Café Odisee - Hoogsensitiviteit

Een hoogsensitief persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Deze personen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel.

Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op, staan we bloot aan allerlei prikkels, die we waarnemen met al onze zintuigen. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen ... zijn allemaal prikkels die de meeste mensen op een min of meer bewuste manier verwerken. Hoogsensitieve personen hebben meer dan gemiddeld tijd nodig om deze indrukken te verwerken. Om dit proces goed te laten verlopen hebben ze het nodig zich regelmatig terug te trekken of af te kunnen sluiten van nog meer indrukken. Dikwijls zijn zij zich daarvan niet bewust of krijgen zij daartoe de kans niet. En als gevolg daarvan raken zij over hun toeren, geïrriteerd en/of oververmoeid.

Op langere termijn gaan zij vaak zo ver over hun grenzen dat zij CVS, burn-out, depressie, fibromyalgie … ontwikkelen. Door op een meer authentieke manier met hun hoogsensitiviteit te leren omgaan en hierin het nodige zelfinzicht te verwerven kunnen zij een beter evenwicht vinden in hun leven.

Wat zijn de kenmerken van een hoogsensitief persoon, hoe ga je om met je hoogsensitiviteit? Wat zijn de valkuilen en hoe kom je meer in je eigen kracht te staan? Er worden praktische tips gegeven en er is ruimschoots tijd voorzien om vragen te beantwoorden.

Inschrijven is verplicht en kan via deze link

Studenten die een attest nodig hebben voor hun opleiding: dit kan voorzien worden. Mail hiervoor naar annick.haentjens@odisee.be.

Afbeelding
man met hond in veld met gras
Wanneer
van donderdag 01 dec '22, 19:00
tot donderdag 01 dec '22, 21:00