Kwaliteitsindicatoren voor vroedvrouwen
In dit project willen we kwaliteitsindicatoren ontwikkelen voor de pre- en postnatale zorg door eerstelijns vroedvrouwen, gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen en literatuur.
Belgische kwaliteitsindicatoren voor pre- en postnatale zorg door de vroedvrouw
In BelgiĆ« werden diverse klinische praktijkrichtlijnen ontwikkeld met aanbevelingen voor de perinatale zorg. Het is van belang om zorgverstrekkers te sensibiliseren m.b.t. deze richtlijnen en de implementatie ervan in de dagelijkse praktijk te faciliteren. Implementatie van richtlijnen is echter een complex proces en vereist een stapsgewijze aanpak. Daarom focust dit project zich op Ć©Ć©n groep van zorgverstrekkers in de perinatale zorg, nl. de eerstelijns vroedvrouwen. Omdat het niet haalbaar is om verschillende richtlijnen tegelijk te implementeren, werden voorafgaand prioriteiten en implementatienoden afgebakend met een interdisciplinaire groep van stakeholders. Dit resulteerde in een afbakening van richtlijnen die betrekking hebben op pre- en postnatale zorg. Intrapartum zorg wordt buiten beschouwing gelaten, omdat een update van de richtlijn āGoede klinische praktijk bij laagrisico bevallingenā momenteel wordt uitgevoerd door het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
Dit project heeft als doel kwaliteitsindicatoren te ontwikkelen voor goede praktijkvoering in de perinatale zorg door vroedvrouwen op federaal niveau. Het project bestaat uit twee delen. In een eerste deel willen we kwaliteitscriteria ontwikkelen voor de pre- en postnatale zorg die gericht zijn op het toepassen van aanbevelingen uit de klinische praktijkrichtlijnen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met diverse stakeholders in de perinatale zorg. In het tweede deel willen we in cocreatie met het werkveld bekijken hoe deze kwaliteitsindicatoren ingang kunnen vinden in de vroedkundige praktijk.