A Bridge Too Far?
Binnen dit PWOāproject ontwikkelt DUBiT, in samenwerking met Sanacon en DuEl (Universiteit Antwerpen) een handsāon praktische leidraad en opleiding omtrent gebruik, ontwerp en installatie van een kathodisch beschermingssysteem voor de levensduurverlenging van bestaande betonconstructies. De nood aan duurzame hersteltechnieken, lange termijn visie en adequate besteding van het renovatiebudget is essentieel. Binnen dit project wordt de bestaande expertise versterkt via overleg met het werkveld, kwalitatief marktonderzoek, inventarisatie van bestaande cases en experimenteel onderzoek op laboāschaal. Een werkelijk kathodisch beschermingssysteem op de campus te Aalst zal dienst doen als demoāopstelling die onderdeel uitmaakt van een door Odisee aangeboden unieke KBāopleiding in BelgiĆ«.
Slotevent 18 december 2024
Op woensdag 18 december ging het slotevent van het PWO-project āA Bridge Too Far: kathodische bescherming van bestaande betonstructurenā door te Odisee Aalst, i.s.m. UAntwerpen en SANACON. Er werd stilgestaan bij de verwezenlijkingen van het project en een blik geworpen op de toekomst.
A bridge too far?
Kathodische bescherming (KB) als duurzame hersteltechniek voor levensduurverlenging van bestaande (civiele) betonconstructie
āEĆ©n op de vijf gewestbruggen in Vlaanderen en Brussel in slechte tot zeer slechte staat: renovatie blijft vaak uitā. Naar aanleiding van dit recent mediabericht trachten we binnen DUBiT een antwoord te bieden op de prangende vraag: hoe kan de schade aan de betonbruggen op een duurzame manier aangepakt worden?
Uittreksel vrtNWS (dd. 6/5/2020):
Op dit moment staan er 42 bruggen op die lijst. Elf van die bruggen staan al meer dan 15 jaar op de lijst, vijf daarvan zelfs al meer dan 20 jaar.
Dat zijn verhalen die ik liever niet hoor. Als een brug al zo lang op de lijst staat, dan voldeed die toen al niet aan de criteria. De conditie van de brug zal er in ieder geval niet op vooruit gegaan zijn indien er in de tussentijd geen maatregelen werden genomen. Een duurzaam herstel is dus essentieel, maar een preventieve aanpak verdient nog meer de voorkeur.
Uittreksel GWW Platform (dd. 14/5/2020):
Terwijl de vraag naar betonherstel anno 2020 alleen maar toeneemt, is het gebrek aan goed geschoolde betonexperten nijpend.
Je zou met andere woorden kunnen stellen dat het beroep betonexpert een knelpuntberoep aan het worden is. Net nu er nood is aan vakbekwaam personeel, niet alleen in op het vlak van diagnose en inspectie, maar evenzeer in de uitvoering van betonherstelāprojecten.
Berichtgeving uit de media
āBruggen in Vlaanderen te weinig gecontroleerd op stabiliteit en slijtageā, vrtNWS, 25/2/2020.
Gebrekkige Vlaamse bruggen: āEr is een meldpunt voor betonschade nodigā, website Odisee, 25/2/2020.
āEĆ©n op de vijf gewestbruggen in Vlaanderen en Brussel in slechte tot zeer slechte staat: renovatie blijft vaak uitā, vrtNWS, 6/5/2020
āPrioriteitenlijst brengt meest precaire bruggen in kaartā, GWW Platform over infrastructuur, ruimtelijke ordening, civiele āen openbare werken, 14/5/2020
āBergwijkbrug Merelbeke afgebrokenā, De Vlaamse Waterweg, 25/1/2021
āAutosnelweg tussen Brussel en Oostende op twee plaatsen afgesloten, hele week hinderā, vrtNWS, 5/2/2021
Onze partners
- Sanacon bv
- Onderzoeksgroep DuEL, Universiteit Antwerpen