SALTO | Onderzoeksgroep Agro-Bio

Salto staat voor “samen alternatieven onderzoeken”. Onze onderzoeksgroep heeft een eigen ietwat alternatief karakter. Duurzaamheid en een ethisch verantwoorde omgang met hulpbronnen vormen de rode draad doorheen ons onderzoek.

Ons onderzoek is geworteld in de beroepspraktijk. Als onderzoekpartner staan we steeds open voor multidisciplinaire samenwerking.

Hond

Ons verhaal

ONE-WELFARE vormt de rode draad in ons onderzoek. Welzijn van mens-dier en planeet hangen samen. Respect voor onze planeet, verbondenheid van al het leven en verantwoordelijkheid ten opzichte van onze maatschappij zijn onze uitgangspunten. We willen vanuit deze uitgangspunten gangbare praktijken bevragen of optimaliseren, duurzame alternatieven of innovaties voorstellen, nieuwe uitdagingen detecteren.

Salto word cloud ons verhaal

Onze focus

Onze realisaties

In de kijker

Ontdek onze projectwebsites

Onderzoek van onze studenten met Salto-onderzoekers

Enkele Bachelorproeven in de kijker

Snuffelen bij paarden

Gaan paarden anders reageren op geuren waarvan we verwachten dat die mogelijk emotioneel geladen zijn voor een paard? Zoals bijvoorbeeld de geur van een predator? Studente Enid Beke liet 13 paarden aan meerdere geuren snuffelen. Eén ervan was een klein stukje wolvenmest. Ze filmde hoe lang en met welk neusgat de paarden aan de potjes met geur roken. Ze vond dat paarden langer en vaker snuffelden aan de predatorgeur en vaker van neusgat wisselden dan bij de andere geuren. Ze zag geen duidelijke voorkeur voor het linker of rechterneusgat. Hiermee leverde Enid nieuwe informatie in een nog weinig ontgonnen onderzoekdomein. Uiteindelijk willen we via hun reactie op geuren meer te weten te komen over wat paarden daarbij innerlijk beleven. Hoe snuffelen ze wanneer ze emotioneel reageren op een geur? Lees hier meer. 

Paard Jack geeuwt

Ratten trainen om ziektes op te sporen

“De bacterie ‘Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis’, kortweg MAP, is een bacterie die paratuberculose veroorzaakt bij koeien en geiten. De ziekte is extreem besmettelijk en heeft een lange incubatietijd van twee tot vijf jaar. Het opsporen van de ziekte met de welbekende PCR-test kost veehouders (te) veel tijd en geld. Hierdoor blijft de ziekte vaak onopgemerkt. Daarom onderzocht Manon De Meester tijdens haar opleiding tot Agro- en biotechnologe of het ook mogelijk is om de bacterie op te sporen met ratten. Ze trainde bijna een jaar lang vier ratten met stalen van geitenbiest… en het werkte! Vooral Vlekje de rat scoorde daarbij goede resultaten, met een gemiddelde nauwkeurigheid van 92%.” Met haar eindwerk verdiende Manon de Vlaamse Bachelorprijs. Je kan het eindwerk hier vinden (en andere werken over zoekdieren).   

Manon De Meester wint de Vlaamse Bachelorprijs

Maak kennis met onze onderzoekers

Wil je meer weten of samenwerken?

Contacteren

Neem contact op met de coördinator.

Samenwerken

Wil je meer info over de verschillende mogelijkheden om samen te werken?