Leeswijzer basisonderwijs
-
Hoe vind ik een goed boek?
- Neem een kijkje via de Boekenzoeker (www.boekenzoeker.org) en vind een boek dat bij jou past.
- Bekijk het aanbod van de Nederlandse jeugdbibliotheek (https://www.jeugdbibliotheek.nl/).
- Vind het mooiste kinderboek voor elk kind voor elke leeftijd (https://www.hetmooistekinderboek.be/).
- Studio Sesam (https://www.studiosesam.be/) maakt samen met cultureel diverse schrijvers en illustratoren superdiverse kinderboeken met een focus op diversiteit (https://www.studiosesam.be/category/sesam-kinderboeken/).
- Maak kennis met de tiplijsten van Leesbevordering in de klas. Je vindt er boeken van een aantal typen kinderen, die van een bepaald soort boeken houden (http://leesbevorderingindeklas.nl/tiplijsten/).
- Zoek kinderboekentips per leeftijd (https://www.kinderboeken.nl/).
- Lees een recensie via Pluizer.be (https://www.pluizer.be/) of Pluizuit.be (https://pluizuit.be/).
- Mappalibri (http://mappalibri.be) is een website voor lezers die zoeken naar kwaliteit. Mappalibri brengt kritische, deskundig geschreven recensies van een brede selectie kwaliteitsliteratuur. Volwassenen-, kinder- en jeugdliteratuur, literaire en genreromans staan naast elkaar.
- Lees meer over voorlezen, boekentips en voorleesrituelen (http://www.voorlezen.be/).
- Elk jaar verzamelt Iedereen Leest boekentips in het thema van de jeugdboekenmaand (https://www.jeugdboekenweek.be/boekentips).
- Boekensite Gent (www.boekensite.gent) is een leesplek voor het hele gezin waar je boeken kunt ontdekken.
- De waanzinnige podcast is een podcast voor en door kinderen over kinderboeken (https://www.dewaanzinnigepodcast.nl/).
- Via Boekstart vind je boekentips voor de allerkleinsten (https://www.boekstart.be/boekentips).
- Op deze website geven we je informatie over wat rijke teksten zijn, hoe je ze herkent en waarom het zo belangrijk is ermee te werken. Daarnaast vind je hier ook voorbeelden van rijke teksten voor leerlingen van 6 tot 18 jaar om jouw taal- en zaakvaklessen mee te verrijken (Rijke Teksten | Taalunie).
-
- De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (www.kjv.be) is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar. In het archief lees je welke boeken de voorbije jaren gelezen werden en in de prijzen vielen (https://www.kjv.be/begeleiders/archief.php).
- Ook de Nederlandse Kinderjury bekroont jaarlijks boeken (https://kinderboekenweek.nl/kinderjury/).
- De Gouden Griffel is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek (https://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Griffel enhttps://www.boekenwereld.com/prijzen/gouden-griffel). De Zilveren Griffels gaan naar de best geĆÆllustreerde kinderboeken van dat jaar (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilveren_Griffel) en https://www.boekenwereld.com/prijzen/zilveren-griffel). Vlag en Wimpel is een eervolle vermelding voor Nederlandstalige kinderboeken (https://www.boekenwereld.com/prijzen/vlag-en-wimpel).
- De Woutertje Pieterse Prijs (https://woutertjepieterseprijs.nl/) is een literatuurprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek.
- De Jenny Smelik-IBBY-prijs (http://www.ibby-nederland.nl/jenny-smelik-ibby-prijs/) is een tweejaarlijkse Nederlandse prijs die kinder- en jeugdboekenauteurs en -illustratoren bekroont die zich richten op, of een beeld geven van kinderen van, etnische minderheden.
- Sinds 2014 bekronen Poƫziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoƫziebundel van de Lage Landen met de Gouden Poƫziemedaille (https://www.poeziecentrum.be/gouden-po%C3%ABziemedaille-po%C3%ABziesterren). Een kinderjury kent vier poƫziesterren toe.
- Ook de leesbevorderingsorganisatie uit het Verenigd Koninkrijk Book Trust verzamelt boekentips (https://www.booktrust.org.uk/books-and-reading/).
-
- https://www.fundels.com/ Fundels staat voor ābundels vol funā! Het zijn digitale prentenboeken met animaties en aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. Iedere Fundel bestaat uit zes verschillende activiteiten die steeds verwijzen naar het boek. Ook een fundels-app beschikbaar!
- https://devoorleeshoek.nl/
- https://www.boekpakket.nl/digitale-prentenboeken/
- https://www.wepboek.nl/ Het Kinderopvangfonds heeft een serie geanimeerde prentenboeken gemaakt: de WePboeken. Informatieve (recensie)website (door het Kinderopvangfonds) met veel digitale prentenboeken, verwerkingsactiviteiten etc.
- https://www.bereslim.nl/ Bereslim is dƩ aanbieder van geanimeerde prentenboeken en pedagogisch verantwoorde digitale spellen voor peuters en kleuters. Leuk, leerzaam en vol prachtige prentenboeken (te bestellen of via abonnement).
- https://www.booqees.nl/ Booqees is een unieke online kinderbibliotheek. Je vindt er prentenboeken, leesboeken en ook AVI-boekjes van bekende Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen.
- https://www.bol.com/nl/i/leukste-verhalen-boeken-voor-thuisblijvertjes/N/8299/ De leukste verhalen en boeken voor thuisblijvertjes. Wij helpen je graag om die dagen thuis ietsjepietsje leuker te maken en daarom vind je bij ons allemaal e-books en verhalen. Ze kosten niets! Nou ja, 1 cent per digitaal boek.
- https://nl-nl.facebook.com/jongerenboekensite/
- https://www.jeugdboekenweek.be/nieuws/nieuw-jeugdboekenmaand-you-tub
- https://books2download.nl/blog/ Gratis lezingen en digibordlessen over digitale kinderboeken. Ook digitale kinderboeken te koop via deze site.
- http://www.kindmedia.nl/ Heel veel info i.v.m. apps, webboeken, vertelplaten etc. (Kinderopvangfonds Nederland).
- http://www.mediasmarties.nl/ Mediasmarties is de online mediagids waar je meer informatie kunt vinden over media voor kinderen.
- https://cinekid.nl/nl/jaarrond/voor-ouders/applab Duizenden apps en geen overzicht meer? Welke apps zijn goed, spannend en innovatief en dus perfect voor mijn kind? Cinekid AppLab selecteert de beste apps. Cinekid AppLab is een app die ouders, leerkrachten en begeleiders helpt om mooie, zinnenstrelende, originele, artistieke, poƫtische, slimme en bijzondere apps te vinden.
- https://schooltv.nl/ Hier kan je heel veel digitale prentenboeken vinden die rechtstreeks te bekijken zijn
- http://leesmevoor.nl/index.htm Hier kan je samen met je kind digitale prentenboeken (voor)lezen.
- https://www.webdocument.nl/kinderboek/ Via deze website kan je kinderboeken en voorleesverhalen voor eigen gebruik gratis downloaden. Door op de afbeelding te klikken zal jouw boek in PDF formaat worden gedownload zodat je deze kan lezen op je computer of smartphone. Je kan het boek ook kopiƫren naar een E-Reader.
- https://booxalive.nl/ De eerste kinderverhalen-voorleessite van Nederland.
-
E-books voor kleuter-, lager en secundair onderwijs vind je via de Playstore (Android) of via iBooks (iOS). E-boeken zijn meestal bestaande verhalen die ook in papieren uitgave verkrijgbaar zijn, met soms extraatjes, zoals verwerkingsopdrachten, liedjes of kleine animaties.
-
Voor de tieners die je echt niet aan het lezen krijgt: ze zouden ongeveer dezelfde voordelen bieden als het lezen van literatuur ā¦
Enkele tips van Diggiedik
- Florence (iOS en Android) (+3 PEGI) - Engels
- Oxenfree (iOS en Android) (+12 PEGI) - Engels
- Old ManĀ“s journey (iOS en Android) (+3 PEGI) ā Engels
- Life is strange (iOS en Android) (+16 PEGI) - Engels
-
Voorleesapps zijn geanimeerde en interactieve voorleesverhalen. Het kunnen bestaande of nieuwe verhalen zijn. Voorleesapps bevatten vaak een mogelijkheid om met een karaokebalk en voorleesstem te lezen. Dat is handig voor beginnende lezertjes!
https://eduapp.nl/ - MET DANK AAN DIGGIEDIK LINK 2Ā°19
- Noa tovervijver (iOS) (3-6)
- Jip en Janneke (iOS) (3+)
- Nippertje (iOS)(3-6)
- Bo de Beer neemt Afscheid (And) (3+)
- De Kleine Walvis (iOS+and) (4+)
- Piep de Muis (iOS) (4+)
- Jouw feestje (iOS) (4+)
- Aadje Piraatje (iOS) (4+)
- Loose Strands (iOS + And) (9-11)
- Boer Boris gaat naar de Zee (iOS) (4+)
- Roodkapje, in 3D (iOS) (4+)
- Even Monsters get Sick (iOS/And) (3+) ENG
- De 3 Biggetjes, in 3D (iOS) (4+)
- Voor een kus (Ios/And) (3+)
- Haan Hik! (iOS/And) (3+)
- Grosse Worterfabrik (And) (5+) ENG, DU, FR
- Soep met een bal (iOS/And) (3+)
- De tuin van Nijntje (iOS) (2+)
- Pim, Pam en de bes (iOS/And) (3+)
- Mijn zusje is een sterretje (And) (+3)
- Alex de astronaut (And + iOS) 4+
- iRobot (And + iOS) 10+
- De avonturen van Max (And + iOS) 4+
- Vriendje? (And +iOS) 3+
- Uiltje en de rode bril (And + iOS) 3+
- Picknick met taart (browser - Ketnet) 4+
- Een huis voor Harry (And) 3+
- Boet de Beer (And) (3+)
- iDinosaurAR (iOS + And) 10+
- Ice Age (And + iOS) 5+
- I Explore Insecten (And + iOS) 10 +
- Hoe tem je een draak 3 (And +iOS) 5+
- Griezelcircus (And + iOS) 10+
- De droomwereld van Anna (And + iOS) 7+
- Piloot met de vijf strepen (And + iOS) 6+
- Ik mis me (browser ā Vimeo) 12+
- Sam de Kat (iOS/And) (3+)
- Monsters en Pyjamas (And) (3+)
- Pas op, een beer (iOS/And) (3+)
- Fos en de Maatjes (And) (3+)
- Noa en de sterren (iOS) (3-6)
- Stap maar op mijn bezemsteel (iOS/And) (4+)
- Peronio (iOS/And) (4+) ENG
- Professor Staal (iOS) (4+)
- Klein Beestje (iOS) (4+)
- Lassa doet boodschappen (And) (3+)
- Pim en Pom gaan op Safari (iOS+And) 3+
- Raaf en Vos (iOS+And) (6+)
- Babel (iOS) (4+)
- Slaap lekker (And) (2+)
- LilĀ“ red (And) (3+)
- Fabians Feest (iOS+And) (4+)
- Zacht zijn de wolken (And) (3+)
- Ssstā¦ Tijger slaapt (And) (3+)
- Timo en het toverstokje (And) 4+
- Het muizenhuis (And & iOS) (3+)
-
Radiomakersdesmet.nl: Collectief Radiomakers Desmet maakt onder meer podcasts en hoorspelen. Het ontwikkelt ook kinderaudio, zoals de 1Minuutjes, documentaire en fictieverhaaltjes voor acht- tot tienjarigen.
-
Op de site van Nik-Nak (http://nik-nak.eu/) vind je originele, hedendaagse kinderboekjes in twee talen (Nederlands gecombineerd met een andere taal).
O Mundo- een kleine Wereldbibliotheek (www.omundo.be) is een project van Iedereen Leest dat de mooiste prentenboeken uit de hele wereld wil binnen brengen in multiculturele klassen.
Op de site van Meertaligheid (https://meertaligheid.be/) vind je nuttige achtergrondinformatie, handige materialen en concrete tips terug, gebaseerd op recente wetenschappelijke studies en inzichten. Laat je informeren en inspireren, en geef meertaligheid ook een plaats in jouw praktijk!
Ook de site van Mantra Lingua (http://www.mantralingua.com/) is handig! Je dient eerst je ālocatieā te kiezen, bv. UK Visitors. Klik je daarop, dan beland je op het portaal waar je naast products, videos ā¦ ook voor Languages kan kiezen.
Via het tabblad Languages kan je klikken op talen van het Albanees over het Litouws en Spaans tot het Yoruba; klik de gewenste taal aan en je krijgt onmiddellijk een overzicht van prentenboeken die in deze taal en het Engels zijn verschenen. Je kan bovendien ook nog eens een selectie maken o.b.v. o.a. leeftijd. Rarara, welk konijntje staat bij de Engelstalige kinderen bekend als āFloppyā? En hoe zouden pakweg Kantonese kleuters hem noemen?
De studentencoƶperatieve ACCO stelt een interessante en overzichtelijke lijst beschikbaar van Kinderboeken in verschillende talen, momenteel als pdf te downloaden via de site van Metrotaal (http://www.metrotaal.be/). Een aanvulling hierop vind je via http://www.metrotaal.be/content/1-kern-van-de-zaak/2-voordelen-realiseren/vertaalde_kinderboekenlijst.pdf . Hoe het in het document zelf omschreven wordt: āOpzet van de lijst met kinderboeken: De lijst bevat boeken in achtereenvolgens de talen Arabisch, Berbers, Chinees, Frans, Hindi, Papiamentu, Spaans, Somalisch en Turks. Sommige boeken zijn geheel in de genoemde taal, andere zijn tweetalig in de zin van Nederlands of Engels en de andere taal. Ten slotte is er nog een lijst met āmulticultureleā kinderboekjes in het Nederlands, en een lijstje met boeken die in vĆ©Ć©l talen beschikbaar zijn.ā
-
- Wablieft (https://www.wablieft.be/nl) wil de wereld begrijpelijk maken voor iedereen. Met nieuws dat eenvoudig en duidelijk is. (tijdelijk gratis)
- Kidsweek (https://www.kidsweek.nl/) is een krant speciaal voor kinderen. (tijdelijk gratis)
- Op Nieuwsbegr!p (https://www.nieuwsbegrip.be/ ) vind je wekelijks teksten en opdrachten over een actueel onderwerp om het begrijpend lezen te oefenen. (tijdelijk gratis)
- Klap (https://www.klapkrant.be/) is een maandelijks actuamagazine voor kinderen van 8 tot 10 jaar. (tijdelijk gratis)
- Via Nieuws in de Klas (https://www.nieuwsindeklas.be/) kun je gratis nieuwspakketten aanvragen voor de klas, voor leerlingen en leerkrachten van de derde graad lager onderwijs.
- Zonnekind is een educatief kindertijdschrift voor de eerste graad van het lager onderwijs. (https://www.uitgeverijaverbode.be/th_tijdschriftenleesreeksen?article=112491&gclid=Cj0KCQjwyPbzBRDsARIsAFh15JYibvHolaizYA7XwIfEAl2Njtgk8sRx2v_rYXIN1e6P8EOd4u3CxjkaAvXwEALw_wcB) (tijdelijk gratis: https://communicatie.uitgeverijaverbode.be/gratis-zonnekind/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=doremini-thuis&utm_content=23844424991010714&term=23844424990900714&fbclid=IwAR3BwE7xT3IrrkhqwY7nYE6iaI4sqjwSXh14N80ZrcM_P5s9RMLZfpdnRxQ)
- Zonnestraal is een educatief kindertijdschrift voor de tweede graad van het lager onderwijs.
- Zonneland is een educatief kindertijdschrift voor de derde graad van het lager onderwijs. (https://www.averbode.be/Pub/zonneland/zonneland_lkr-Inhoudstafels/114144-Zonneland-9-januari-2020.html)
-
- Het Geluidshuis (https://www.geluidshuis.be/) ! tijdelijk gratis via https://www.geluidshuisuitgeverij.com/binnenpret
- Spotify: https://open.spotify.com/playlist/6kswcNZHFQZLp0YH9amfLX?si=iIIYYWqYStuRum6q3nMgaw
- De Luisterpuntbibliotheek (https://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl/kids) heeft meer dan 5.000 Daisy-boeken en bijna 3.000 brailleboeken voor kinderen en jongeren.
- Op het Archief voor Onderwijs (https://onderwijs.hetarchief.be/) vind je collecties rond lezen, literatuur en poƫzie.
-
Volg je helden op de voet ā¦ Fijn om je favoriete poĆ«ten, illustratoren, auteurs ā¦ in de gaten te houden: wie weet komen ze binnenkort bij jou in de buurt, geven ze een workshop waar jij fantastische inspiratie kan uit halen ā¦
- Velen hebben al lang hun eigen stekje gevonden op het wereldwijde web, waar ze zelf veel tips uitwerkten bij hun gedichten. Bv. https://www.jokevanleeuwen.com/ , http://www.bettewestera.nl/ , https://www.hanshagen.nl/ , http://www.poezie-leestafel.info/ted-van-lieshout , http://tedvanlieshout.nu/ ā¦
- Op de website van UiTmetVlieg (https://www.uitmetvlieg.be/) kan je zoeken of een bepaalde held binnenkort zal aantreden in jouw buurt. Je kan filteren op leeftijd, plaats, onderwerp ā¦
Ga eens aan de slag met raadgedichten:
- https://www.rianvisser.nl/tag/raadgedicht/ van Rian Visser. āEen raadgedicht is een gedicht waarin Ć©Ć©n woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Maar misschien kun jij het raden?ā
- De raadgedichten op de site van Rian Visser zijn bestemd voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.
Poƫzieweek in Nederland en Vlaanderen:
- Op de site https://www.poezieweek.com/school/ en https://www.lezen.nl/nl/onderwerp/poƫzie kan je alle lessuggesties van de voorbije poƫzieweken en gedichtendagen downloaden.
Bezoek het huis of de site van het Poƫziecentrum:
- Het Poƫziecentrum (https://www.poeziecentrum.be/) is een informatie-, documentatie- en studiecentrum in Gent voor Nederlandstalige poƫzie en anderstalige poƫzie in Nederlandse vertaling.
Nodig uit! Nodig een schrijver/dichter uit in de klas, of voor een team(studie)dag, of voor een ouderavond op school ā¦
- In Belgiƫ kan je via het Literatuur Vlaanderen (https://www.literatuurvlaanderen.be/) auteurslezingen aanvragen, zie https://www.auteurslezingen.be/ (je kan hier ook financiƫle steun voor krijgen).
- In Nederland kan je veel auteurs boeken via de Schrijverscentrale (https://www.deschrijverscentrale.nl/), deze zijn voor Belgiƫ ook reuze interessant!
Ga eens aan de poƫtische slag met de tablet: Chatterpix Kids:
Animatie maken van een foto (https://apps.apple.com/us/app/chatterpix-kids/id734046126)
- āChatterpix Kids is een app waarmee van elke foto een sprekende animatie kan gemaakt worden. Leerlingen nemen een foto van een persoon of een voorwerp. Ze tekenen een mond op de foto en nemen nadien hun stem op. Bij het afspelen lijkt het dan alsof de foto kan praten. Je kan de foto daarna nog verder verfraaien door attributen of tekst toe te voegen. Voorbeelden gebruik: bv. historische figuur laten spreken in een spreekbeurt, bij een rondleiding of bij aanvang van een thema of les. Bv. personage uit een boek laten spreken als illustratie bij een spreekbeurt over een gelezen boek.ā
- Tinneke Van Bergen, lerarenopleider en onderzoekster, werkte hier al interessante activiteiten mee uit. Check Poƫzielessen basisonderwijs 2017 by Tinneke van Bergen on Prezi, https://prezi.com/cezaabo7-chj/poezielessen-basisonderwijs-2017/
Woutertje Pieterse Prijs:
- De Woutertje Pieterse Prijs (https://woutertjepieterseprijs.nl/) is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Rond het winnende werk worden heel wat lessuggesties opgesteld!
Aandacht voor talensensibilisering, ook bij poƫzie! Door liedjes en gedichten in vreemde talen te horen (en dan nog liefst in de thuistalen van de kinderen van de klas) leren kleuters respect te hebben voor de taalvariatie in onze samenleving. Tegelijkertijd maken ze kennis met heel wat muzikale en poƫtische variatie!
- Wij zijn niet de enigen die via overlevering oude bakerrijmpjes doorgeven. In alle landen, alle culturen gebeurt dat. Vraag bv. aan de (meertalige) ouders van de kleuters een typisch aftelrijmpje (zoals bij ons āiene-miene-mutteā) in hun eigen taal, te komen voordragen voor/aanleren aan de kleuters van de klas. Je zou ervan versteld staan hoe enthousiast kleuters hierop reageren, en hoe snel ze ermee weg zijn.
- Ga bv. ook eens een kijkje nemen op āIn de Overtuinā! Deze website bevat aan schat aan kinderliedjes in andere talen (Engels, Duits, Frans, Spaans), met bladmuziek en audiofragmenten: https://www.overtuin.net/
- Op Snotneusjes (https://snotneusjes.wordpress.com/) vind je poƫzie en gedichten voor kinderen en jongeren (en wie zich jong voelt).
- Lezenswaard (https://www.lezenswaard.be/) is een internationale selectie van lezenswaardige gedichten & prozafragmenten in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en andere talen.
- Plint (https://www.plint.nl/) combineert gedichten met beeldende kunst en illustraties op allerlei manieren.
- Poƫziepaleis (https://www.poeziepaleis.nl/)
- School der poƫzie (https://www.schoolderpoezie.nl/)
- Huis van Gedichten (https://www.huisvangedichten.nl/)
- Poƫzie-Leestafel (http://www.poezie-leestafel.info/)
Odisee Le
-
- Bulkboek (www.bulkboek.nl) verzamelt kortverhalen om te lezen of te beluisteren. Ze variƫren van 100 tot 800 worden.
- Bulkboek in de klas (https://bulkboek.online/bulkboek-in-de-klas/) laat je kennismaken met gevarieerde schrijvers van het korte verhaal en daagt je uit zelf ook te schrijven.
-
- Uitgeverij Zwijsen biedt strips voor beginnende lezers aan (https://app.uitgeverijzwijsen.be/webshop/beginnende-lezers-6-7-jaar/avi-strips).
- Kijk en lees biedt strips aan op AVI-niveau (https://www.kijkenlees.nl/).
- Met Robbe en Bas biedt uitgeverij Averbode een combinatie aan van een strip Ć©n een verhaal (https://www.averbode.be/Pub/robbeenbas/Robbe-en-Bas-Info.html).