Geweld in Palestina en Israël: kijk van Odisee

Als Odisee zijn we diep geraakt door het aanhoudende geweld in Palestina en Israël. Het United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs telt meer dan 34.000 Palestijnse en 1.200 Israëlische doden, en zo’n 77.000 Palestijnse en 5.400 Israëlische gewonden. De Palestijnse bevolking in Gaza staat volgens de VN op de rand van een ernstige voedselcrisis, met kinderen als grootste slachtoffer. De humanitaire situatie in Gaza is zo kritiek dat alles, behalve duurzame vrede, een catastrofe betekent.

Vele Odisee-collega’s en -studenten voelen boosheid en verbijstering. We zijn bedroefd dat de oorlog zoveel slachtoffers maakt en dat kennissen, families en vrienden van studenten of personeel op dit moment lijden. Als Odisee voelen wij mee met alle slachtoffers.

Odisee veroordeelt ten stelligste elke vorm van geweld tegen burgers, waar dan ook ter wereld. Elk burgerslachtoffer is er één te veel. Dat het aantal doden en gewonden zo opgelopen is, en meer dan een miljoen mensen met hongersnood bedreigd zijn, is voor ons onaanvaardbaar.

Als co-hogeschool geloven wij in de kracht van dialoog, empathie en verbinding om conflicten en spanning te de-escaleren. We steunen de internationale oproep aan alle partijen om een vreedzame oplossing te zoeken, het oorlogsrecht en het internationaal humanitair recht te respecteren, ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers meer vallen door oorlogsgeweld, en op langere termijn tot een politieke oplossing te komen. Dit vergt minstens een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren, massale noodhulp en de vrijlating van alle gijzelaars en willekeurig gevangengezette burgers. We veroordelen ook elke vorm van haat, die door deze oorlog potentieel wordt aangewakkerd, zoals antisemitisme of islamofobie.

Wereldwijd vragen studenten momenteel aan instellingen hoger onderwijs om zich te distantiëren van partijen die het geweld steunen.

Odisee heeft momenteel geen structurele samenwerkingen met Israëlische instellingen hoger onderwijs en plant er ook geen aan te gaan in de nabije toekomst. Vanuit onze visie gaan we bij elk nieuw project na of dit in overeenstemming is met de mensenrechten, voldoet aan onze ethische principes en duurzame veranderingen nastreeft. We gaan geen samenwerkingen of verbintenissen aan die hier tegenin gaan.

We beseffen dat het geweld in het Midden-Oosten ook hier bij ons grote impact heeft, voor studenten en personeelsleden met familie, vrienden of kennissen in die regio, maar ook voor iedereen die zich op andere manieren betrokken voelt. Laten we steun bieden aan elkaar. Als inclusieve hogeschool plaatsen we de vredesvlag bij dit bericht. Hiermee onderstrepen we het belang van dialoog en wederzijds begrip als weg naar vrede.

 

Zit je na het lezen van dit bericht nog met vragen?

Neem contact op met STUVO

vredesvlag