Een pauze inlassen in je studie kan nuttig zijn om bijvoorbeeld andere ervaringen en competenties op te doen, je financiƫle reserves aan te vullen en vooral na te denken over wat je echt wil. Dat kan bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk of een echte vacature.
De valkuil bij zoān studiepauze is wel dat je die onnodig lang aanhoudt en uiteindelijk niet meer terugkeert om te studeren... Dat doet zich nog sneller voor als je al geen geboren student bent.
Als je als bachelorstudent geen leerkrediet meer hebt en je hebt niet de mogelijkheid om leerkrediet terug te vorderen, dan is verder studeren op bachelorniveau niet meer mogelijk. Blijven studeren kan wel dankzij een heroriƫntering naar een graduaatsopleiding, want daar is het leerkrediet niet van toepassing. Weet wel dat tijdens je studiepauze een eventueel tekort aan leerkrediet om verder te studeren op bachelorniveau geleidelijk wordt aangevuld.
Keer je na verloop van de weigeringstermijn terug naar je oorspronkelijke opleiding, dan staan de tellers qua aantal inschrijvingskansen per opleidingsonderdeel weer op nul. Eerder toegekende vrijstellingen en reeds behaalde credits blijven behouden. Toleranties en openstaand tolerantiekrediet blijven evenzeer geldig.
Als je opleiding ondertussen een programmawijziging heeft gekend, is het evenwel mogelijk dat die credits niet allemaal meer relevant zijn en je āextraā opleidingsonderdelen zult moeten opnemen.
Meer weten over (tijdelijk) stopzetten van je studies?