Gezondheidszorg: gezondheidspromotie en goede zorg

De focus van de onderzoeksprojecten in de cluster gezondheidszorg ligt op gezondheidspromotie en goede zorg door ondersteuning van de eindgebruiker (zorgvrager, zorgverlener of mantelzorger). Deze ondersteuning van de eindgebruiker gebeurt via actieve buurten en levensstijlinterventies of focust zich op de domeinen Voeding, Perinatale en familiale zorg en Ouderenzorg. Toekomstgericht zetten we ook volop in op onderzoek omtrent de implementatie van zorginnovaties en de daarbijhorende educatieve ondersteuning van (toekomstige) zorgverleners.

Onderzoekscentrum Gezondheidszorg

Handen houden een hart vast

Active and Healthy Ageing for All 2.0

Dit lopend onderzoek in Brussel richt zich op het bevorderen van actief en gezond ouder worden door de ontwikkeling van een levensstijlprogramma voor mobiele ouderen in kwetsbare situaties. Daarbij leggen we de nadruk op het versterken van lokale buurten door het detecteren en sensibiliseren van ouderen en organisaties via buurtanalyses.

Actief en gezond ouder worden

Gezondheid decoderen: een gezonde levensstijl voor ouderen in kwetsbare situaties in Brussel

Er bestaan diverse initiatieven ter promotie van een gezonde levensstijl bij ouderen, maar het blijft een uitdaging om ouderen in kwetsbare situaties waarbij gezondheidsvaardigheden lager scoren te betrekken. In de literatuur is aangetoond dat huidige levensstijlinterventies te weinig aandacht schenken aan de sociale ongelijkheid. Dit project wil gezondheid decoderen voor ouderen in kwetsbare situaties in Brussel aan de hand van educatie en sensibilisering omtrent gezonde levensstijl.

Gezondheid decoderen

MaNā€™AiGE (Martyrs et Notre Dame aux Neiges): een zorgzame buurt waar iedereen succesvol kan leven en ouder worden

In dit recent afgerond project hebben we onderzocht hoe we kunnen bouwen aan een ondersteunende buurt in een 'hybride' wijk, waar veel gebruikers aanwezig zijn (zoals winkeliers, bedrijven, instellingen, verenigingen, pendelaars, voorbijgangers ...) maar weinig permanente bewoners.

Hybride wijk stad

Welzijnsverbetering bij kankerpatiƫnten en hun mantelzorgers

Pijn, vermoeidheid en insomnia, depressie, angst en cognitieve beperking behoren tot de meest voorkomende symptomen van mensen met kanker. Naast effecten op de mensen met kanker zelf, heeft deze ziekte ook een negatieve impact op enkele symptomen bij de mantelzorgers. In deze studie willen we de effecten van diepe ademhaling nagaan op de ervaren symptomen bij kanker. Tijdens een interventie krijgen de deelnemers een ademhalingstechniek aangeleerd en worden ze tijdens de interventie nauw begeleid door de onderzoekers. Dit project loopt in Brussel (voor Brusselse patiĆ«nten) in samenwerking met UZBrussel en VUB.

Welzijnsverbetering bij kankerpatiƫnten en hun mantelzorgers logo