Accounting administration

Heb je interesse in accountancy, fiscaliteit, ICT en recht? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat in Accounting administration beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Studenten in de klas
Trajecten

Twee trajecten

Het programma is opgebouwd volgens vier leerlijnen: bedrijfsbeleid, accountancy, fiscaliteit en praktijk. Gaandeweg verwerf je de nodige kennis en vaardigheden om te kunnen functioneren op de werkplek. Je leert op een kritische manier naar jezelf te kijken en werkt aan cases of projecten. Je leert zowel op school als op de werkplek.

Je kunt kiezen uit twee trajecten: een voltijds traject overdag en een traject met blended learning.

 1. 1

  Modeltraject

  Het modeltraject is een voltijds opleidingstraject dat overdag plaatsvindt. Het academiejaar is opgedeeld in kwartalen en per kwartaal wordt een beperkt aantal vakken aangeboden, wat de 'studeerbaarheid' van het programma verhoogt over twee opleidingsjaren. Een eerste groep start in september, een tweede groep start in februari.

 2. 2

  Online traject voor werkende studenten

  Dit traject richt zich vooral tot werkenden die bij hun eigen werkgever aan werkplekleren kunnen doen en daar dus de kans krijgen om een financiële functie uit te oefenen, al dan niet op de eigen dienst. Aan de hand van online studiemateriaal doorloop je de cursus terwijl je tijdens een aantal online contactmomenten dieper ingaat op de kern van de cursus, oefeningen en vragen van studenten. Bij onduidelijkheden kun je steeds terecht bij je docent, via mail of MS Teams. Je kunt ook altijd aansluiten bij (online) live lessen die overdag doorgaan. Het online-programma wordt gespreid over drie jaren.

Iets voor jou?

Accounting administration, iets voor jou?

 • Je bent administratief sterk.
 • Je bent een communicatieve teamspeler.
 • Je kunt nauwkeurig werken.
 • Je hebt interesse in accountancy fiscaliteit, ICT en recht.
 • Je wil de geheimen van BTW, personen- en venootschapsbelasting kennen.
 • Je wil alles leren over het opmaken en inboeken van facturen en creditnota's.
 • Je wil bankverrichtingen leren coderen en inboeken én betalingen van klanten opvolgen.
Meisje - nadenkend

Leren op de werkvloer

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek (40 studiepunten). Werkplekleren gaat verder dan stage. Je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde maar je verruimt ook je kennis en vaardigheden door echt mee te draaien op de werkplek. Zo merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen. 

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Die treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee. Zij helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

 • Contacteer je studentencoach Isabel T'Jampens via isabel@odisee.be (Campus Brussel).

Campus Brussel

Kies je voor het graduaat Accounting administration, dan volg je les op Odisee Campus Brussel. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na je opleiding heb je inzicht in bedrijfsbeleid, accountancy en fiscaliteit. 

In welke jobs kun je terecht?

 • Op de financiële dienst van een kmo of (internationaal) bedrijf
 • In een boekhoud- of accountantskantoor
 • In alle bedrijven en overheidsdiensten waar administratieve ondersteuning nodig is
 • In een administratieve functie op een school of een profit- of non-profitorganisatie
Wat na je diploma 2

Na je opleiding heb je inzicht in bedrijfsbeleid, accountancy en fiscaliteit. Je bent sterk in de praktijk en hebt bedrijfservaring. Je kunt een antwoord geven op courante boekhoudkundige vragen, je zorgt voor een relevante rapportering en maakt daarbij gebruik van de juiste digitale tools en systemen. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Of wil je verder studeren?

Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om verder te studeren. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vervolgtraject van 90 studiepunten en zo je bachelordiploma Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Acchountancy-Fiscaliteit behalen.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts