Studiedagen Ergotherapie
Verheldering van LATERALISATIE: definitie, misverstanden en feiten.
De term ‘lateralisatie’ wordt vrij vaak gebruikt in Vlaanderen, maar wat betekent deze term nu precies? Tijdens deze studiedag verkennen we wetenschappelijke inzichten en zoeken we naar manieren om deze te vertalen naar de praktijk.
Op 24 september 2025 plannen we hierrond een boeiende studiedag. Jouw interesse hiervoor kan je ons al laten weten via de preregistratielijst.

Iets voor jou?
De studiedag Ergotherapie is bestemd voor ergotherapeuten, logopedisten, kinesitherapeuten, psychomotorisch therapeuten, ondersteuners, leerkrachten, zorgcoördinatoren, …
Programma
Voormiddag
In het eerste deel van de studiedag onderzoeken we wat we wel en niet weten vanuit de wetenschap over lateralisatie. We starten met een duidelijke beschrijving van de term en zullen ook de term 'neurodivergent' toelichten. Daarnaast gaan we kort de programma's bespreken die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde evidentie. We richten ons op de meerwaarde van het schrijven in relatie tot lezen en andere schoolse vaardigheden.
Namiddag
In het tweede deel van deze studiedag is het de bedoeling om samen te denken over hoe we de inzichten uit de voormiddag kunnen toepassen. Het is niet onze bedoeling om lateralisatieproblemen aan te pakken met heel concrete oefeningen, tips en trucs, maar om een denkkader te creëren dat deelnemers kan helpen in hun praktijksetting.
We werken in twee groepen: één groep voor therapeuten/hulpverleners die individueel met kinderen werken en een andere groep voor leerkrachten en ondersteuners die met groepen of klassen werken.
Plenair gedeelte
We sluiten af met een plenair gedeelte waarin we verkennen hoe we de verworven kennis en inzichten in onze eigen werksetting kunnen toepassen. Als je op zoek bent naar hands-on, concrete oefeningen met een kookboekachtige aanpak en duidelijke stappen, dan is deze studiedag wellicht niet wat je zoekt. Deze studiedag is bedoeld om jullie aan te moedigen tot reflectie en gezamenlijk te onderzoeken hoe we de geleerde concepten praktisch kunnen toepassen, ook al hebben we op dit moment nog geen volledig uitgewerkt implementatieplan.
Therapeuten
In de groep voor ‘therapeuten’ baseren we ons op het ICF-kader om functiestoornissen, activiteiten en participatieproblemen te bekijken vanuit de inzichten die in de voormiddag zijn aangereikt. Er is voldoende ruimte voor deelnemers om mee te brainstormen over de impact van handvoorkeur, het overkruisen van de middenlijn, het wisselen van 21 en 12, de omkeringen van b/d, en om samen te zoeken naar mogelijke oplossingen.
Leerkrachten en ondersteuners
In de groep ‘leerkrachten en ondersteuners’ bespreken we enkele programma’s en spelmaterialen die motoriek (zowel grove, fijne als schrijfmotoriek) en ruimtelijk inzicht in de klas of in kleine groepen stimuleren. Deze materialen zijn beschikbaar om te bekijken en uit te proberen, wat een praktische ervaring biedt, maar het is niet de bedoeling van deze studiedag om met concrete tools of een map met oefeningen naar huis te gaan.

Docenten
Griet Dewitte is al meer dan 30 jaar werkzaam als pediatrisch kinesitherapeut. Zij deed ervaring op in de revalidatiesector, het buitengewoon onderwijs en in haar eigen privépraktijk. Zij werkt momenteel in het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen en het Referentie Centrum Autisme van het UZ Gent . Daarnaast is zij verbonden als docent aan de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie. Zij is (co)-auteur van diverse publicaties rond DCD en Psychomotorische Therapie. Zij coördineert tevens het Postgraduaat ‘Psychomotorische Therapie bij kinderen en jongeren’ aan de UGent.
Marieke Coussens is al meer dan 20 jaar op zoek naar allerlei manieren om jonge kinderen - die een moeilijkere start maken in het leven- te helpen de beste versie van zichzelf te worden. Haar missie is om deze kinderen, ze noemt ze ook haar superhelden, te laten schitteren. Nadat ze enkele jaren als ergotherapeut in het revalidatiecentrum Sint Lievenspoort in Gent werkte, leidde haar zoektocht haar naar de University of Alberta in Edmonton (Canada) waar ze de levenskwaliteit van jongeren met en zonder autisme onderzocht. Ze zette nadien deze kennis in als privétherapeut in haar eigen praktijk maar ook als docent en onderzoeker. Haar missie? Een brug bouwen tussen het werkveld en de academische wereld. Hoe? Door het combineren van een privépraktijk, het lesgeven aan de Arteveldehogeschool en onderzoek te doen over de participatie van jonge kinderen met ontwikkelingsstoornissen aan de Universiteit Gent. Met als enige doel, het creëren van een inclusievere samenleving voor deze superhelden!
"Eye-opener wat betreft de laatste wetenschappelijke inzichten."
"Een must om op de hoogte te zijn."
"Uitgebreide bijscholing met een goede combinatie van theorie en praktijk."
Praktische info over de studiedag Ergotherapie
Heb je graag wat meer informatie? Neem contact op!
Op zoek naar een bijscholing?
Op zoek naar een bijscholing?
Schrijf je je graag in? Of blijf je graag op de hoogte?
Ik wil graag de studiedag bijwonen!
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
