Graduaat Hernieuwbare Energiesystemen - opleiding voor volwassenen
Wil je aan de slag met warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, duurzame verlichting en biomassa? In de opleiding Hernieuwbare Energiesystemen verwerf je alle vaardigheden en inzichten die je nodig hebt om een technische carrière uit te bouwen in deze boeiende en steeds veranderende wereld.
Ben je nu al aan de slag in de sector van hernieuwbare energiesystemen en wil je graag je expertise verder uitdiepen? Of wil je binnenkort aan de slag in de wereld van de duurzame energietechnieken? Leer je het beste al doende in de praktijk? Dan is het graduaat in de Hernieuwbare Energiesystemen beslist iets voor jou!
Ontdek hier hoe we de opleiding organiseren voor volwassenen, zodat je werken en studeren kunt combineren.
Hoe zit de opleiding Hernieuwbare Energiesystemen in elkaar?
Volg je in het hoger onderwijs een graduaat, dan zijn de pakketten leerstof beknopter en sterk gefocust op de praktijk. Bovendien speelt werkplekleren een enorme rol binnen de opleiding. Dat betekent dat je niet altijd op de schoolbanken zit, maar ook op de werkvloer heel wat kennis, vaardigheden en attitudes aanleert. De wisselwerking tussen praktijk en theorie geeft je een brede basis en stoomt je snel klaar voor de arbeidsmarkt. Op die manier slaat een graduaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.
De graduaatsopleiding in de Hernieuwbare Energiesystemen bestaat uit 120 studiepunten. Volg je de opleiding fulltime, dan duurt ze 2 jaar. Ben je al aan het werk en wens je studie en opleiding te combineren dan kan dat ook. De opleiding duurt dan 4 jaar. Wil je je enkel specialiseren en hoef je geen diploma te halen, dan kun je ook een aantal modules volgen.
Werken en studeren combineren, hoe doe je dat?
Werkplekleren
Een groot deel van je opleiding gaat door in het werkveld. Ben je nu al aan de slag in de sector, dan kan een deel van je opleiding gebeuren op je eigen werkplek. Samen met je trajectbegeleider bekijk je welke leerdoelen je in je bedrijf kunt behalen.
Je leert al doende. Heb je als werkstudent al vaardigheden of competenties verworven dan bekijken we hoe we je voor bepaalde leeractiviteiten vrij kunnen stellen.
Permanente evaluatie
In deze opleiding heb je geen examenperiodes. We werken met een systeem van permanente evaluatie. Je toont op diverse manieren verspreid over het academiejaar aan dat je de leerdoelen hebt bereikt.
Interactieve werkvormen op de campus
Als werkstudent kom je 1 dag per week naar campus Aalst. Naargelang je werksituatie kun je al snel aan werkplekleren beginnen.
Als dagstudent volg je 2 dagen per week verplichte activiteiten op de campus. Extra begeleiding, feedback, afspraken rond werkplekleren,... kunnen ook nog tijdens de Openleeromgeving op dinsdag.
Op de campusdag(en) krijg je labo's, werkcolleges, praktijksessies,... die je thuis voorbereidt via leermaterialen die we digitaal ter beschikking stellen. Op de andere dagen worden ook oefeningen- en begeleidingssessies georganiseerd om je te helpen bij deze fulltime studie. Zo wordt de tijd op de campus efficiënt gebruikt. Een beperkt aantal lesactiviteiten gaat door op onze technologiecampus Gent. Het werkplekleren start vanaf het tweede semester.
Aan de slag in kleine groepen
De activiteiten op de campus gaan door in kleine groepen. De drempel naar de docent is klein. Je schoolbegeleider volgt je vorderingen tijdens het werkplekleren samen met de firmamentor in het bedrijf.
Werken en studeren combineren
Werken en studeren is geen evidente combinatie. Omdat je een deel van je opleiding mag doen op je werkplek wordt dit een haalbaar doel. Samen met je trajectbegeleider bekijk je welke doelen je kan behalen of al behaald hebt.
Als werkstudent neem je ruim voor de start van de opleiding contact op met de trajectbegeleider. In een intakegesprek wordt bekeken wat voor jou een haalbaar programma is.
Al werkzaam in de sector? Volg een paar modules
Ben je al werkzaam in de sector en wil je je expertise verruimen of verdiepen, dan kun je ook een paar modules volgen. Wens je een diploma, dan kan dit in 2 jaar als je het voltijdse programma volgt, of in 4 jaar als je voor het halftijdse programma kiest.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Hernieuwbare Energiesystemen?
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Nog niet overtuigd?
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan een van onze coaches.