Odisee, kennisinstelling in en voor Brussel
Odisee, verankerd in het kloppende hart van Brussel, is niet zomaar een kennisinstelling; het is een drijvende kracht voor vooruitgang in de lokale gemeenschap. Odisee zet in op Brussel en sociaal-economische uitdagingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Odisee als partner in kennisontwikkeling en innovatie
Wat kunnen we betekenen voor bedrijven en organisaties in Brussel? Voor welke vragen en rond welke themaās kan je ons contacteren? Op deze pagina vind je een greep uit de expertises die Odisee in huis heeft binnen diverse clusters, met telkens ook enkele concrete onderzoeksprojecten als voorbeeld.
Sociaal-agogisch werk
De stad is ons laboratorium. Met haar verscheidenheid aan kleuren, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving. We ontwikkelen kennis en methodieken in samenwerking met burgers en werkveld. Zij zijn voor ons onmisbare en evenwaardige partners. We ontwerpen interventies die leiden tot duurzame maatschappelijke verandering.
-
Brussel als uitvalsbasis en inspiratiebron voor andere steden
-
Onderzoek als hefboom voor de realisatie van sociale grondrechten
-
In cocreatie
-
Praktijkgericht onderzoek naar/met organisaties en mensen die zich inzetten voor kwetsbare burgers en gezinnen
Onze onderzoekscentra
Superdiversiteit
- Ruimtelijke verkenning van een superdiverse samenleving - in kaart brengen van de bestaande superdiversiteit.
- Diversifiƫring van partnerrelaties en gezinnen.
- Onderzoek naar divers-sensitieve ondersteuning:
- Gezinsondersteuning bij diverse gezinnen
- Ondersteuning aan biculturele koppels
- Begeleiding van nieuwkomers (o.a. vluchtelingen en gezinsherenigers)
Een greep uit onze projecten
Transnationale gezinsrelaties
- Een toenemend aantal Brusselaars heeft relaties met gezinsleden op afstand: alleenstaande (minderjarige) vluchtelingen, arbeidsmigranten en expats.
- Hulpverlening en sociaal-agogisch werk krijgt steeds meer een transnationale dimensie. Expertise en vaardigheden om transnationaal te werken ontbreekt.
- Inzetten op uitbouw netwerken, kennisversterking, opleiding, uitwisseling.
Een greep uit onze projecten
Sociaal schaduwwerk
- Waaier van vaak onzichtbare sociaalwerkpraktijken
- Rol van informele spelers op het terrein, bv. geloofs- en levensbeschouwelijke organisaties (FBOās) in Brussel
- Onderzoeken hoe de samenwerking met formele sociaalwerkorganisaties verloopt en kan verbeterd worden
- En kijken naar hybridisering en politisering: nemen ze vooral dienstverlening en ontmoeting op? Of gaan ze ook aan de slag met de politieke opdracht van sociaal werk?
Een greep uit onze projecten
Ontwikkeling en coaching van zorgzame buurten
- Hoe versterk je netwerken van mensen? Hoe ga je aan de slag met eenzaamheid en sociaal isolement?
- Aan de hand van formele en informele ondersteuningsnetwerken nieuwkomers en jonge gezinnen versterken in hun veerkracht (bv. in Sint-Gillis).
- Resokit is een netwerkversterkende methodiek voor (Brusselse)(sociale) professionals die willen bouwen aan (buurtgerichte) netwerken, om zo het netwerk van hun doelpubliek te versterken, en hen dichter bij actief burgerschap en sociale inclusie te brengen.
Een greep uit onze projecten
Co-creatieve en innovatieve methodieken om stadscohesie te versterken
- Actie-onderzoek met en voor kwetsbare burgers en gezinnen
- Community Service Learning in een complexe stedelijke setting (Onderwijs en Sociaal Werk)
- Mobiele digital storytelling (Insjalet) als ontmoetingsplek en om sociaal werk in de publieke ruimte te bevorderen
- Onderwijs en onderzoek binnen de Brusselse spirit van meertaligheid
Een greep uit onze projecten
Burgerrechten en armoede
- Aandacht voor de ervaring, leefwereld en ervaringskennis van de sleutelactoren wier waardigheid in het geding is.
- Mensen met ervaringskennis worden niet louter als onderzoeks-subject maar ook als onderzoekspartner betrokken.
Een greep uit onze projecten
Ondersteuning van Brusselse gezinnen
- Vertrekkend van de concrete noden en de krachten van Brusselse gezinnen
- Zeer actie-gericht onderzoek, in nauwe samenwerking met lokale organisaties
- Ontwikkelen van modellen voor toegankelijke gezinsondersteuning die ook in andere steden toepasbaar zijn
Een greep uit onze projecten
Bedrijfskunde
Het Center for Sustainable Entrepreneurship (CenSE) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoekscentrum aan de Odisee hogeschool. We onderzoeken duurzaam ondernemerschap binnen familiebedrijven en kmoās en detecteren hiervoor nieuwe trends en uitdagingen in de economie of maatschappij.
- Hoe kan duurzaam ondernemerschap bij familiebedrijven en kmoās in de praktijk gebracht worden?
- Onderzoek naar deeleconomie en circulair ondernemen in Brussel
- Focus op KMO en familiebedrijven
Deeleconomie
In het City4CoEN project werden deelinitiatieven in de Brusselse regio in kaart gebracht op basis van hun bedrijfsmodel. Verder werd gekeken naar de invloed van de deeleconomie op het huidig economisch weefsel, de wetgeving en sociale inclusie. Daarnaast stonden we stil bij de mogelijke bijdrage van deelinitiatieven tot een meer duurzame stad. Zowel ecologische duurzaamheid als sociale duurzaamheid stonden centraal in dit onderzoek.
Circulaire economie
De provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Gewest slaan de handen in elkaar inzake de productie, logistiek en afzet van duurzame en gezonde voeding voor de Brusselse consument. In opdracht van āHet Steunpunt Korte Ketenā, het Innovatiesteunpunt voor landbouw en platteland en BioForum verrichte CenSE onderzoek naar de marktkansen en verwachtingen van consumenten voor de Korte Keten in het BHG.
KMO's en familiebedrijven
Onderzoek naar de 250 grootste familiebedrijven ter wereld heeft aangetoond dat iets meer dan een derde van hen al honderd jaar bestaat. Het onderzoek van CenSE, met onder andere Maison Dandoy en DāIeteren als case studies, naar het belang van waarden in familiebedrijven, ontsluit factoren die bijdragen tot langlevendheid van familiebedrijven, een belangrijke motor van de economie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Resultaten van het onderzoek werden onder andere gepubliceerd in Tijd-Schrift en als een case study in het Les HĆ©nokiens compendium.
Gezondheidszorg: gezondheidspromotie en goede zorg
De focus van de onderzoeksprojecten in de cluster gezondheidszorg ligt op gezondheidspromotie en goede zorg door ondersteuning van de eindgebruiker (zorgvrager, zorgverlener of mantelzorger). Deze ondersteuning van de eindgebruiker gebeurt via actieve buurten en levensstijlinterventies of focust zich op de domeinen Voeding, Perinatale en familiale zorg en Ouderenzorg. Toekomstgericht zetten we ook volop in op onderzoek omtrent de implementatie van zorginnovaties en de daarbijhorende educatieve ondersteuning van (toekomstige) zorgverleners.
Onderzoekscentrum Gezondheidszorg
Active and Healthy Ageing for All 2.0
Dit lopend onderzoek in Brussel richt zich op het bevorderen van actief en gezond ouder worden door de ontwikkeling van een levensstijlprogramma voor mobiele ouderen in kwetsbare situaties. Daarbij leggen we de nadruk op het versterken van lokale buurten door het detecteren en sensibiliseren van ouderen en organisaties via buurtanalyses.
Gezondheid decoderen: een gezonde levensstijl voor ouderen in kwetsbare situaties in Brussel
Er bestaan diverse initiatieven ter promotie van een gezonde levensstijl bij ouderen, maar het blijft een uitdaging om ouderen in kwetsbare situaties waarbij gezondheidsvaardigheden lager scoren te betrekken. In de literatuur is aangetoond dat huidige levensstijlinterventies te weinig aandacht schenken aan de sociale ongelijkheid. Dit project wil gezondheid decoderen voor ouderen in kwetsbare situaties in Brussel aan de hand van educatie en sensibilisering omtrent gezonde levensstijl.
MaNāAiGE (Martyrs et Notre Dame aux Neiges): een zorgzame buurt waar iedereen succesvol kan leven en ouder worden
In dit recent afgerond project hebben we onderzocht hoe we kunnen bouwen aan een ondersteunende buurt in een 'hybride' wijk, waar veel gebruikers aanwezig zijn (zoals winkeliers, bedrijven, instellingen, verenigingen, pendelaars, voorbijgangers ...) maar weinig permanente bewoners.
Welzijnsverbetering bij kankerpatiƫnten en hun mantelzorgers
Pijn, vermoeidheid en insomnia, depressie, angst en cognitieve beperking behoren tot de meest voorkomende symptomen van mensen met kanker. Naast effecten op de mensen met kanker zelf, heeft deze ziekte ook een negatieve impact op enkele symptomen bij de mantelzorgers. In deze studie willen we de effecten van diepe ademhaling nagaan op de ervaren symptomen bij kanker. Tijdens een interventie krijgen de deelnemers een ademhalingstechniek aangeleerd en worden ze tijdens de interventie nauw begeleid door de onderzoekers. Dit project loopt in Brussel (voor Brusselse patiƫnten) in samenwerking met UZBrussel en VUB.
Onderwijs
Onderzoekscentrum ExploRatio richt zich op het stimuleren van kritisch en creatief denken over wetenschap en maatschappij bij leerlingen en studenten. Het onderzoekscentrum De Taalbouwers onderzoekt onderwijs in taal Ć©n taal in onderwijs. In alle projecten is aandacht voor diversiteit en inclusie.
Kritisch denken, STEM, dialogisch leren, burgerschap
ExploRatio maakt deel uit van de lerarenopleiding aan Odisee hogeschool en onderzoekt hoe het kritisch denken van jongeren te stimuleren. We ontwikkelen en onderzoeken lesmethodieken waar via (filosofische) dialoog jongeren worden uitgedaagd te reflecteren over heikele themaās, maatschappelijk kwesties, de grondslagen van de eigen kennis en overtuigingen.
Een greep uit onze projecten
Taalontwikkeling en leesbeleid
Taal is een belangrijk thema in de recente onderwijsactualiteit. Denk maar aan de berichten over de achteruitgang van het begrijpend lezen, of de uiteenlopende voorstellen om meertalige kinderen te ondersteunen. Wars van alle controverse bouwen we met het onderzoekscentrum de Taalbouwers aan de onderwijspraktijk. We doen praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Onze onderzoeksprojecten focussen zowel op mondelinge als schriftelijke taalvaardigheid.
Een greep uit onze projecten
Heb je vragen?
Wil je als bedrijf of organisatie samen met ons een onderzoeksproject opzetten? Neem vrijblijvend contact op met het onderzoekscentrum.
Weet dat je als KMO ook via Innoviris ondersteund kan worden bij een project.
We bekijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn!
Ontdek wat Innoviris voor jou kan betekenen
Innoviris is de publieke organisatie die onderzoek en innovatie financiert en begeleidt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Met de innovatiecheques kan je een beroep doen op de expertise van een erkend Brussels onderzoekscentrum.