Wondzorg: introductie

Wil je meer weten over wondzorg? Dan is deze introductiedag iets voor jou! 

Ontdek alles over correcte terminologie, algemene productkennis, het proces van wondgenezing en ontsmetten.

Deze opleiding is GEANNULEERD.

Wondzorg introductie
Wondzorg: introductie

Iets voor jou?

Deze studiedag richt zich tot alle verpleegkundigen en verpleegkundig podotherapeuten die professioneel wonden verzorgen, ongeacht hun werkveld (ziekenhuis, woonzorgcentrum, thuiszorg, onderwijsinstelling,…).

Deze introductiedag biedt ook een interessant referentiekader voor wie daarna een meer gespecialiseerde opleiding in de wondzorg wenst te volgen (o.m. referentieverpleegkundige wondzorg of wondzorg in de ouderenzorg, …).

Programma

Deze studiedag focust enerzijds op een correcte terminologie en algemene productkennis in de wondbehandeling. Termen als weefsel, infectie, besmetting, wondzorgcirkels, biofilms, helingstijd, vochtigheid, Edge, wondbed, gekoloniseerd en geïnfecteerd komen uitgebreid aan bod. Welke wondbehandelproducten bestaan er en hoe maken we een correcte keuze?

Anderzijds bestuderen we in detail het proces van wondgenezing. We doen dit aan de hand van het TIME-model (Tissue, Infection, Moisture en Edge). Het TIME-model richt zich in 4 stappen op de verschillende factoren die de genezing van de wonde beïnvloeden. Het doel van het TIME-model is het creëren van een gezonde wonde, zonder dood weefsel en ziekteverwekkende bacteriën, met weinig wondvocht en een goede doorbloeding. Pas als dat alles is bereikt kan een wonde dicht granuleren (genezen).

4 stappen

Volgende 4 stappen worden uitvoerig besproken en ingeoefend a.d.h.v. realistische casussen:

Stap 1. 'Tissue', weefsel: Is er vitaal of dood weefsel?
Stap 2. ‘Infectie’: Is er infectie of ontsteking?
Stap 3. 'Moisture', vocht(on)balans: Is de wonde te vochtig of te droog?
Stap 4. 'Edge', wondrand: Is er een niet-sluitende of ondermijnende wondrand?  

Tot slot nemen we kort het ‘ontsmetten’ kritisch onder de loep: we stellen ons de vraag of ontsmetten zin heeft, wanneer dan wel én hoe moeten we correct ontsmetten?

Decubituszorg

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Meisje - luisterend naar muziek