Wetenschapscommunicatie
Wetenschap vind je overal. Letterlijk. Het zit in het scherm waarop je deze tekst nu leest. Het zit in de trein die je, al dan niet met vertraging, tot op je bestemming brengt. Het zit in zo veel alledaagse dingen, dat je vaak niet eens beseft hoeveel onderzoek er achter schuilgaat. Als hogeschool willen we zo veel mogelijk mensen tonen dat de wetenschap en technologie die hierachter schuilgaan nuttig en noodzakelijk zijn voor onze maatschappij. Tegelijk willen we jongeren stimuleren om een carriĆØre in wetenschap als optie voor hun toekomst te zien. Daarom zetten we bij hogeschool Odisee continu projecten op om de drempel tot wetenschap en technologie te verlagen.
Over wetenschap communiceren is bruggen bouwen. Want wetenschap is er voor jong en oud, voor wetenschapper en niet-wetenschapper, voor iedereen die nieuwsgierig is en verwonderd naar de wereld om zich heen kijkt.
Brede waaier aan projecten
Een videoreeks, een sprookjesboek, een speeltuin of een wetenschapsfestival? Hogeschool Odisee organiseert en coƶrdineert het hele jaar door heel uiteenlopende projecten en activiteiten en doet dat vaak in samenwerking met andere instellingen binnen en buiten de Associatie KU Leuven en gesteund door de Vlaamse Overheid.
Aan de slag ... met iedereen
Met die projecten hebben we twee duidelijke doelgroepen voor ogen: enerzijds het brede publiek en anderzijds de schoolgaande jeugd en hun leerkrachten. Bij die laatste groep hebben we bij Odisee extra aandacht voor groepen die doorgaans minder makkelijk bereikbaar zijn, of waarbij we een specifieke aanpak nodig hebben bij de uitwerking onze activiteiten.
In het verleden richtte wetenschapscommunicatie zich - vaak onbewust - op mensen die van thuis uit al bovengemiddeld gestimuleerd en goed omkaderd worden of werden, mensen die op de betere scholen zitten of zaten, of mensen voor wie vrijetijdsactiviteiten op basis van hun interesses eerder keuzestress dan drempelvrees geven. Maar sommigen hebben baat bij een extra duwtje in de rug, soms zelfs meerdere duwtjesā¦ Zij zijn het vaak niet gewoon om naar clubs te gaan, hebben soms problemen met de taal, kregen op school een aversie leren en studeren, of voelen zich soms uitgesloten uit de maatschappij.
Voor dat extra duwtje willen wij bij Odisee zorgen!
- De unieke, wetenschappelijk verantwoorde STEM-speeltuin
- Odifiks, waar enthousiaste onderzoekers en lesgevers je de wondere STEM-wereld ā¦
- Koninkrijk der weetgierigen - Het meespeeltheater voor kinderen die graag ALLESā¦
- Sprookjesboek 'De prinses die alles wou weten'
- De Dag van de Wetenschap
- Video - Ouders warm maken voor STEM
- De Wetenschapsbattle
- Hoe 'verkoop' je STEM als leerkracht
- GelijkgeSTEMd maakt kinderen buiten de schooluren warm voor STEM
- Talentenatelier TAJO, voor jongeren in de Rabotwijk in Gent
- De Experimententuin
In de kijker: de STEM-speeltuin van Odisee
Met de STEM-speeltuin wil hogeschool Odisee kinderen letterlijk op een speelse manier laten kennismaken met enkele STEM-principes.
In deze speeltuin zijn de speeltuigen niet alleen leuk, maar ze zetten kinderen ook subtiel en op een wetenschappelijk verantwoorde manier aan tot denken over wetenschap, techniek en rekenen. De kinderen schommelen Ć©n dragen energie over. Ze glijden Ć©n ervaren niet-lineaire functies. Ze wippen Ć©n zoeken een massa-evenwicht. Ze klimmen Ć©n zoeken verbanden.
Ons team
Communiceren over wetenschap en jong en oud prikkelen, verwonderen en inspireren met onderzoek en technologie, dat vinden we bij Odisee heel belangrijk. En daarom hebben we er meteen ook een heel team voor klaar staan om dat zo helder en breed mogelijk te doen.
Zij coƶrdineren, faciliteren en stimuleren iedereen binnen Odisee - zowel docenten als onderzoekers - om met al hun kennis, ervaring en onderzoek buiten de campusmuren te treden.