Hoe ziet de maaltijdbereiding eruit?

In eigen onderzoek werd de gemiddelde duurtijd die proefpersonen besteden aan het bereiden van de maaltijden in kaart gebracht. De voorbereidingstijd van zowel ontbijt, middagmaal als avondmaal werd bevraagd. In onderstaande tabel is de gemiddelde voorbereidingstijd per maaltijd weergegeven per DOS-groep (laagscoorder, at risk, hoogscoorder).

 

Laagscoorder(n = 864)

At risk

(n = 117)

Hoogscoorder

(n = 42)

P

(ANOVA)

Ontbijt (min.)

7,1 Ā± 6,27

8,9 Ā± 6,69

11,9 Ā±7,67

0,000

Middagmaal (min.)

17,5 Ā± 15,88

18,6 Ā± 12,15

19,1 Ā± 10,78

0,655

Avondmaal (min.)

32,0 Ā±15,74

30,9 Ā± 15,23

36,0 Ā± 14,62

0,183

Totaal (min.)

56,6 Ā± 25,68

58,3 Ā± 20,75

67,0 Ā± 25,20

0,030

Tabel 7: Gemiddelde voorbereidingstijd per maaltijdmoment, weergegeven per DOS-groep (eigen onderzoek)

 

Uit het onderzoek blijkt een statistisch significant verschil in de totale voorbereidingstijd voor de drie hoofdmaaltijden. De gemiddelde duur neemt stelselmatig toe van de laagscoorders (56,6 Ā± 25,68 min.), over de at risk-groep (58,3 Ā± 20,75 min.) tot de hoogscoorders (67,0 Ā± 25,20 min.). Uit een verdere analyse blijkt dat het significant verschil enkel terug te vinden is tussen de groep van de laagscoorders en de hoogscoorders (p =0,024), met een dagelijks verschil in duurtijd van 10,4 minuten.

Wanneer de maaltijden apart bekeken worden, blijkt dat de voorbereidingstijd voor het ontbijt significant verschilt tussen de DOS-groepen (p = 0.000). Dit verschil blijkt bovendien significant tussen alle groepen onderling. Voor het middagmaal en het avondmaal kon geen significant verschil weerhouden worden tussen de DOS-categorieƫn.