Gewicht en BMI

Initieel werd gedacht dat ON zich vooral ontwikkelde omwille van de obsessieve of pathologische preoccupatie met gezonde voeding en niet zozeer omwille van de wens om te vermageren of een ideaal gewicht na te streven (Galfano et al., 2022). Uit verschillende studies blijkt echter dat ON ook getriggerd kan worden door de drang naar gewichtsverlies (Barnes & Caltabiano, 2017; Depa et al., 2019; Cena et al., 2019; Galfano et al., 2022). In de drie primaire criteria voor ON wordt ook melding gemaakt van gewichtsverlies (Cena et al., 2019).

In de literatuur wordt geen verband tussen BMI en ON gevonden, zowel voor wat betreft een verband met een lagere als hogere BMI (McComb & Mills, 2019; Brytek-Matera et al., 2020; Ferreira & Coimbra, 2021).

In eigen onderzoek bij 1140 proefpersonen werd het gewicht en de BMI in kaart gebracht op basis van de score op de DOS. In onderstaande tabel is het gemiddelde gewicht en de gemiddelde BMI van de deelnemers weergegeven per DOS-groep (laagscoorder, at risk, hoogscoorder).

 

Laagscoorders

(n = 966)

At risk

(n = 127)

Hoogscoorders

(n = 47)

P

(ANOVA)

Gewicht (kg)

68,1 (Ā±14,01)

67,1 (Ā±13,86)

62,3 (Ā±9,49)

0.016

Lengte (cm)

171,1 (Ā±8,89)

169,9 (Ā±9,12)

167,0 (Ā±8,27)

0.005

BMI (kg/mĀ²)

23,2 (Ā±4,11)

23,1 (Ā±3,87)

22,3 (Ā±2,55)

0.315

Tabel 3: Antropometrische parameters, weergegeven per DOS-groep, vergeleken met de voedingsaanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR, 2016) en de gemiddelde inname van de Belgische bevolking (18-30 jarigen en 31-65 jarigen) volgens de Voedselconsumptiepeiling van 2014 (De Ridder et al., 2016). *: p < 0.05

 

Voor wat betreft BMI kan er, in aansluiting bij de eerder beschreven literatuur, geen verband weerhouden worden tussen de score op de DOS en de BMI. Verder dient opgemerkt te worden dat de BMI in alle drie de groepen zich situeert binnen de categorie ā€˜normaal gewichtā€™ volgens de classificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).