Outdoor Education
Stel je voor: kinderen die leren met volle aandacht, plezier en verwondering – buiten in de frisse lucht. Heb je zelf weleens gemerkt dat je meer energie en focus hebt na een wandeling? Buiten zijn is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.
Outdoor education brengt leren tot leven. Outdoor education heeft tot doel om kinderen actief, speels en ervaringsgericht te laten leren, zonder in te boeten op leerlijnen of leerdoelen. Het is geen pleidooi voor minder inhoud, maar juist voor een manier van leren die boeiend, natuurlijk en vreugdevol aanvoelt.
Het is een uitnodiging om te ontdekken hoe leren in de buitenlucht een krachtige educatieve en betekenisvolle ervaring kan zijn. Voor leerkrachten, ouders en iedereen die kinderen wil laten groeien door te leren, spelen en te verbinden – buiten!
Enkele voorbeelden:

Natuurtaarten
Leerlingen maken taarten met natuurlijk materiaal. Wat moeten ze doen wanneer er 4 vrienden komen eten? Hoe snijden ze de taart aan? Hoe druk je jouw deel uit in breukvorm?

Geometrische vormen
Leerlingen maken geometrische vormen op de speelplaats. Nadien vullen ze deze voor 25% op met materiaal dat ze vinden op de speelplaats.

Letterballetjes rijgen
De leerlingen lopen van de ene kant naar de andere kant van speelplaats en rijgen houten balletjes met letters op een grote satéstok. Nadien noteren ze in hun buitenschrift alle woorden die ze kunnen vormen met de beginletters.

Vriendschapsbandjes
Leerlingen maken vriendschapsbandjes met natuurlijk materiaal door
eec-rol in tweeën te knippen en te voorzien van dubbelzijdige tape.

Maaltafelrace
We oefenen de maaltafels in. Leerlingen brengen pingpong-balletjes over met maaltafels op. Welke maaltafels lossen ze al vlot op? Nadien noteren we ze in onze buitenschrift als extra vastzetting en herhaling.

Bijvoeglijke naamwoorden
Leerlingen gaan op de speelplaats op zoek naar een voorwerp dat beantwoordt aan hun woordkaart: scherp, mooi, lang, kort enz. Zo herhalen of initiëren we bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden.

Groter/kleiner dan
Leerlingen oefenen het gelijk-aan/groter-dan/kleiner-dan-teken op de speelplaats.

Regenplassen opmeten
Hoe diep (in cm) zijn de plassen op de speelplaats? Waar vinden we de diepste plassen? En waarom juist daar?

Natuurkunst
Aan de slag met kunst. Na een kort impressie-moment van verschillende kunstwerken gaan kinderen zelf aan de slag met natuurlijk materiaal. Zo maken ze hun eigen kunstwerk.

Koude temperaturen houden ons niet tegen...

Zelfs hoogwater niet....

Soms is het wel eens schrikken....

Maar heerlijk leerrijk vinden we het altijd!
Interesse in meer?
In het boek 'outdoor education. Buiten aan de slag met wiskunde, wereldoriëntatie, taal en muzische vorming' vind je meer dan 200 praktische oefeningen die kinderen actief, speels en ervaringsgericht laten leren, zonder in te boeten op leerlijnen of leerdoelen. Al de oefeningen zijn getest bij leerkrachten, studenten in de lerarenopleiding en op verschillende lagere scholen in álle leerjaren.
Het is in eerste instantie een praktijkboek maar je vindt er ook een kort woordje terug over:
- het belang van spel en bewegend leren
- natuurlijke leeromgevingen
- overprikkeling en stadshersenen
- ademnood in de klas
- omgevingsonderwijs
- een pedagogie van vertrouwen
- enz.

Wat een rijk en praktisch boek over hoe je leren lichamelijk maakt. Zoveel concrete oefeningen die stuk voor stuk handen en voeten geven aan het leren op de basisschool... letterlijk. We denken vaak dat leren een puur cognitieve activiteit is - puur met je hoofd dus - en dat is een misverstand. Begrijpen doen we met ons hele lichaam. De hersenen is lang niet alleen gedachten, het is ook motoriek, ook lichaamsgevoel, ook emotie. Pas als dat allemaal kan samenwerken ontstaat er diep leren. Dit is een boek om steeds weer uit de kast te halen; vol inspiratie om onderwijs anders aan te pakken: nog beter!

Dit uiterst aanstekelijke boek doet wat ieder goed spel doet: het maakt nieuwsgierig en nodigt uit. Het geeft de positieve flow en energie die we helaas toch vaak moeten missen in ons onderwijs. Spel en onderwijs: die combinatie hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, zo laat Filip Mennes ons overtuigend en uitnodigend met heel veel voorbeelden zien.
