programmeren of Systeem- en Netwerkbeheer behaald? Fijn zo! Bij Odisee kun je een vervolgtraject van 90 studiepunten opnemen en doorgroeien naar een professioneel bachelordiploma in de Toegepaste Informatica. Via een persoonlijke trajectbegeleiding bekijken we samen waarvan je vrijgesteld kunt worden en waarin je nog kunt groeien. We streven ernaar je studietijd te beperken tot 1,5 jaar.

Bachelor elektronica-ICT-elektronica header
Na je diploma

Wat na Toegepaste Informatica?

De Odisee-alumni die de opleiding Toegepaste Informatica volgden, werden dankzij een heleboel praktijklessen opgeleid tot professionals met een stevige portie knowhow en ervaring. De vraag naar informatici is en blijft groot dus tewerkstelling is zo goed als gegarandeerd.

In welke job kom je terecht?

  • Je wordt de schakel tussen business en IT.
  • Je kunt doorgroeien tot projectleider, consultant of expert in je gekozen beroepsprofielen.
  • Je analyseert de behoeften, maakt een ontwerp, ontwikkelt toepassingen, beheert de gegevens en regelt het netwerkverkeer.
  • Je kunt o.a. aan de slag bij een IT-bedrijf, kmo, mediabedrijf, financiële instelling of in de wereld van e-commerce.
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren na je diploma Toegepaste Informatica?

De bachelor Toegepaste Informatica van Odisee bereidt je ook goed voor op het behalen van een master of een postgraduaat. Denk bijvoorbeeld aan een master in de Handelswetenschappen - Business Information Management, een postgraduaat Information Systems Management of een postgraduaat IT-Organisatie en -Management.

Van onze bachelorstudenten Toegepaste Informatica studeert bijna 10% verder voor een master. Dat kan zelf gewoon op dezelfde campus in Brussel waar de KU Leuven masteropleidingen aanbiedt.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Campus Brussel

Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad zeker snor. Campus Brussel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. Voor een grotere honger kun je in studentenrestaurant Belcampus terecht.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Toegepaste Informatica is een OKOT-opleiding

De bachelor Toegepaste Informatica is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je de opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts