Werken en studeren combineren: hoe win ik tijd?
Wil je graag een carriĆØreswitch maken of een bijscholing volgen? En die opleiding combineren met een job of een gezin? Dan wil je natuurlijk weten hoe je die opleiding kunt inpassen in je drukke agenda. Het volwassenenonderwijs van Odisee Continue biedt je verschillende mogelijkheden. We zetten ze hieronder op een rijtje.
Studeren in afstandsonderwijs
Heel wat opleidingen voor volwassenen kun je volgen in afstandsonderwijs. Je verwerkt het grootste deel van de theorie thuis, op jouw tempo en wanneer het voor jou past. Je praktijklessen worden zoveel mogelijk samen geclusterd op vaste momenten of dagen.
Maak je geen zorgen: ook bij afstandsonderwijs sta je er bij Odisee nooit alleen voor en kun je rekenen op sterke begeleiding.
Gebruik maken van verlofstelsels
Er bestaan verschillende verlofstelsels waardoor je extra uren krijgt om aan je studie te besteden:
- Vlaams Opleidingsverlof (VOV, voor werknemers in Vlaanderen): je kunt tot 125 uren extra betaald verlof krijgen omdat je een opleiding volgt.
- Betaald Educatief Verlof (BEV, als je in Walloniƫ of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkt)
- Vlaams Zorgkrediet (als je werkt bij de Vlaamse overheid): je ontvangt een uitkering als je je werkduur onderbreekt of vermindert om een opleiding te volgen.
- Tijdskrediet met motief: je kunt in dit stelsel volledig stoppen met werken, halftijds of 1/5 gaan werken en ontvangt hiervoor een financiƫle tegemoetkoming.
- Vormingsverlof (als je op een overheidsdienst werkt)
Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep (OKOT)
Je kunt ook studeren als ingeschreven werkzoekende bij VDAB, waardoor je verschillende mogelijkheden krijgt om te studeren met een werkloosheidsuitkering.
Sommige opleidingen leiden ook op tot knelpuntberoepen. Als die opleidingen als OKOT-opleiding door VDAB erkend worden, studeer je met een werkloosheidsuitkering waarvan het bedrag wordt bevroren bij aanvang van je opleiding. VDAB betaalt in dat geval ook je studiegeld en studieonkosten (zoals kilometervergoeding, studiemateriaal, kinderopvang) Ć©n je studeert voor een beroep waar veel vraag naar is.
Werktraject of werkstatuut
Combineer je je studie met een job? Dan kun je als werkende student een aantal faciliteiten krijgen onder de noemer werktraject of werkstatuut.
Werktrajecten worden georganiseerd met de nodige flexibiliteit om studeren en werken mogelijk te maken. En als je een opleiding kiest waarvoor zo'n speciaal traject voor werkende studenten niet bestaat, kun je het werkstatuut aanvragen en zo werken en studeren toch haalbaar te maken.