Bachelors en graduaten - Opleidingen voor volwassenen bij Odisee

Overweeg je om als volwassene (opnieuw) te gaan studeren? Groot gelijk! Want misschien heb je nooit hoger onderwijs gevolgd en wil je er nu voor gaan. Of je hebt niet het juiste diploma voor de job die je uitoefent en dat wil je graag behalen. 

Maar als volwassene ben je niet alleen student, je bent ook werknemer of werkgever, partner, ouder, misschien wel mantelzorger of vrijwilliger. Het is dan haast onmogelijk om je voltijds toe te leggen op je studie. Daarom bieden heel wat opleidingen aan Odisee een specifiek traject aan voor volwassenen. En dat doen we al meer dan 40 jaar!

Ga je dus voor een carrièreswitch, wil je je persoonlijk ontwikkelen of bijblijven in je vakgebied? Ontdek een brede waaier opleidingen in afstands-, avond- en deelonderwijs bij Odisee Continue, het volwassenenonderwijs van hogeschool Odisee.

Continue Bachelors en Graduaten

Bekijk Odisee's bachelor- en graduaatsopleidingen op maat van volwassenen

Kies je voor een graduaat?

Een graduaatsopleiding bereidt je voor op een specifiek beroep. Qua niveau situeert een graduaatsopleiding zich tussen het secundair onderwijs en een professionele bachelor. Minstens een derde van je opleiding bestaat uit praktijkgericht werkplekleren.

Om je opleiding te combineren met een job en/of een gezin kun je bij de meeste graduaten kiezen voor een afstands-, avond- of deeltijds traject. Natuurlijk zorgt Odisee daarbij voor heel wat ondersteuning zodat je er nooit alleen voor staat. 

Of wordt het een professionele bacheloropleiding?

Een professionele bachelor is een opleiding aan de hogeschool die je voorbereidt op de beroepspraktijk. En zo'n opleiding is niét uitsluitend bedoeld voor 18-jarigen! Het is ook de perfecte keuze als je je carrière een nieuwe richting wilt geven of op latere leeftijd een (extra) diploma hoger onderwijs wilt behalen. 

Heel wat Odisee-bacheloropleidingen bieden een specifiek traject aan voor volwassen studenten. Zo kun jij via afstands-, avond- of deeltijds onderwijs verder studeren of je heroriënteren. 

Individueel studieprogramma

Elke werk- en privésituatie is uniek. Daarom hecht Odisee veel belang aan een persoonlijke benadering. In samenspraak met je studietrajectbegeleider stel je een individueel studietraject samen, waarbij je de vakken van jouw graduaats- of bacheloropleiding spreidt over een periode die je zelf bepaalt. Zo blijft je pakket behapbaar.

Persoonlijke begeleiding

Je studietrajectbegeleider helpt je niet alleen bij het uitstippelen van je studieprogramma. Ze zijn de centrale contactpersoon voor al je praktische vragen en beslommeringen in de loop van je hele opleiding. Daarnaast ondersteunt Odisee je graag waar nodig met studiebegeleiding en 'leren leren'. Je medestudenten zijn trouwens ook vaak een bron van steun en motivatie.

Beperkt aantal contactmomenten

Je kunt onmogelijk én in de les én op het werk zijn. Daarom beperkt Odisee het aantal lesdagen op de campus tot het minimum. Een deel van de leerstof verwerk je thuis via zelfstudie. Uiteraard word je hierbij goed begeleid door de docenten, die steeds bereikbaar zijn als je vragen hebt. Hierdoor kun je de opleiding ook combineren met de zorg voor je gezin.

Vrijstellingen

Heb je al een diploma hoger onderwijs of eerdere werkervaring die aansluit bij je opleiding? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen of stageduurvermindering op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties (EVK-EVC).

Aansluiting bij je huidige job

Concrete voorbeeldgevallen uit je job kunnen de basis vormen voor opdrachten die je moet maken of de bachelorproef die je moet schrijven. Soms kun je zelfs gewoon stage lopen op je eigen werkplaats. Je opleiding is ook een grote plus voor je werkgever.

Laat je overtuigen door Odisee-studenten in volwassenonderwijs

Een duwtje in de rug, dat helpt!

De combinatie van werken en studeren is niet vanzelfsprekend. Daarom geven de overheid en Odisee je graag een duwtje in de rug. Als werkende student kun je onder bepaalde voorwaarden genieten van verschillende faciliteiten.

  • Meer tijd voor je studie

    Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Misschien kom je ook wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

  • Financiële steun

    Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je zeker hierover.

  • Studeren als werkzoekende

    Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Benieuwd voor welke tegemoetkomingen je in aanmerking komt?

Interesse in een korter postgraduaat, micro-credential of navorming?

Misschien voel je als professional de nood om je bij te scholen. De wereld verandert tenslotte razendsnel. Voortdurend duiken nieuwe ontwikkelingen op, ontstaan nieuwe inzichten en worden andere technologieën geïntroduceerd. Het is dus belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Of wie weet wil jij je verder specialiseren in je vakgebied? Bij Odisee kun je ook in kortere periodes je kennis bijspijkeren, verbreden of verdiepen met een banaba, postgraduaat, micro-credential, navorming of studiedag.

Werken bij Odisee

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?