Ontwikkeling 'hooi balancer' voor exotische grazers in dierentuinen

Looptijd
/
Onderzoeksproject

Ontwikkeling 'hooi balancer' voor exotische grazers in dierentuinen

Om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, krijgen exotische grazers in dierentuinen krachtvoeder geserveerd. Ze hebben echter geen nood aan zodanig energierijke voeding, en worden er zelfs ziek van. Momenteel is er echter nog geen onderzoek verricht naar meer gepaste 'hooi balancers' op maat van exotische grazers. Dit project is een eerste stap naar de ontwikkeling van voorgesteld product.

exotische grazers

Achtergrond

Grazers in dierentuinen worden momenteel gevoederd met grashooi, bij gelegenheid vers gras en een krachtvoederkorrel. Die korrel wordt gegeven om het tekort aan vitaminen en mineralen in gras en grashooi te compenseren. De krachtvoederkorrel is daarenboven echter erg energierijk en vaak een bron van zetmeel, omdat hier granen aan worden toegevoegd.

Bij paarden die niet intensief aan sport of arbeid doen, is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat zo’n krachtvoederkorrel nefast is voor hun gezondheid en aandoeningen zoals obesitas en hoefbevangenheid in de hand werken (Rowe et al., 1994; Geor, 2010; Giles et al., 2014). Bijgevolg zijn er voor paarden nieuwe producten op de markt gekomen die omschreven worden als 'hooi balancers'. Dit zijn mineralen en vitaminekorrels die weinig energie en zetmeel, maar wel voldoende mineralen en vitaminen bevatten. Gezien de positieve effecten op de gezondheid van paarden, zijn hooi balancers de laatste jaren in opmars.    

Hooi balancers zouden een perfect product zijn om ook te gebruiken in dierentuinen. Ze hebben het voordeel dat je geen energierijk krachtvoeder meer moet geven die deze dieren eigenlijk niet nodig hebben en waar ze zelfs ziek van worden. De exotische grazers vertonen namelijk ook gezondheidsproblemen omdat ze momenteel krachtvoeder krijgen. Zo hebben zij last van maagverzuring, hoefproblemen, koliek, diarree, overgewicht of chronic wasting syndrome (Gattiker et al., 2014; Schilcher et al., 2013; Wiedner et al., 2014).

De hooi balancers die momenteel op de markt zijn, zijn echter niet op maat van exotische grazers. Zij hebben andere noden dan paarden, waaronder een verhoogde behoefte aan vitamine E. Momenteel is er nog geen onderzoek verricht naar het ontwikkelen van een hooi balancer op maat van exotische grazers.

Doelstelling

Dit project is een eerste stap naar de ontwikkeling van voorgesteld product. Hierbij wordt nagegaan of er, met de beschikbare informatie, een mogelijkheid is om een hooi balancer op de markt te brengen die geschikt is voor een diverse groep van exotische grazers.

Literatuuronderzoek, marktonderzoek en overleg met voederfirma’s zal uitwijzen of de ontwikkeling van hooi balancers voor dierentuinen een haalbare kaart is.

Wil je meer weten over dit project?