Werk samen met onze onderzoekers

Het onderzoek aan Odisee heeft als doel om concrete oplossingen te zoeken voor actuele problemen uit het werkveld, gerelateerd aan de opleidingen bij Odisee. Daarvoor werken onze opleidingen nauw samen met diverse partners uit het werkveld en de wetenschappelijke wereld zowel voor, tijdens als na het onderzoek.

Onderzoek en advies op maat van jouw organisatie

Praktijkgericht onderzoek start bij Odisee steeds vanuit een vraag of een probleemstelling van een bedrijf, organisatie, school of de maatschappij. Samen met jou werken we graag aan de ontwikkeling van nieuwe praktijken, producten en processen en de verbetering van bestaande. We zetten daarbij volop in op toekomstgerichte uitdagingen en duurzame, maatschappelijk verantwoorde innovaties. Duurzaamheid is een zeer belangrijk thema voor elke onderzoeksgroep van Odisee. Zo zetten we in op duurzaam ondernemerschap in familiebedrijven en kmo’s, duurzaam (ver)bouwen en duurzame chemische extractiemethodes. Maar ook dierenwelzijn, duurzame landbouw en veehouderij, aquacultuur, duurzame technologie en innovatie komen aan bod. Bovendien besteden we ook aandacht aan specifieke doelgroepen, zoals het gezin, ouderen en mensen in een grootstedelijke context.

Maar onze Odisee-expertise beperkt zich niet alleen tot de vermelde onderzoeksthema’s. Als co-hogeschool blijven we voortdurend in beweging. Neem contact met ons op om samen te ontdekken waarmee wij jou van dienst kunnen zijn.

Energietechnologie Gent

Gebruik de onderzoeksinfrastructuur van Odisee

U kunt als bedrijf, organisatie of school een beroep doen op de moderne onderzoeksinfrastructuur van de Odisee-campussen. Maak gebruik van onze paradepaardjes: 

  • UX-lab (user experience, ICT)
  • Aqua Education & Research Facility (Agro- en Biotechnologie)
  • Human Factor Lab (simulatie en handelingsanalyse, speerpunt zorginnovatie binnen gezondheidszorg)
  • Toestellen voor beton-onderzoek (Bouw)
  • Analyseapparatuur en upscaling ultrasound-assisted extraction (Chemie)
  • Design ‘n’ Development Lab (Ontwerp- en Productietechnologie)
Machine Ontwerp- en Productietechnologie Gent
“Onze basishouding is werken in co-creatie met partners binnen en buiten de hogeschool, tussen verschillende disciplines en met andere wetenschappelijke instellingen, nationaal en internationaal. We zoeken naar gevalideerde oplossingen die écht werken binnen het bedrijf, de organisatie of de school.”
Dirk Smits
Directeur Onderzoek en Internationalisering
Dirk Smits, directeur Onderzoek Odisee

Ken je Blikopener al?

Op zoek naar ondersteuning in je onderneming of organisatie? Met Blikopener sta je er niet alleen voor. Onze gemotiveerde onderzoekers helpen je graag verder bij de speurtocht naar oplossingen voor praktijkgerichte problemen of vraagstellingen. Onafhankelijk en laagdrempelig. Gratis voor jou dankzij financiering via VLAIO!

Innovation vouchers voor Brusselse kmo's

Brusselse kmo's die beroep willen doen op de expertise van Odisee kunnen rekenen op financiële steun via de Innovation Vouchers van Innoviris/Perspective Brussels. Als je dossier wordt goedgekeurd, kun je tot 75% van de investeringskost terugbetaald krijgen (met een plafond van 10.000 euro).

Samen de mogelijkheden verkennen?

Onderzoek in de kijker

COntent - gepersonaliseerde contentcreatie door marketeer en machine

In het project COntent verdiepen we ons in de opportuniteiten die generatieve AI biedt voor de contentmarketeer en begeleiden we de Vlaamse kmo met de toepassing ervan binnen hun contentmarketingactiviteiten. Dit onderzoek zal een 360° perspectief bieden door zowel de strategische, technologische, juridische als ethische aspecten mee te nemen bij de uitwerking van een aantal praktische use-cases op maat van de Vlaamse kmo. Dit project is een samenwerking tussen de onderzoekscentra CenSE (Center for Sustainable Entrepreneurship), UCE (User Centered Electronics & ICT) en ExploRatio (Onderzoekscentrum kritisch denken).

Heart Core - stress en slaap bij zorgverleners

Zorgverleners en studenten in de zorg gaan vaak gebukt onder een voortdurende stijgende werkdruk waardoor stress en slaapproblemen veel voorkomend zijn, wat zich vertaalt in werkverzuim en uitstroom uit het zorgberoep. Het inzetten op een preventief beleid tot stressreductie en verbetering van de slaap kan bijdragen aan meer bevlogen en veerkrachtige (toekomstige) zorgverleners. Het project Heart Core – een samenwerking tussen het onderzoekscentrum Gezondheidszorg en CenSE (Center for Sustainable Entrepreneurship) – wil daarom inzetten op de bewustwording en de sensibilisering rond stress en slaap bij zorgverleners en wil zorgwerkgevers handvaten bieden in de uitbouw van een mentaal gezonde werkplek voor (toekomstige) zorgverleners.

Vergrootglas en bril op boek