NECTAR
NECTAR
Het NECTAR-project is ontstaan binnen het European Innovation Partnership on AHA (EIP on AHA), met onder meer verschillende partners die zich al bezighouden met manieren om ondervoeding (bv. bij ouderen, cliënten met dysfagie of patiënten die chemotherapie hebben ondervonden) aan te pakken. Het doel is om een nieuw Chef Gastro-Engineering curriculum op HBO5 niveau op te zetten. Odisee organiseert dit in samenwerking met het Center for Gastrology in Vlaanderen.
Ondervoeding kan worden bestreden door een internationaal gestructureerde, geïntegreerde en interprofessionele aanpak.
Voeding is een speerpunt voor Active and Health Ageing (AHA) als input voor levenslange zorg. Het aanpakken van ondervoeding in heel Europa is dan ook urgent en komt voort uit de volgende zaken:
- De meeste koks en chef-koks zijn niet gespecialiseerd in Primary Food Care (PFC) en vertonen een lacune in functie specifieke vaardigheden (zoals voedingsfysiologie, ICT en engineering toegepast op voedsel).
- Bestaande curricula voor de specialisatie van chef-koks in PFC worden ontworpen en geleverd onder lokale initiatieven en verwijzen niet naar een geformaliseerd EU-beroepsprofiel op basis van WHO- en EU-beleidsaanbevelingen.
- Beleidsmakers, institutionele belanghebbenden, particuliere en openbare zorgaanbieders, aanbieders van beroepsopleidingen en certificeringsinstanties hebben begeleiding, tijd en financiering nodig om te investeren in de geïntegreerde culinaire/klinische benadering.
Het NECTAR-project pakt dit probleem aan door de vaardigheidskloof te verminderen die momenteel wordt aangeboden door de koks en chef-koks die werken in ziekenhuizen en verzorgingshuizen en de vaardigheden die daadwerkelijk worden gevraagd door zorginstellingen, particuliere dienstverleners en eindgebruikers.
Onze partners
Odisee (coördinator), Center for Gastrology, ILVO, Zorgwaard, SI4LIFE, IPSEOA Marco Polo, Regione Liguria, Santa Casa da Misericórdia de Albufeira, University of Algarve, Wiener Institut für Arbeitsmarkt und Bildungsforschung, Medical University of Graz, Economic Chamber of Styria, Trade Group Gastronomy, Campania Region, ITS BACT Foundation, Reference Site Collaborative Network.
Maak kennis met de onderzoekers
Voormalig projectcoördinator: Silvia N Bossio De Stefano
Ook credits naar voormalig Odisee-onderzoeker Marjolein Winters, nu Senior Adviseur Kwaliteit & Veiligheid | Catharina ziekenhuis, Eindhoven, en Ellen De Cuyper.