Boekentips door Odisee-collega's

Onlangs riepen we alle Odisee-collega's op om hun fijnste boekentip door te sturen. We selecteren deze 10 tips uit de vele inzendingen:

1. Kongokorset (2018) van Herlinde Leyssens beschrijft het unieke levensverhaal van Gabrielle Deman, de eerste blanke vrouw die te voet Kongo-Vrijstaat doorkruiste (1904-1907). Deze historische roman is gebaseerd op de nalatenschap (met o.a. foto’s en brieven) van deze dappere vrouw, bewaard in het archief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Je wordt direct meegesleept in de koloniale (denk)wereld aan het begin van vorige eeuw.

2. Het moois dat we delen van Ish Aït Hamou is een warm, goed geschreven en heel confronterend verhaal dat aantoont hoe vooringenomen we soms en toch hoe gelijk we altijd zijn, ongeacht onze nationaliteit, leeftijd, geaardheid of gedachtegoed.

3. Vele hemels boven de zevende van Griet Op De Beeck is een prachtige roman die je vastneemt en niet meer loslaat. Het is een treffende beschrijving van een Vlaams gezin. Opgelet: het lezen van dit boek bezorgt je wel een stomp-in-de-maag-gevoel, dat wel even aanhoudt.

4. De stam van de holenbeer van Jean M. Auel is een deel uit de aan te raden reeks 'De Aardkinderen'. Je leest het verhaal van Ayla in een wereld met zowel neanderthalers als cro-magnons.

5. On Bullshit" van de Amerikaanse filosoof Harry Frankfurt (ook vertaald in het Nederlands als "Bullsh!t: waarom er zoveel wordt geluld.”) is een pageturner waarin Frankfurt messcherp analyseert hoe er vaak gesproken wordt zonder ook maar enige aandacht te besteden aan de waarheidswaarde van de gemaakte claims. Hij zet deze 'bulsshit' af tegenover leugens en verklaart waarom bullshit nog erger is. Een toegankelijk boekje voor iedereen die wil ontdekken waarom filosofie écht relevant is.

 

6. Het Feest van de Bok van Mario Vargas Llosa is een geweldige mix tussen fictie en geschiedschrijving, bovendien zeer meeslepend en meesterlijk geschreven.

 

7. Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier stuit een oudere leraar op een boek over een Portugese arts. Door een toevallige ontmoeting op straat, breekt hij radicaal met zijn leven. Hij reist naar Portugal om op zoek te gaan naar meer info over deze arts. In dit boek staan bedenkingen over het leven centraal, en ook de lezer ontsnapt niet aan enige zelfreflectie. 

 

8. Born a Crime van Trevor Noah geeft een unieke blik op de historie van de apartheid in Zuid-Afrika door de ogen van een komiek die noch wit, noch zwart is.

 

9. Kroniek van een aangekondigde dood van Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez zuigt de lezer onweerstaanbaar mee in dit verhaal dat met grote precisie uiteenzet hoe rampspoed zich onstuitbaar voltrekt.

 

10. Hotel Quadriga van Jenny Glanfield en de vervolgboeken “Viktoria” en “Verdeelde stad” maken deel uit van een trilogie die het leven van drie families in Berlijn beschrijft vanaf het einde van de 19de eeuw (val van het keizerrijk) tot de val van de Berlijnse muur in 1989. De geschiedenis is verweven met het leven van de families in turbulente tijden in Duitsland.