Energiemanagementsystemen en belastingsprofielbewaking in bedrijven (EBB)

Looptijd
/
Onderzoeksproject

Energiemanagementsystemen en belastingsprofielbewaking in bedrijven (EBB)

Energiebesparingen vormen een meer dan actueel thema om economische, ecologische en duurzaamheidsredenen. Europese richtlijnen concretiseren de daling van het energieverbruik (1,5 % per jaar vanaf 2014). De efficiëntie verhogen en/of de energievraag terugdringen is noodzakelijk, maar wordt slechts gerealiseerd door eerst de energievraag per gebouw of per bedrijfsactiviteit in functie van de tijd in kaart te brengen.

Dit praktijkgericht onderzoek bouwt verder op REG (rationeel energiegebruik), gerealiseerd pilootproject Technologiecampus. De PWO-aanvraag is vraaggestuurd toegepast onderzoek en slaat een brug tussen meerdere opleidingen en de bedrijfswereld.

Kabel in stopcontact

Energieregistratie – software & hardware – laat toe de energiegegevens van bedrijven in functie van de tijd automatisch te registreren, wat noodzakelijk is om de energiebalans op te stellen. Om aan de vraag naar ondersteuning van bedrijven te beantwoorden, wordt een breed inzetbaar, generaliseerbaar kader gecreëerd dat met één softwarepakket de data afkomstig van diverse energiemeettoestellen kan capteren om zo een databank aan te maken. Bedrijfsspecifieke eisen worden in rekening gebracht in de ontwerpfase van het energieregistratiesysteem. Uit de verzamelde data moet de noodzakelijke informatie – verbruik per eenheid, sluimerverbruik, onverwacht energieverbruik, enz. – afgeleid worden.

Actief energiebeleid bestaat uit het vergelijken van het concrete energieprofiel met een eerder opgesteld referentieprofiel. Deze strategieën zijn onvoldoende beschikbaar voor de bedrijfswereld. Anderzijds moet het besparingspotentieel gedefinieerd worden uitgaande van de metingen en dit versus de return on investment.

Deze PWO-aanvraag richt zich naar bedrijven enerzijds en naar Technologiecampus Gent anderzijds (meer bepaald naar de PO- en AO-studenten van opleidingen ET, FM, Energie en OPT). De maatschappelijke bewustwording en het creëren van een draagvlak voor de energieproblematiek onder de studenten, de toekomstige werknemers van de 21ste eeuw, is de derde pijler. We willen een voortrekkersrol op vlak van duurzaam energiebeleid vervullen.

Dat de middelen voor toegepast wetenschappelijk onderzoek maximaal benut worden is verzekerd door de samenwerking tussen de opleidingen PO Energietechnologie en AO Energie. De samenwerking resulteert in het ontwikkelen van onderwijskundig materiaal (proefopstelling), het verwerken van de kennis in diverse cursussen om de opgebouwde kennis te borgen, het gebruiken van een gemeenschappelijke onderzoeksruimte, het organiseren van lezingen/studiedagen voor het werkveld, oud-studenten en studenten van diverse opleidingen, het zetelen in de REG-commissie, het ondersteunen van de technische dienst, het inzetten van praktisch opgeleide PO-studenten gedurende een stage en van theoretisch ondersteunende AO-masterstudenten. Het is meer dan een aanzet om in de toekomst de dwarsverbanden te intensifiëren tussen de PO en de AO-opleidingen.

Partners

Onze partners

  • KU Leuven, Koen Stul, Technologiecluster Elektrotechniek (ESAT), Campus Gent
  • Linkworx
  • Volvo Car Corporation Dept. AE/ECG
  • Universiteit Gent

Wil je meer weten over dit project?