Dubbelblinde placebogecontroleerde voedingsallergietesten

Zo’n 2 tot 3% van de bevolking heeft te kampen met een voedselallergie, maar de courante detectiemethodes (huidpriktesten en/of bloedanalyses) zijn ontoereikend. Dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietesten (DBPCFC’s) worden aanzien als dé gouden standaard, maar worden tot op heden in de praktijk weinig toegepast door een gebrek aan standaardisatie van het testprotocol. Binnen dit project bouwen we verder op een vorig project, waarbij een eerste stap richting standaardisatie gezet werd door de ontwikkeling van gevalideerde recepturen voor de testvoedingen die gebruikt worden bij DBPCFC’s. Dit doen we door het ontwikkelen van gestandaardiseerde protocols voor de uitvoering van DBPCFC’s en toetsen we de praktische haalbaarheid ervan af d.m.v. klinische testen met echte patiënten.

Close-up of a Child about to Grab the Food from the Plate with His Fingers
Looptijd
/
Financiering
PWO

Inhoud onderzoek

Binnen het PWO-project ‘Universele matrix voor double-blind voedingsallergietest’ werd een eerste stap richting standaardisatie gezet door de ontwikkeling van een universele matrix (lees: testvoeding) waarin meerdere allergenen kunnen gemaskeerd worden. Binnen dit vervolgtraject zetten de projectaanvragers de ontwikkelde matrix in bij een brede en multidisciplinaire omkadering voor de praktische uitvoering van DBPCFC’s. Hiertoe wordt er voor elke stap van de DBPCFC’s gestandaardiseerde protocollen ontwikkeld. De haalbaarheid ervan wordt vervolgens afgetoetst via klinische testen bij patiënten met een vermoedelijke voedselallergie.

Output

Het finale doel van het project is een gestandaardiseerd protocol voor dubbelblind placebogecontroleerde provocatietesten (incl. gebruik van de ontwikkelde testvoedingen) dat werd gevalideerd door de betrokken eindgebruikers, i.e. de patiënten en zorgverleners. Disseminatie van de methodiek naar relevante testcentra en opleidingen brengt vervolgens de bal aan het rollen richting implementatie van de gouden standaard in de praktijk.

Maak kennis met de onderzoekers

Onze partners

  • Mathias De Mesmaeker, attaché A2 genetisch gewijzigde organismen (GGO’s) FOD Volksgezondheid, docent BLT en voormalig projectleider voedselallergenen
  • Dr. Marc De Loose, wetenschappelijk directeur, ILVO
  • Prof. Dr. Hilde Lapeere, arts-specialist allergologie en atopische dermatitis, UZ Gent
  • Marleen Genetello, diëtiste gastro-enterologie, UZ Gent
  • Marieken Callebaut, lid kernteam Allergiediëtisten.com
  • Gunther Van Dyck, voorzitter Allergienet vzw
  • Brecht Daelman, eigenaar Wheatless&More
  • Michèle Daelemans, allergiepatiënte, diëtiste en voormalig stagiair op het allergenenproject

Wil je meer weten over dit project?