Studiegeld
Het studiegeld in het hoger onderwijs is het inschrijvingsgeld dat je betaalt om te mogen studeren. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van verschillende factoren:
- of je voldoet aan de financiƫle voorwaarden van de afdeling Studietoelagen voor het bepalen van je recht op een studietoelage;
- het aantal studiepunten waarvoor je inschrijft (enkel voor niet-beurs en bijna-beursstudenten);
- het saldo van je leerkrediet (enkel voor niet-beursstudenten).
Er zijn drie tarieven van toepassing:
-
1
Het niet-beurstarief
Dit reguliere tarief betaal je als je niet voldoet aan de financiƫle voorwaarden van de afdeling Studietoelagen en bijgevolg geen recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid.
-
2
Het bijna-beurstarief
Studenten die niet in aanmerking komen voor een beurs maar over beperkte financiƫle middelen beschikken, worden 'bijna-beursstudenten' genoemd. Zij komen in aanmerking voor een vermindering van de studiekosten. De voorwaarden voor dit bijna-beurstarief vind je via deze link.
-
3
Het beurstarief
Dit is het laagste tarief en is altijd een vast bedrag, ongeacht je leerkrediet of het aantal studiepunten dat je opneemt. Dit tarief betaal je wanneer je voldoet aan de financiƫle voorwaarden van de afdeling Studietoelagen.
Studiegelden 2024 - 2025
Diploma- en creditcontracten*
Niet-beursstudent
- Vast gedeelte
- ā¬ 288,00
- Variabel gedeelte
- ā¬ 13,80 / studiepunt
- Totaalbedrag voor 60 studiepunten
- ā¬ 1116,00
Bijna-beursstudent
- Vast gedeelte
- ā¬ 288,00
- Variabel gedeelte
- ā¬ 5,00 / studiepunt
- Totaalbedrag voor 60 studiepunten
- ā¬ 588,00
Beursstudent
- Vast gedeelte
- ā¬ 131,50
- Variabel gedeelte
- ā¬ 0 / studiepunt
- Totaalbedrag voor 60 studiepunten
- ā¬ 131,50
Examencontracten
- Vast gedeelte
- ā¬ 131,50
- Variabel gedeelte
- ā¬ 5,00 / studiepunt
Studenten uit het laatste jaar secundair onderwijs met een inschrijving voor max 10 studiepunten
- Vast gedeelte
- ā¬ 65,70
Verhoogd studiegeld bij ontoereikend leerkrediet
- (geen verhoogd studiegeld voor studenten met beurs- of bijna-beurstarief en graduaatstudenten)
- ā¬ 13,80 / studiepunt waarvoor geen leerkrediet beschikbaar is
Verhoogd studiegeld voor niet-EER studenten met studentenvisum of studentenverblijfskaart in de opleiding Bachelor in Business Management (niet van toepassing op studenten reeds ingeschreven in deze opleiding in 2023-2024)
- Vast gedeelte
- ā¬ 987,50
- Variabel gedeelte
- ā¬ 49,40 / studiepunt
- Totaalbedrag voor 60 studiepunten
- ā¬ 3950,00
Wanneer betaal ik mijn studiegeld?
Na de verwerking van je inschrijving of herinschrijving ontvang je een rekeningoverzicht voor de betaling van je studiegeld via mail.
In een eerste fase betaal je enkel de vaste kost van je inschrijving. Na goedkeuring van je Individueel Studieprogramma (ISP), zal je een tweede rekeningoverzicht via mail ontvangen.
Naast het studiegeld moet je ook nog rekenen op opleidingsspecifieke kosten. De kosten variƫren per opleiding. Als je voldoet aan de inkomstencriteria voor de studietoelage van de Vlaamse Overheid, kun je inschrijven tegen een verlaagd studiegeld: het beurstarief.
Studiegeld gespreid betalen?
Tegemoetkomingen
Zowel de Vlaamse overheid als de dienst Studentenvoorzieningen (STUVO) trachten je zoveel mogelijk te helpen om studeren financieel haalbaar te maken. Daarom zijn er vanuit deze diensten verschillende initiatieven. Je ontdekt ze hier:
Aanvraag berekening studiegeld
Ontvang je een studietoelage van de Vlaamse overheid, dan betaal je het beurstarief. Heb je geen recht op een studietoelage van de Vlaamse overheid omdat je geen studietoelage- of jokerkrediet meer hebt, omdat je bent ingeschreven met een creditcontract of niet (meer) aan de pedagogische voorwaarden voldoet maar wel aan de financiƫle voorwaarden? Dan kom je misschien toch in aanmerking voor het beurs- of bijna-beurstarief!
Download hiernaast het "Aanvraagformulier berekening studiegeld" en contacteer onderaan deze pagina een medewerker van je campus.
Zit je nog met vragen?
Voor vragen over het studiegeld, de berekening ervan en het rekeningoverzicht, kan je terecht bij de dienst Studentenadministratie.
- Via e-mail: sa@odisee.be
- Via Lisa, onze online baliemedewerker
- Je vindt haar hiernaast op dit scherm. Lisa gidst jou naar een antwoord op tal van vragen over inschrijvingen, attesten, studiegeld en studiekosten, individueel studieprogramma (ISP), examens, diplomaās en allerhande praktische en administratieve weetjes over studeren aan Odisee.
Heb je nog vragen rond financiƫle ondersteuning?
Heb je geen studietoelage- of jokerkrediet meer? Ingeschreven met een creditcontract? Voldoe je niet (meer) aan de pedagogische voorwaarden, maar wel aan de financiƫle? Dan kom je mogelijks ook in aanmerking voor het beurs/bijna-beurstarief! Contacteer een medewerker van je campus om dit voor je te bekijken.