Hoe laat je in een superdiverse klas leerlingen constructief in gesprek gaan over Mohammedcartoons of dekolonisatie? En hoe reageer je als leerkracht op leerlingenuitspraken die radicaal ingaan tegen je eigen waardenkader?
InĀ BurgerSTEM vertalen we burgerwetenschap naar de lagere school door leerlingen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek.Ā Door effectief wetenschappelijke informatie te verzamelen en te verwerkenĀ leren kinderen wetenschap gericht te gebruiken, stimuleren we hun motivatie en verduidelijken we wat wetenschap precies tot wetenschap maakt.
Er werden al veel academische studies verricht rond het thema circulair bouwen. Nu is er een urgente vraag om die kennis te vertalen naar hands-on uitvoeringstechniekenĀ die direct bruikbaar zijn op de werf.Ā Door een mobiele unit te ontwerpen waarin verschillende maquettes van circulair bouwen worden tentoongesteld, is het mogelijk om de principes bereikbaar en tastbaar te maken voor de aannemers.Ā
Een groot potentieel in de verantwoorde omgang met ons klimaat zit hem in de reductie van de milieu-impact van bouwmaterialen en het maximaal hergebruiken van bouwmaterialen.
Many academic studies have already been conducted on the theme of circular construction. Now there is an urgent need to translate that knowledge into hands-on implementation techniques that can be used directly on site. By designing a mobile unit in which various models of circular construction are exhibited, it is possible to make the principles accessible and tangible for the contractors.
A great potential in the responsible handling of our climate lies in the reduction of the environmental impact of building materials and the maximum reuse of building materials.
Met het project CodeFun Brussels ā secundair onderwijs willen we de Brusselse leerlingen en leerkrachten uit de eerste en de tweede graad van het secundaire onderwijs op een speelse, uitdagende en onderzoekende manier kennis laten maken met het coderen.
Met het project ācultuurresponsief lesgeven in wereldoriĆ«ntatie (WO) en natuurwetenschappen (NW)ā bevorderen we de intrinsieke motivatie van leerlingen voor WO en NW. Uit peilingen blijkt dat leerlingen met een migratie-achtergrond en/of SES een grotere culturele afstand ervaren met o.a. wetenschappelijke vakken, waardoor ze gemiddeld lager scoren op wetenschappen dan leerlingen zonder migratie-achtergrond en/of SES. We werken concreet klasmateriaal uit dat inzet op het cultureel kapitaal van zowel de leerkracht als de leerling, geĆÆnspireerd op good practices uit de Cultural Responsive Pedagogy.
Denkende Doener is een project dat zowel hands-on als minds-on omgaat met diverse wiskundige onderwerpen, door jongeren uit te dagen met praktische en abstracte problemen uit de dagelijkse wereld.
Met EcoZoo onderzoeken we hoe we het duurzaamheidsdenken bij leerlingen kunnen stimuleren in een STEM-context. We ontwikkelen en evalueren een methodiek die inzet op dialoog en reflectie, en bruikbaar is in de lessen STEM, wereldoriëntatie of in natuureducatieve centra.
FiloZoo prikkelt kinderen en jongeren om te filosoferen over natuur, wetenschap en techniek. Met twijfelschapen, exploraffen, kenniskonijnen, filokikkersĀ en argumenteerberen worden kinderen aan het denken en experimenteren gezet.