Dubbelblinde placebogecontroleerde voedingsallergietesten
Zo’n 2 tot 3% van de bevolking heeft te kampen met een voedselallergie, maar de courante detectiemethodes (huidpriktesten en/of bloedanalyses) zijn ontoereikend. Dubbelblinde placebogecontroleerde provocatietesten (DBPCFC’s) worden aanzien als dé gouden standaard, maar worden tot op heden in de praktijk weinig toegepast door een gebrek aan standaardisatie van het testprotocol. Binnen dit project bouwen we verder op een vorig project, waarbij een eerste stap richting standaardisatie gezet werd door de ontwikkeling van gevalideerde recepturen voor de testvoedingen die gebruikt worden bij DBPCFC’s. Dit doen we door het ontwikkelen van gestandaardiseerde protocols voor de uitvoering van DBPCFC’s en toetsen we de praktische haalbaarheid ervan af d.m.v. klinische testen met echte patiënten.
Maak kennis met de onderzoekers
Onze partners
- Mathias De Mesmaeker, attaché A2 genetisch gewijzigde organismen (GGO’s) FOD Volksgezondheid, docent BLT en voormalig projectleider voedselallergenen
- Dr. Marc De Loose, wetenschappelijk directeur, ILVO
- Prof. Dr. Hilde Lapeere, arts-specialist allergologie en atopische dermatitis, UZ Gent
- Marleen Genetello, diëtiste gastro-enterologie, UZ Gent
- Marieken Callebaut, lid kernteam Allergiediëtisten.com
- Gunther Van Dyck, voorzitter Allergienet vzw
- Brecht Daelman, eigenaar Wheatless&More
- Michèle Daelemans, allergiepatiënte, diëtiste en voormalig stagiair op het allergenenproject