Aqua-ERF

Het Aquaculture Education & Research Facility (Aqua-ERF) is een praktijkgericht onderzoekscentrum dat de productie van aquatische organismen via een systeembenadering optimaliseert.

 

Roodschaarkreeft

Ons aanbod

Onderzoek

Het onderzoek van Aqua-ERF is gericht op, maar niet gelimiteerd tot, 

  • zoetwater- en mariene teelten in recirculatiesystemen 
  • reproductie en larvale kweek van vis en schaaldieren 
  • duurzame voeders
  • gedrag en dierenwelzijn 
  • aquatische ecologie
  • marktpotentieel en rendabiliteit
  • circulaire productiemethoden

Naast efficiĆ«ntie en rendabiliteit van aquacultuur, krijgen circulariteit en de impact van voedselproductie op het milieu steeds meer aandacht. Aqua-ERF zet in op de geĆÆntegreerde kweek van organismen op verschillende trofische niveaus, zowel in zoet- als zeewater. In onze RAS-systemen optimaliseren we de nutriĆ«ntenbalansen om een minimaal waterverbruik te garanderen. Het ontwikkelen van lokaal en circulair geproduceerde voeders zorgt voor een daling van de productiekost en de afhankelijkheid van geĆÆmporteerd vis- en garnalenvoeder.  

Contractonderzoek

Aqua-ERF is een praktijkgericht onderzoekscentrum dat inspeelt op de actuele noden van de Vlaamse aquacultuursector. Bedrijven kunnen beroep doen op onze moderne onderzoeksfaciliteiten om tailor-made experimenten uit te voeren die statistisch worden gevalideerd. 

Samen met ondernemers werken we experimenten uit om nieuwe technologieĆ«n, technieken en processen uit te testen. We stellen RAS-systemen op pilootschaal ter beschikking om met nieuwe aquacultuurorganismen of teeltmethodes te experimenteren. Ontwikkelaars van aquafeeds, biostimulanten, pre- en probiotica kunnen hun producten uittesten en optimaliseren in onze faciliteiten. Alle experimenten worden uitgevoerd door ervaren onderzoekers en staan onder toezicht van een gecertifieerde proefleider. 

Wens je meer info over de mogelijkheden? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Onderwijs

Stages en eindwerken

Aqua-ERF biedt tal van stage-, GIP-, en bachelorproefmogelijkheden aan studenten van hoger en middelbaar onderwijs. Je kunt praktijkervaring in de aquacultuursector opdoen door mee te werken aan een lopend onderzoeksproject, of door je eigen project of bachelorproef hier uit te voeren. Daarnaast begeleiden we aquacultuurgerelateerde bedrijfsstages in binnen- en buitenland.

Wens je meer info over de mogelijkheden? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Cursus aquacultuur

Odisee organiseert sinds 2011 jaarlijks een cursus aquacultuur. De cursus van 3 studiepunten geeft inzicht in de context en de basisconcepten van aquacultuur, en belicht concrete en praktische aspecten van aquacultuur. Er is geen voorkennis nodig om de cursus te volgen.

De cursus is een keuzevak binnen de Bachelor in de Agro- en Biotechnologie van Odisee en kan ook gevolgd worden door externen. 

Faciliteiten en organismen

Onze nieuwe faciliteiten op de site Otterburcht te Gent werden in gebruik genomen in 2022. De diverse systemen lenen zich voor onderzoek naar de verschillende levensfases van aquatische organismen. Alle RAS-systemen zijn uitgerust met mechanische en biologische filtering, en monitoring en controle van temperatuur, pH, zuurstofgehalte, waterdebiet, en lichtregime. 

Details over onze systemen vind je hier (under construction).

We doen onderzoek naar zowel mariene als zoetwaterorganismen. De voorbije jaren bouwden we expertise op met onder andere:

  • Lota lota (zoetwaterkabeljauw)
  • Oncorhynchus mykiss (regenboogforel)
  • Scortum barcoo (omegabaars)
  • Astacus astacus (Europese rivierkreeft)
  • Cherax quadricarinatus (roodschaarkreeft)
AquaERFalgae

Onze missie

Tegenwoordig wordt meer dan de helft van de geconsumeerde seafood door aquacultuur geproduceerd. De visserij heeft immers zijn limieten bereikt door overbevissing en dalende wilde populaties.

De aquacultuursector heeft in Vlaanderen en Europa nog een aanzienlijk groeipotentieel. Aquacultuur is nodig om de groeiende bevolking van proteĆÆnerijk, gezond en duurzaam voedsel te blijven voorzien. De ecologische voetafdruk om aquatische organismen te produceren is immers veel lager dan deze van terrestrische dieren zoals vee of varkens. Daarenboven haalt de productie van schelpdieren en algen zelfs nutriĆ«nten uit het water waarin ze gekweekt worden.

Ons onderzoek spitst zich toe op recirculatiesystemen (RAS). Zo onderzoeken we in een gecontroleerde omgeving met een minimaal verbruik van water hoe aquatische organismen geproduceerd kunnen worden. We focussen ons op duurzaamheid, economische rendabiliteit, en dierenwelzijn. Ons onderzoek is nauw verweven met het onderwijs dat we aanbieden.

We richten ons op de actuele noden van de aquacultuursector. Aqua-ERF ondersteunt aquacultuurbedrijven door hen te betrekken als partner in onderzoeksprojecten, en door dienstverlening via contractonderzoek. 

Aqua-ERF is vertegenwoordigd in de Strategische Stuurgroep Aquacultuur van het Vlaams Aquacultuurplatform, en geeft zo mee richting aan strategische en beleidsmatige keuzes voor de sector.

Troutaquaerfwebsite

Aqua-ERF team