Postgraduaat Product en kwaliteit in de voedingsindustrie

Heb je de opleiding Voedings- en dieetkunde al gevolgd en wil je heel graag werken in de voedingsindustrie? Dan wordt dit postgraduaat iets voor jou! Want naast je kennis over voeding en gezondheid leer je hier alles over product en kwaliteit in de voedingsindustrie. Via een kort traject met werkplekleren van vier maanden stomen wij je helemaal klaar, in nauwe samenwerking met de voedingsindustrie zelf. Dit innovatieve postgraduaat wordt opgestart in september 2023.

Groenten Voedingsindustrie
Postgraduaat Product en kwaliteit in de voedingsindustrie

Dit postgraduaat start in 2023-2024. Meer details over de planning en modaliteiten worden in de loop van de komende maanden bekend gemaakt op deze webpagina. De bestaande informatie zal een update krijgen.

Introductie

Zowel de voedingsindustrie als onze afgestudeerden Voedings- en dieetkunde vragen naar dit sterke profiel. Via jouw bacheloropleiding voedings- en dieetkunde heb je kennis verworven over voeding en gezondheid en dit postgraduaat leert je meer over product en kwaliteit. Na deze opleiding ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan in de voedingsindustrie en kwaliteitszorg!

Voor wie?

Het postgraduaat richt zich tot (pas afgestudeerde) diëtisten die zich verder willen verdiepen in het domein van de voedingsindustrie. In dit postgraduaat kom je over een periode van vier maanden via het productontwikkelingsproces intensief in aanraking met alle kwaliteitsaspecten die bij dat proces van toepassing zijn. Zo vervolledig jij je vaardigheden rond kwaliteitszorg en kun je meteen aan de slag in de voedingsindustrie. Bijkomend wordt binnen dit postgraduaat de opleiding tot interne auditor georganiseerd. Mooi meegenomen, toch? 

WEETJE: ook als je jouw bachelordiploma nog niet in handen hebt, kun je starten aan deze opleiding. Je ontvangt het postgraduaatgetuigschrift  nadat wij  je (voorlopig) bachelordiploma hebben ontvangen.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je start dit postgraduaat begin september 2023. Dagelijks volg je les of ga je naar een bedrijf voor werkplekleren. Het postgraduaat is afgerond voor de kerstvakantie.

In totaal gaat het om 28 studiepunten. Na een lesweek ga je drie weken (12 werkdagen) aan de slag in een bedrijf (werkplekleren). Jouw stagementor begeleidt je hierin. Je krijgt elke keer een opdracht mee naar het bedrijf die na elke module beoordeeld wordt. Na elke module leg je examen af over de theorie.

Inhoud

De theorielessen worden opgedeeld in drie modules. Verder krijg je bij de start van het postgraduaat als opdracht een innovatief en gezond product te ontwikkelen waarbij je rekening houdt met kwaliteit en duurzaamheid, steeds op basis van een theoretisch gegeven kader. 
Daarnaast hoort bij elke module een integratieblok waarbij je de koppeling maakt tussen de theorie, de opdracht en het werkveld. Binnen elk van de drie integratieblokken maak je kennis met het werkveld via werkplekleren. Je stapt daarbij in in het proces van productontwikkeling van het bedrijf en zo kun je de opdracht uitwerken, rekening houdend met alle kwaliteitsaspecten.

Programma

Module 1: Receptuurontwikkeling (9 SP)

• Productontwikkeling 
• Ingrediënten 
• Soorten technieken 

INTEGRATIEBLOK 1: koppeling product en kwaliteit

Module 2: Receptuuroptimalisering (9 SP)

• Productkwaliteit 
• Duurzaamheid 
• Innovatie

INTEGRATIEBLOK 2: koppeling product en kwaliteit

Module 3: Productie (10 SP)

• Industriële voedselproductie
• Kwaliteit en auditing (inclusief opleiding interne auditor)

INTEGRATIEBLOK 3: koppeling product en kwaliteit

Kwaliteitscontrole in de voedingsindustrie

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Deze opleiding is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven. 

Toch nog bijkomende vragen of twijfels?

Heb je nog een grote of kleine vraag? 

Meisje - nadenkend