Kavixton

Looptijd
/
Financiering
EFMZVA/FIVA
Medegefinancierd door de Europese Unie

Duurzame oplossing voor geosmine en 2-MIB verwijdering in steurteelt en kaviaarproductie met Advanced Oxidation

Vis gekweekt in recirculatiesystemen kan een ongewenste grondsmaak vertonen. Om deze grondsmaak te verwijderen, worden vissen voor consumptie traditioneel ā€˜afgezwommenā€™ in vers water zonder voedering, een proces dat veel water verbruikt en niet optimaal is voor het welzijn van de vis. We onderzoeken een nieuwe technologie die grondsmaakmoleculen in gesloten systemen snel af kan breken via oxidatiereacties. Hierdoor wordt minder water verbruikt en kan de afzwemtijd worden verkort. Tijdens dit project willen we de veiligheid, effectiviteit en economische haalbaarheid van de technologie aantonen bij het afzwemmen van steur voor kaviaarproductie.

Aquabio

Vis die in recirculatiesystemen wordt gekweekt, heeft de neiging om grondsmaakmoleculen in de weefsels te accumuleren. Deze grondsmaakmoleculen beĆÆnvloeden de smaak van de vis en zijn niet gewenst. Om de concentratie van deze moleculen (geosmine en 2-MIB) in visfilet, of eitjes in het geval van kaviaarproductie, te verminderen, worden de vissen voor consumptie 'afgezwommen'. 

Tijdens het afzwemproces worden de vissen niet gevoederd, en wordt het kweekwater constant ververst met water dat vrij is van grondsmaakmoleculen. Daardoor verdwijnen deze ongewenste moleculen uit de weefsels van de vissen door diffusie. Dit proces verbruikt echter veel vers water, en is door zijn lange duur niet ideaal voor het welzijn van de vissen. 

De gepatenteerde eAOPĀ®-technologie (Exiton Advanced Oxidation Process) die recent ontwikkeld werd door het Amerikaanse Exciton Clean, biedt hiervoor mogelijk een oplossing. De kweekdieren blijven in een gesloten systeem waarop de eAOP-reactor is aangesloten. De reactor maakt gebruik van oxidatiereacties om de grondsmaakmoleculen snel af te breken in water in het systeem. Daardoor wordt aanzienlijk minder water verbruikt en wordt dierenwelzijn bevorderd door de afzwemtijd te verkorten. 

De doelstelling van dit project is om de veiligheid, effectiviteit, en economische rendabiliteit van de eAOPĀ®-technologie aan te tonen tijdens het afzwemmen van steur in aquacultuur voor kaviaarproductie. 

#aquacultuur, steur, kaviaar, advanced oxidation process, geosmine, grondsmaakmoleculen

Wil je meer weten over dit project?