Leercollectief basis verhoogd

Via professionele leergemeenschappen gaan 45 scholen aan de slag met het uitbouwen, implementeren en verduurzamen van hun brede basiszorg en verhoogde zorg. Dit begeleidingsproject in opdracht van Leerpunt is een uniek consortium tussen Odisee hogeschool, Arteveldehogeschool, Vives en 21 scholengemeenschappen.

Leraar en leerlingen in klas
Looptijd
/
  • Waarom?

    Iedere leerling verdient zorg en scholen beogen de maximale ontwikkeling van iedere leerling.

  • Wat?

    Via professionele leergemeenschappen gaan 45 basis- en secundaire scholen aan de slag met het uitbouwen, implementeren en verduurzamen van hun brede basiszorg en verhoogde zorg.

  • Hoe?

    Scholen beschikken over heel wat interne kennis en informatie. Binnen dit project wordt deze kracht via een duurzaam kader omgezet naar visie en praktijk. Hoe? De scholen richten een professionele leergemeenschap op (PLG): ofwel een diverse groep van zes tot twaalf collega’s: leerkrachten aangevuld met zorgcoƶrdinator/leerlingenbegeleider, leerondersteuner, CLB-medewerker,… ā€‹Iedere school vertrekt hierbij vanuit eigen noden/leervragen binnen een van drie thema’s: taal, STEM en gedrag en emotie.

  • Wie?

    Dit begeleidingsproject loopt dit academiejaar 24-25 in opdracht van Leerpunt en is een uniek consortium tussen Odisee hogeschool, Arteveldehogeschool, Vives en 21 scholengroepen en scholengemeenschappen.

Op basis van de oproep van Leerpunt rond het versterken van de brede basiszorg en verhoogde zorg in Vlaamse scholen, bundelen Odisee hogeschool, Arteveldehogeschool en VIVES de krachten om samen met een diverse groep van 45 scholen een jaar lang met schoolteams aan de slag gaan rond

  • de kennisbasis over brede basiszorg en verhoogde zorg uitbouwen door eigen praktijkkennis te verdiepen vanuit actuele onderzoekskennis (kennis),
  • versterkte brede basiszorg en verhoogde zorg implementeren door effectieve differentiatie en redicodis-maatregelen in de klas toe te passen, te evalueren en bij te sturen (praktijk),
  • verduurzamen op niveau van de school en scholengemeenschap/-groep door effectieve interventies over brede basis- en verhoogde zorg te integreren in het zorgbeleid / beleid op leerlingenbegeleiding (beleid)

 

Het project schuift drie thema’s naar voor. Elke deelnemende scholengemeenschap/scholengroep kiest ƩƩn van deze drie thema’s om zich in te verdiepen gedurende een schooljaar onder begeleiding van een procesbegeleider uit de hogeschool, aangevuld met een interne begeleider vanuit de scholengemeenschap/scholengroep:

  • Effectieve differentiatie en/of redicodis-maatregelen op vlak van taal/talen (lezen, schrijven, spreken...)
  • Effectieve differentiatie en/of redicodis-maatregelen op vlak van STEM (wiskunde/wetenschappen/techniek...)
  • Preventie en redicodis-maatregelen op vlak van gedrag en emotie (socio-emotioneel leren, executieve functies, omgaan met uitdagend gedrag, ...)

Leercollectief via een professionele leergemeenschap 

De kracht van een professionele leergemeenschap (PLG) ligt in het feit dat er uitgegaan wordt dat de meeste kennis intern aanwezig is. Scholen en leerkrachten beschikken over een grote capaciteit aan informatie. Binnen dit project wordt deze kennis omgezet naar visie en praktijk in een duurzaam kader. Scholen vormen een professionele leergemeenschap, bestaande uit een diverse groep van zes tot twaalf collega’s (leerkrachten aangevuld met zorgcoƶrdinator/leerlingenbegeleider, leerondersteuner, CLB-medewerker, pedagogisch begeleider,… ). Hierbij vertrekt iedere school vanuit de eigen noden/leervragen binnen het gekozen thema. Vanuit Arteveldehogeschool-Vives-Odisee zal een procesbegeleider de professionele leergemeenschap begeleiden in samenwerking met een interne begeleider per scholengemeenschap/scholengroep. 

Leercollectief basis verhoogd

Wil je meer weten over dit project?