Terug naar overzicht

Afstandsonderwijs

Overtuigd van je studiekeuze?

Schrijf je in!

Inschrijven

Verpleegkunde in afstandsonderwijs

Wil je een bachelordiploma Verpleegkunde, maar kun je om een of andere reden geen voltijdse dagopleiding volgen? Dan biedt afstandsonderwijs misschien een uitweg. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding. Je ontvangt na afloop ook hetzelfde diploma.

Droom je van die carrièreswitch die je al zo lang uitstelt of wil je eindelijk verder studeren? Heb je een HBO5-diploma Verpleegkunde en wil je graag doorgroeien naar bachelorniveau? Ben je vroedvrouw, maar wordt je aangetrokken door het verpleegkundig beroep? Wij gaan graag met jou op zoek hoe je, rekening houdend met je gezin en je werk, ook nog de regie over een studie Verpleegkunde in handen kunt nemen. We bieden je de mogelijkheid om op je eigen tempo de bacheloropleiding Verpleegkunde te combineren met jouw persoonlijk verhaal. 

Heb je al een master- of bachelordiploma?

Je trajectbegeleider zal met jou de mogelijke vrijstellingen bekijken tijdens een individueel intakegesprek.

Inschrijven

schrijf je in!

Sterke begeleiding

Onze expertise in hoger afstandsonderwijs zorgt ervoor dat je optimale begeleiding krijgt. Het aantal contactmomenten is beperkt, maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat.  Je hebt een duidelijk aanspreekpunt voor al je vragen en je gaat op een aantal vaste momenten naar de campus om je kennis, vaardigheden en attitudes aan te scherpen. Als het nodig is, is een individueel gesprek ook steeds mogelijk.

Programma op maat

We bieden je een programma op maat aan, dat je kunt volgen in Sint-Niklaas. De bachelorpleiding Verpleegkunde telt 240 studiepunten, gespreid over minstens vier academiejaren waarin wij je opleiden tot breed inzetbare professional in de gezondheidszorg.

De combinatie werken-studeren-gezin is niet evident. We vinden het belangrijk om je correct te informeren. Besef dat het opnemen van 60 studiepunten per academiejaar niet altijd een haalbare kaart is. Samen met je trajectbegeleider zal je een programma op maat samenstellen, in functie van je persoonlijke situatie en werkervaring. 

6
Antwoorden op jouw vragen
1
Hoe zijn de lessen georganiseerd?

Er worden enkel contacturen op de campus ingericht voor projecten, themadagen en voor het vaardigheidsonderwijs. Alle theoretische vakken dienen dus in zelfstudie gevolgd te worden. De wekelijkse lesdag voor praktijklessen op Campus Waas is maandag. De lesdagen worden begin september gepubliceerd voor het volledige academiejaar.

2
Wanneer gaan de examens door?

De examens worden voor de studenten afstandsleren in dezelfde periode gepland als de examens voor de reguliere studenten. Ze kunnen dus vallen op andere dagen dan de gebruikelijke lesdag doorheen het academiejaar. De examenregeling voor de eerste en tweede examenperiode wordt uiterlijk vijf weken voor aanvang vastgelegd. De examenregeling voor de derde examenperiode wordt uiterlijk twee weken voor aanvang vastgelegd.

3
Is de combinatie studeren - gezin - werken mogelijk?

Het opnemen van een programma van 60 studiepunten komt overeen met full-time studeren. Hou hiermee rekening bij het bepalen van je jaarprogramma. Afhankelijk van je privé- en werksituatie, kun je je individueel studieprogramma afstemmen op jouw behoeften en mogelijkheden. Daarom wordt voor de eerste lesdag met elke ingeschreven student een intakegesprek van ongeveer 45 minuten gepland.

4
Welke stageplaatsen zijn voorzien?

De opleiding heeft met verschillende stageplaatsen formele samenwerkingsovereenkomsten. Deze situeren zich verspreid in een brede regio rond Vlaams-Brabant, Brussel, Antwerpen  en Oost-Vlaanderen. De stages thuisverpleging kunnen in je eigen regio gelopen worden. Je dient over de jaren heen verschillende stagedomeinen te doorlopen: ziekenhuisdiensten, geriatrie, thuiszorg, psychiatrie…

5
Is de combinatie stage - werk mogelijk?

Dit is individueel afhankelijk van de combinatie met je privé- en werksituatie. Het totaal aantal studiepunten stage in de opleiding is gespreid over verschillende vakken, zodat je de stages één voor één vlot kunt afwerken en de credits hiervoor kunt behalen. De opleiding is flexibel in de planning van de stages voor de studenten afstandsleren, maar er zijn in het stagevademecum wel enkele richtlijnen opgenomen.

6
Hoe kan ik vaardigheden inoefenen?

De theoretische vakken bestaan grotendeels uit zelfstudie. Ook een stuk van de beroepsvaardigheden moet je zelfstandig onder de knie krijgen. Op bepaalde dagen kun je daarom zelfstandig oefenen in de skillslabs.

 

Nog vragen?

 

Mail naar monique.michiels@odisee.be

Nicole vertelt haar verhaal

"Ik kreeg veel vrijheid om mijn stage te organiseren"

"Het afstandsleren gaf me veel vrijheid om zaken naar mijn eigen inzicht te organiseren en te plannen. Dat werd vooral tijdens de stages zichtbaar. Zolang ik me maar aan de afspraken hield en binnen de vooropgestelde kaders bleef. De sleutel om werken en leren succesvol te combineren? Tot op het bot gemotiveerd zijn én een sterke wil hebben om het diploma te behalen."

Nicole Vanlaerhoven, afgestudeerd in 2016, Verpleegkundige Intensieve zorgen UZA