Oog in Oog met het OCMW

Looptijd
/
Financiering
PWO + SG SAW

Oog in oog met het OCMW. Wanneer waardigheid op het spel staat. 

De aanhoudende crisis in de Brusselse OCMWs doet de spanning tussen rechthebbenden en maatschappelijk werkers toenemen. Naast politiserende acties door middenveld actoren, is er nood aan een serene ontmoeting tussen Brusselaars met leefloon, maatschappelijk werkers en hun leidinggevenden. Wat op dit moment ontbreekt in de ondernomen acties,  is de directe aanwezigheid van de ervaring, leefwereld en ervaringskennis van de sleutelactoren wier waardigheid in het geding is. Wat op dit moment ontbreekt zijn serene, ritualiserende praktijken waarin gebroken waardigheid van rechthebbenden en maatschappelijk werkers op een verbindende manier kan herinnerd en verwerkt worden.

OCMW Brussel

Voortbouwend op het vorige onderzoeksproject 'Kwetsbaarheid van Brusselaars met leefloon doen kantelen' en de daarin ontwikkelde methodiek rond digital storytelling, leesateliers en expo-dialogen wil dit project dit manco helpen opvullen aan de hand van twee clusters van onderzoeksvragen.

1.           Welke verbindende werking heeft genoemde methodiek wanneer rechthebbenden op een leefloon en maatschappelijk werkers bij OCMWs daarin een gezamenlijke actieve rol in opnemen? En hoe kan die verbindende werking  verbeterd worden? (AGOGISCHE VRAAGSTELLING)

2.           Welke rituele betekenissen  krijgen de genoemde methodieken doorheen het verloop van het actieonderzoek? En hoe  kunnen die methodieken dan de (gebroken) menswaardigheid van rechthebbenden en maatschappelijk werkers herstellen? (HERMENEUTISCHE VRAAGSTELLING).

Het project beoogt deze vragen te beantwoorden via een 8 tal expo-dialogen die telkens worden onderzocht in hun herstellende, rituele dimensie. De bevraging gebeurt via reflectie door de deelnemende co-onderzoekers van het actie-onderzoek en door focusgroepen gehouden met andere deelnemers van de expo-dialogen. De verworven inzichten zullen telkens in de inhoud en aanpak van de daaropvolgende expo-dialogen verwerkt worden.  Het expomateriaal en de gehanteerde methodiek zullen  deels beschikbaar gemaakt worden op de website Insjalet en in een tweetalige toolbox. Op die manier kan de know-how ook door andere organisaties worden benut.

Maak kennis met de onderzoeker

Onze partners

Collectief Cartach en le CAPS, twee Brusselse collectieven van rechthebbenden op een leefloon

Collectif de Formation de Société (CFS), een Franstalige middenveldorganisatie in Sint-Gillis die focust op permanente vorming van socio-professionals en groepswerkingen met Brusselaars in kwetsbare positie (documentlozen rechthebbenden) ondersteunt en begeleidt

Wil je meer weten over dit project?