Werken en studeren combineren - Financiële ondersteuning

Om werken en studeren te kunnen combineren, wil je misschien minder werken. Maar dat betekent natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Hieronder ontdek je een aantal financiële steunmaatregelen.

Opleidingscheques

Bekijk zeker of je recht hebt op opleidingscheques, waarmee je een deel van je opleiding kunt betalen. Zelf betaal je maar de helft van de opleidingscheque, de Vlaamse overheid betaalt de andere helft.

 

continue werken en studeren opleiding voor volwassenen

Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep

Als je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB kun je in bepaalde gevallen studeren mét behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Of je hiervoor in aanmerking komt hangt onder meer af van je huidig(e) diploma('s) en je studieprogramma. Ook als je nog werkt en je werkgever is akkoord om je ontslag te geven, kun je al inschrijven als werkzoekende. Er is geen wachttijd om te genieten van onderstaande mogelijkheden. 

1. OKOT-opleiding: een opleiding voor een knelpuntberoep. Je ontvangt een werkloosheidsuitkering die wordt bevroren bij aanvang van je opleiding en de VDAB betaalt je studiegeld en studieonkosten (zoals kilometervergoeding, studiemateriaal, kinderopvang ...)

2. Vrijstelling van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt: ingeval een opleiding niet leidt tot een knelpuntberoep of als je als student niet voldoet aan de voorwaarden voor een OKOT-opleiding. Je ontvangt een werkloosheidsuitkering, maar die volgt de normale degressiviteit (en kan dus verminderen tot het minimum). Je ontvangt verder geen studiegeld of financiële tegemoetkoming. VDAB bekijkt hier vooral hoe de opleiding je arbeidskansen op de arbeidsmarkt kan vergroten.

3. Vrijstelling voor stage: je bent werkzoekend en volgt een opleiding in afstandsonderwijs of avondonderwijs. Je ontvangt een werkloosheidsuitkering. VDAB gaat er van uit dat je je opleiding kunt combineren met werk en geeft je geen vrijstelling van de arbeidsmarkt, maar wel vrijstelling om stage te volgen.

Volwassen studenten aan tafel

Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers

Volg je nog een lerarenopleiding en geef je intussen wel al les in Vlaanderen en Brussel, dan heb je recht op een lerarenbonus. Je krijgt dan een wekelijkse vermindering van twee of drie uur van je opdracht, met behoud van je volledige salaris. Ben je leerkracht in Brussel, dan heb je recht op een extra bonus van twee of drie lesuren en wordt je studiegeld terugbetaald in de vorm van een subsidie.

Jonge leerkracht