Informatie voor Werkveldpartners

Bij de opleiding Bachelor in de Elektronica-ICT bereiden wij onze studenten voor op een toekomst vol technologische innovaties en uitdagingen. Samen met onze werkveldpartners bouwen we aan een sterke brug tussen het onderwijs en de praktijk. Wij geloven dat samenwerking met het bedrijfsleven cruciaal is voor het opleiden van hooggekwalificeerde professionals die klaar zijn om de industrie te versterken en te vernieuwen.

Van stages en projecten tot gastcolleges en onderzoeksinitiatieven, uw expertise en betrokkenheid zijn onmisbaar voor het succes van onze studenten en de ontwikkeling van het vakgebied.

Kennismaking

Profiel van onze studenten

Onze studenten zijn gepassioneerd door technologie en zijn altijd op zoek naar manieren om hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Ze zijn nieuwsgierig, probleemoplossend en houden van hands-on leren. De typische Elektronica-ICT student is:

  • GeĆÆnteresseerd in technologie: Ze hebben een sterke interesse in elektronica, ICT, en de nieuwste technologische trends.
  • Analytisch en creatief: Ze genieten van het ontwerpen, realiseren en onderhouden van elektronische apparaten, systemen en netwerken.
  • Proactief en leergierig: Ze willen alles weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen en zijn gemotiveerd om voortdurend bij te leren.
  • Praktisch ingesteld: Ze houden van praktisch werk en het toepassen van hun kennis in real-world scenario's, zoals het bouwen van servers, het programmeren van software, of het ontwerpen van mobiele apps.
een student programmeren maakt gebruik van een tweede monitor in ons labolokaal
Kennismaking

Hoe ziet ons traject eruit?

De bacheloropleiding Elektronica-ICT aan Odisee Hogeschool biedt een uitgebreide en flexibele opleiding die studenten voorbereidt op een carriĆØre in de technologie. Het programma bestaat uit twee afstudeerrichtingen: Elektronica en ICT, waardoor studenten kunnen kiezen voor een specialisatie die het beste aansluit bij hun interesses en carriĆØredoelen.

In het eerste jaar maken studenten kennis met de kerngebieden van zowel elektronica als ICT. Ze volgen vakken als elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web development. Daarnaast kiezen ze al een module uit hun afstudeerrichting.

Vanaf het tweede semester verdiepen studenten zich verder in hun gekozen specialisatie en kunnen ze kiezen uit vijf uitdagende specialisaties binnen Elektronica of ICT

  • Network & Security Engineer

    Server- en netwerkinfrastructuur, virtualisatie, automatisering en beveiliging.

  • Software & AI Developer

    Ontwikkeling van veilige en intelligente softwareapplicaties met behulp van talen zoals Java, Python en C#.

  • Web Developer

    Expertise in webtechnologieƫn en mobiele applicaties.

  • Internet of Things (IoT) Developer

    Integratie van sensoren en microcontrollers met netwerk- en softwaretechnologieƫn.

  • Telecommunications Engineer

    Focus op analoge en digitale communicatienetwerken en telecommunicatie-infrastructuur.

Participatie

Als bedrijf participeren?

Doorheen de opleiding

Gastlessen en workshops om studenten kennis te laten maken met de nieuwste technologieƫn en industriƫle praktijken.

Projecten en case studies aanbieden waar studenten in groepsverband aan werken. Dit biedt studenten waardevolle praktijkervaring en bedrijven krijgen frisse ideeƫn en oplossingen.

Stageplaatsen en bachelorproeven

In het derde jaar lopen studenten stage bij bedrijven, waar ze de kans krijgen om hun kennis toe te passen in een professionele omgeving. Dit is een uitstekende gelegenheid voor bedrijven om potentiƫle toekomstige medewerkers te leren kennen.

Zowel in het eerste semester (start half september) als in het tweede semester (start begin februari) kunnen studenten in jouw bedrijf hun steentje bijdragen.

Studenten lopen 10 weken stage en dat full-time!

Gekoppeld aan hun stage voeren studenten voor hun bachelorproef een diepgaand onderzoek uit en ontwikkelen ze innovatieve oplossingen voor specifieke uitdagingen.

Agile Team Project

Gedurende het eerste semester (eind september - begin januari) werken de derdejaars ICT-studenten in teams van 5 volgens de SCRUM-methodologie. Deze teams hebben een mix van kennis in web, programmeren en/of cloud infrastructuur.

Voorbeelden van projecten:

  • Een app die voedingswaren kan scannen om een totale milieuscore te berekenen en weer te geven met bijhorend administratiepaneel.
  • Een app die met geluid en AI meet hoe lang je in de douche staat.
  • Een interactieve applicatie voor een museale opstelling

Als opdrachtgever ben je stakeholder of product owner. Samen met de studenten leg je de eindrequirements vast en voorzie je elke twee weken een opvolggesprek waarbij de studenten demonstreren wat ze de voorbije weken gepresteerd hebben.

Heeft u interesse om opdrachtgever te zijn? Neem dan contact op met ons vĆ³Ć³r eind augustus.

Onderzoek & UX-lab

Onze opleiding beschikt over de onderzoeksgroep UCE (User Centered Electronics & ICT), waar we praktijkgerichte en duurzame elektronica- en ICT-toepassingen ontwikkelen met de eindgebruiker in gedachten. Met expertise in data science, AI en gebruikersonderzoek ontwerpen we samen met bedrijven wetenschappelijk onderbouwde oplossingen die perfect aansluiten bij de behoeften van de eindgebruikers.

Daarnaast biedt ons User Experience Lab bedrijven de mogelijkheid om advies te krijgen over UX en user tests uit te voeren met behulp van eye-tracking en andere sensoren.

Via het Blikopener-project kunnen bedrijven onafhankelijk en laagdrempelig advies krijgen van onze onderzoekers, gefinancierd door VLAIO. Onze gemotiveerde onderzoekers staan klaar om te helpen met digitale uitdagingen, variƫrend van AI en web & mobile toepassingen tot security en user experience. Neem contact met ons op om samen mogelijke oplossingen te verkennen.

Een student maakt een testopstelling voor elektronica