Studiekosten

Je studie financieren

Aan elke opleiding hangt een prijskaartje. Zowel de overheid als de sociale dienst doen er alles aan om je te laten studeren zonder financiële zorgen. De sociale dienst van STUVO maakt je graag wegwijs in de verschillende mogelijkheden om je studie betaalbaar te houden. Misschien heb je wel recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid of kan je een spreiding van betaling van je studiegeld aanvragen.

Je kan bij de sociale dienst terecht voor vragen over studiefinanciering, maar ook als je vragen hebt in verband met je rechten en plichten als student. We helpen je graag verder met informatie over het groeipakket, werken in combinatie met je studie, de onderhoudsplicht van je ouders, vragen over studeren met behoud van je werkloosheidsuitkering, opleidingscheques ...

Op deze pagina geven we je alvast een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Vind je geen antwoord op jouw vraag, contacteer dan zeker een van de medewerkers van de sociale dienst op jouw campus. Ze staan je graag te woord en je (aan)vraag wordt discreet behandeld. Je kan vrijblijvend langskomen tijdens de openingsuren/permanentiedagen. Kom je liever op een ander moment, maak hiervoor een afspraak via e-mail of online. Uiteraard kan je ook bellen. De contactgegevens van de sociale dienst op jouw campus vind je onderaan deze pagina. 

2 studenten overleggen in de bibliotheek
2 studenten met laptop in breakruimte

Studiegeld

Het studiegeld in het hoger onderwijs is het inschrijvingsgeld dat je betaalt om te mogen studeren. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van verschillende factoren:

 • of je voldoet aan de financiële voorwaarden van de afdeling Studietoelagen voor het bepalen van je recht op een studietoelage;
 • het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft (enkel voor niet-beurs en bijna-beursstudenten);
 • het saldo van je leerkrediet (enkel voor niet-beursstudenten).
persoon die studeert

Opleidingsspecifieke kosten

Naast het inschrijvingsgeld zijn er nog bijkomende kosten verbonden aan een opleiding. Denk maar aan kosten voor je studieboeken, benodigdheden die je moet aankopen voor je stage, kosten die je moet maken voor je bachelorproef, ...

Voor zowel de graduaats- als de bacheloropleidingen aan onze hogeschool monitoren wij de kosten per opleiding. 

 

2 studenten kijken samen op het scherm van een laptop

Laptop en software nodig?

Als student bij Odisee heb je voor heel wat opleidingen een laptop nodig. Zeker nu, in deze digitale tijden. Maar geen paniek, we helpen je graag bij je zoektocht naar een geschikte laptop.

En ook voor de software die je voor je studies nodig hebt, is er een aanbod.

Studenten volgen les op campus Brussel

Studietoelage

De studietoelage is een financiële steun van de Vlaamse overheid die je ontvangt om je studies mee te betalen. Het recht op een studietoelage zorgt er automatisch voor dat je recht hebt op het beurstarief voor je studiegeld. 

Je hebt recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid als je voldoet aan 3 voorwaarden: de nationaliteitsvoorwaarde, de financiële voorwaarde en de pedagogische voorwaarde.

Jongeren aan tafel

Kinderbijslag / groeipakket

Afhankelijk van je domicilie ontvang je een groeipakket (Vlaanderen) of kinderbijslag (Brussel)

Je hebt recht op kinderbijslag / groeipakket als student tot en met de maand waarin je 25 jaar wordt op voorwaarde dat je tijdens het academiejaar ingeschreven bent én blijft voor minstens 27 studiepunten met een diploma-, credit- en/of examencontract.
Het aantal opgenomen studiepunten wordt doorgestuurd naar je uitbetaler van zodra je ISP is goedgekeurd.

Extra (financiële) ondersteuning

Je kan bij de sociale dienst van STUVO ook terecht voor extra (financiële) ondersteuning. In principe komen we enkel tussen in de studiekosten. 

 • voorschot op de studietoelage
 • spreiding van betaling van het studiegeld
 • een studielening van de sociale dienst
 • een extra financiële toelage van de sociale dienst
 • de sociale kruidenier
 • ondersteuning door fondsen
 • gratis en anonieme hulplijn in Brussel
 • gratis gebruik van een laptop

Spreiding van betaling

Heb je het moeilijk om je studiegeld in één keer te betalen? 

Dan kan je een spreiding van betaling aanvragen. Vraag de spreiding van betaling aan zodra je de factuur voor de betaling van het studiegeld hebt ontvangen. Je moet een spreiding van betaling steeds via e-mail aanvragen bij een medewerker van de sociale dienst van je campus.

Het studentenstatuut

Als student heb je een heleboel rechten, maar ook een aantal plichten. Heb je vragen over kinderbijslag, belastingen, werken en studeren, de onderhoudsplicht van je ouders of andere sociaaljuridische thema’s? Dan kan je bij ons terecht.

Ook over andere zaken zoals studeren en werken combineren of studeren met een werkloosheidsuitkering of leefloon van het OCMW kunnen wij je adviseren.

Heb je een vraag over een thema dat niet in dit lijstje staat en weet je niet waar je hiermee terecht kan? Geen probleem! We proberen je altijd zo goed mogelijk verder te helpen of we verwijzen je door naar de juiste instantie.

Een schat van informatie vind je op de website 'Centen voor Studenten'. 

Volwassen student?

Combineer je jouw opleiding als volwassen student met een (voltijdse) job? Als werknemer of zelfstandige kom je in sommige gevallen in aanmerking voor een aantal tegemoetkomingen vanuit de overheid, zoals opleidingscheques of steun via de kmo-portefeuille. Naast financiële voordelen kun je ook recht hebben op specifiek verlof om de combinatie werken en studeren haalbaar te houden. 

Neem contact op met een medewerker van jouw campus