Goed dierenwelzijn is een groeiend maatschappelijk topic dat ook steeds meer impact heeft op commerciƫle activiteiten met productiedieren, ook bij aquacultuur. Met dit project willen we een soortspecifiek welzijnsprotocol voor de zoetwaterkabeljauw ontwikkelen.
We leren veel uit de studie van natuurlijke processen en zijn ook meer en meer overtuigd dat we hiermee aan de slag moeten om op innovatie in te zetten! Tubifex tubifex, een kleine aquatische worm is vooral bekend als levend visvoer, maar recente studies gebaseerd op hun functionele rol in hun natuurlijke omgeving bevestigen dat er zich meerdere opportuniteiten aanbieden!
Onze studenten bundelen de krachten met landbouwers en experten om datagedreven oplossingen, in de vorm van een (demo)app, slim te combineren met hedendaagse landbouwuitdagingen rond klimaat, water, veerkracht en innovatief ondernemerschap!
In dit project wordt op participatieve wijze een educatief traject āmentaal welbevindenā ontwikkeld voor toekomstige land- en tuinbouwers in het Vlaamse hoger onderwijs en wordt de implementatie van dit traject op langere termijn voorbereid.
In dit project ontwikkelden we een MOOC (Massive Open Online Course) om toekomstige landbouwers te ondersteunen in het ontwikkelen van een strategisch plan voor een landbouwbedrijf van de 21ste eeuw.
Zoekhonden leren een zoekgeur - van drugs tot bedreigde diersoorten - waarop ze getraind werden aan te duiden door bijvoorbeeld stil te blijven staan bij de geur en te fixeren met hun neus. Kunnen we uit hun snuffelduur iets opmaken over hoe accuraat de hond werkt? En kunnen we hun eventuele stress tijdens het snuffelwerk meten?
We ontwikkelen een werkbare tool om het welzijn van mensapen in dierentuinen te meten. Mensapen nemen, omwille van hun nauwe verwantschap met de mens en hun hoge cognitieve ontwikkeling, een belangrijke plaats in bij ethische debatten over het houden van deze soorten in dierentuinen. We brengen de huidige praktijken qua voedingsmanagement, huisvesting en verzorging van mensapen in Europese dierentuinen in kaart.
Binnen deze operationele groep willen we met 6 veehouders, met een duidelijke interesse maar geen of beperkte ervaring in regeneratief begrazen, een traject doorlopen waarin de veehouders begeleid worden door een veehouder ā expert in regeneratief begrazen. Hierbij hebben we aandacht voor de eigenheid van elk veebedrijf en de motivaties en uitdagingen van de veehouders. We willen hen stimuleren om via observeren meer inzicht te krijgen in de natuurlijke systemen waarop regeneratieve landbouw gebaseerd is.
Doel van deze studie is om een effectieve, maar ook snelle, goedkope en gebruiksvriendelijke technologie te ontwikkelen die door wetenschappers, groendiensten, natuurbeheerders en andere 'boom-gebruikers' kan worden toegepast.