Valorisatie van koffiereststromen
Een kopje koffie smaakt altijd, maar wat met het koffiegruis? En wat met alle koffiebonen en koffiepoeders die verloren gaan bij de productie van jouw koffiepoeder? Dit project ontwikkelt en evalueert een natuurlijk extract van bioactieve componenten uit deze beide reststromen.
We onderzoeken welke bioactieve componenten er nog aanwezig zijn koffiereststromen en hoe deze optimaal kunnen worden geƫxtraheerd.
De hoeveelheid reststroom gekoppeld aan koffieproductie en -consumptie is enorm, maar valorisatie ervan gebeurt nog relatief weinig. Door onze extractietechniek toe te passen op zowel de reststromen bij de productie van koffiebonen of -poeder, als het koffiegruis na het zetten van een kopje koffie; ontstaan nieuwe ingrediƫnten met mogelijke toepassingen in bijv. cosmetica.
We dragen bij aan de valorisatietrajecten die More2Coffee in het Vlaamse landschap opzet.
BIT-O wil reststromen van biomassa omzetten in ingrediƫnten of producten voor cosmetica, farmaceutica of biostimulanten. Samen met More2Coffee is in deze context een project gestart rond de valorisatie van reststromen binnen de koffie-industrie. Koffie staat bekend als een bron van waardevolle bioactieve stoffen. Ook de stromen die ontstaan bij de productie van koffie, hebben potentieel als bron van deze verbindingen. Tijdens dit ƩƩnjarige R&D-project genaamd "Developing bio-active extracts from coffee waste streams" gaat BIT-O onderzoek doen naar extracten uit verschillende koffie-afvalstromen. Vervolgens gaat More2Coffee hiermee verder aan de slag om een nieuw hoogwaardig extract op basis van koffiereststromen te ontwikkelen en produceren.
Dit project is een mooie co-creatie tussen Odisee, More2Coffee en de Provincie Oost-Vlaanderen. Het werk wordt ondersteund door de subsidie Project Circulaire Keteneconomie in de Provincie Oost-Vlaanderen 2024.
Maak kennis met de onderzoekers
Onze partners
More2Coffee
Met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen
Wil je meer weten over dit project?
Onderzoekscentrum BIT-O
Maak kennis met het Biochemical Innovation Team van Odisee.