Italiaans stoofpotje van vitello tonnato met rijst

Ingrediënten:

  • 800g kalfsvlees (in blokjes gesneden)

  • 400g wortelen

  • 250g uien

  • 1 knoflookteentje

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 125g tonijn natuur (blik)

  • 2.5 dl witte wijn

  • 500g passata

  • 1 blokje kippenbouillon

  • 1/2 theelepel tijm

  • 1/3 theelepel rozemarijn

  • 1 laurierblad

  • 3 eetlepels kappertjes op azijn

  • Peper en zout

Voor de rijst:

  • 400g rijst

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 7dl water

  • 35g kippenbouillon

  • 1/2 ui (fijn gesneden)

Werkwijze:

  • Schil de wortelen en pel de uien en de knoflook

  • Snijd de wortelen in schijfjes, snipper de ui en hak de knoflook fijn.

  • Laat de tonijn uitlekken en verbrokkel hem.

  • Verhit de olijfolie in de braadpan, bak de stukken kalfsvlees goudbruin en kruid met peper en zout. Giet ze over in een kookpot.

  • Bak ondertussen de uitjes en de look glazig. Voeg de witte wijn en de passata toe, samen met de tonijn. Laat even inkoken en voeg dit mengsel toe aan het vlees.

  • Voeg water toe tot vlees onderstaat.

  • Voeg de tijm, de rozemarijn, de laurier en het bouillonblokje toe.

  • Breng het vlees aan de kook en laat minstens een uur sudderen. Kijk af en toe of het vlees nog genoeg vocht heeft. Haal het deksel van de pan en laat verder garen. Controleer het vlees op gaarheid. Het vlees is klaar wanneer het mals is maar niet uit elkaar valt.

  • Voeg de uitgelekte kappertjes toe en kruid de saus met peper en zout. Als de saus niet de gewenste dikte heeft, kan je ze altijd wat binden met maïzena.

Voor de rijst:

  • Bak de uitjes in olijfolie een beetje glazig. Voeg de rijst toe en stoof deze ook glazig.

  • Voeg het water toe en de kippenbouillon. Laat koken onder een gesloten deksel. Wanneer het water helemaal opgeslorpt is door de rijst, zet je het vuur af en laat je de rijst een half uur drogen in de kookpot onder gesloten deksel.

  • Na een half uur even doorroeren  en serveren met het stoofpotje.

  • Je kan uiteraard ook rijst gebruiken in een kookbuiltje. Volg daarvoor de instructies op de verpakking.