Verpleegkunde - internationaal traject

Wil je graag mensen helpen en hou je van afwisseling? Heb je interesse om verpleegkunde te studeren en ben je daarbij op zoek naar een extra uitdaging? Je talenkennis vergroten bijvoorbeeld of ervaring opdoen in het buitenland? Dan is het internationaal traject verpleegkunde beslist iets voor jou!

verpleegkunde

Een opleiding Verpleegkunde - internationaal traject. Wat houdt dat nu juist in?

 • Geen voorkennis vereist
 • Talen oefenen
 • Stages over de grenzen
 • Werkzekerheid: check!

De opleiding Verpleegkunde bereidt je voor op een buitengewoon veelzijdig beroep met uitstekende tewerkstellingskansen. Je raakt bedreven in technische en sociale vaardigheden en kunt later in verschillende sectoren aan de slag.

Frans en Engels

Als je kiest voor het internationaal project van de vierjarige opleiding, loop je in je eerste en tweede opleidingsfase stages in Franstalige afdelingen van Brusselse ziekenhuizen. Over de vier jaren heen krijg je leerinhouden in het Frans en in het Engels aangereikt. In je derde en vierde jaar kan je bovendien deelnemen aan Engelstalige of Franstalige keuzevakken, waaronder een projectweek in samenwerking met een Finse opleiding verpleegkunde. In de tweede opleidingsfase kan je deelnemen aan een internationaal project of kan je al een korte stage in Europa lopen. In het derde jaar zijn er tal van mogelijkheden om voor een korte of langere periode in of buiten Europa stage te doen. In het vierde jaar kan je kiezen voor een stage in het buitenland gedurende een volledig semester. Zo krijgt jouw opleiding Verpleegkunde een internationale dimensie en dat staat later uitstekend op je cv!

Verpleegkunde met een plus

Een stevige brok praktijk, projecten, stage en een buitenlandse ervaring, daar ga je voor. Je oefent in goed uitgeruste skillslabs en loopt stage in nabije ziekenhuizen met een focus op de context van Brussel. De instroom in de zorg is heel divers. Het werkveld heeft nood aan sterke verpleegkundigen, met de nodige taalcompetenties én aandacht voor diversiteit, zodat je de cliënt in al zijn aspecten kunt bejegenen.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Je programma

Wat staat je te wachten?

 • Intakegesprek

  Het is belangrijk dat je een basiskennis hebt van het Frans en, afhankelijk van je keuze in je latere opleidingsfasen, van het Engels. Om je persoonlijke situatie goed te kunnen inschatten, wordt vóór je eerste lesdag een intakegesprek van ongeveer 45 minuten gepland. Tijdens dit gesprek overlopen we samen je persoonlijke situatie, zodat je studieprogramma optimaal wordt afgestemd op jouw behoeften en mogelijkheden.

 • Les in diverse talen

  Over de vier jaren heen krijg je leerinhouden in het Frans en in het Engels aangereikt. In je eerste opleidingsjaar loop je wel al stage in Franstalige afdelingen van Brusselse ziekenhuizen.

 • Sterke stages, ook over de grenzen

  Odisee biedt stageplaatsen aan in universitaire en algemene ziekenhuizen, maar ook in de psychiatrie, de thuiszorg en de ouderenzorg. Tijdens de stage komen niet alleen de praktische aspecten aan bod, maar je leert ook veel door de intermenselijke contacten, met collega’s en patiënten. In het internationaal traject zul je bovendien een buitenlandse werkveldervaring opdoen.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Verpleegkunde - internationaal traject, iets voor jou?

 • Je wil volop inzetten op je talen.
 • Werken in een multiculturele of internationale setting boeit je.
 • Je bent geboeid door de mens als een lichamelijke, geestelijke en sociale eenheid.
 • Je wil je engageren voor de zorg van mensen.
 • Verantwoordelijkheidsgevoel is je niet vreemd, interesse in techniek evenmin.
 • Problemen los je creatief op als de standaardoplossing geen uitkomst biedt.
 • Je wil niet alleen zorgen voor mensen, maar ook meewerken aan een hogere zorgkwaliteit.
Meisje - nadenkend
Het is mijn droom om in ontwikkelingslanden te werken en mensen te helpen die geen toegang hebben tot degelijke gezondheidszorg. Daarom koos ik voor het internationale programma van de opleiding Verpleegkunde. Dat bereidt je goed voor op het latere beroep maar laat je ook je talen oefenen en biedt je meer kansen om naar het buitenland te gaan.
Dorine van der Pluijm
Studente Verpleegkunde Brussel (internationaal traject)
Verpleegkunde internationaal traject dorien van der pluijm
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Gelijke inhouden

Er is inhoudelijk geen verschil tussen de reguliere opleiding en het internationaal traject Verpleegkunde. De inhoud van beide opleidingen is identiek, je krijgt dezelfde vakken gedoceerd, alleen in verschillende talen.

Fake it 'till you make it

Eén van onze stokpaardjes is simulatieonderwijs. We nodigen simulanten of acteurs uit zodat je in een veilige, gecontroleerde context de leerstof kunt inoefenen. Je krijgt daarom een training in het SiTCA, ons simulatie- en trainingscentrum in Aalst.

Projecten op het programma

Als student Verpleegkunde krijg je verschillende projecten voorgeschoteld. Zo is er een ontmoeting met zorgvragers en zorgverleners, waarbij je via getuigenissen en activiteiten ervaart wat het is om met een zorgvraag door het leven te gaan. Bij het project moeder-kind komt een jonge mama haar verhaal vertellen. Je maakt ook kennis met de mogelijkheden om binnen je opleiding Verpleegkunde een buitenlandse ervaring op te doen.

Handen uit de mouwen 2
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met een diploma van het internationaal traject Verpleegkunde heb je hetzelfde diploma in handen als de studenten van het regulier traject, maar dan met extra troeven. Je kunt namelijk aantonen dat je sterk bent in meerdere talen en dat je een internationale ervaring achter de rug hebt.

Waar kun je aan de slag?

 • Bij hulporganisaties die een steentje bijdragen in ontwikkelingslanden of oorlogsgebieden
 • In ziekenhuissettings
 • Woonzorgcentra
 • Bij gespecialiseerde artsen
 • In de thuiszorg
 • In de bedrijfssector
 • In het onderwijs
 • Als zelfstandige
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Na je opleiding Verpleegkunde kun je bij Odisee verder studeren in het postgraduaat Palliatieve Zorg (Brussel), Intensieve Zorg en Spoedgevallenzorg (Aalst). Via een schakelprogramma heb je ook de mogelijkheid om door te stromen naar een academische master bij een partner van de Associatie KU Leuven.

Brussel-Terranova

Het internationaal traject van de bachelor Verpleegkunde bij Odisee wordt georganiseerd op Campus Brussel-Terranova. Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan. Je vindt er alles om de vaardigheden te trainen die een verpleegkundige onder de knie moet hebben. In de skillslabs krijg je demonstratielessen en kun je zelfstandig oefenen. Twee simulatieruimtes zijn ingericht als echte patiëntenkamers. Verder is er een stockageruimte en een unit voor intensieve zorgen. Terranova is veel meer dan een campus: je komt er overal in contact met de patiënten van Kliniek Sint-Jan uit het multiculturele Brussel, én met studenten uit andere gezondheidsopleidingen. Ook dat bereidt je voor op je latere werksituatie.

Verpleegkunde van de toekomst

De gezondheidszorg verandert vandaag sneller dan ooit tevoren. Er komt steeds meer technologie bij kijken, de wetenschap staat niet stil en er is een verschuiving van het ziekenhuis naar het thuisveld. Als verpleegkundige van de toekomst zul je te maken hebben met kwetsbare groepen in de maatschappij: ouderen, mensen met een psychische kwetsbaarheid, mensen in kansarmoede, vluchtelingen… We laten je ervaren hoe het is om als partner in de zorg met deze groepen aan de slag te gaan. De opleiding Verpleegkunde is bij Odisee zo uitgebouwd, dat jij er na vier jaren helemaal staat als ‘verpleegkundige van de toekomst’. Je diploma wordt automatisch in heel Europa erkend.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 8
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?