Bachelor Energietechnologie
De opleiding Energietechnologie is een erg praktische opleiding waarbij je oplossingsgericht en projectmatig werkt. We leiden je op tot een professional die breed inzetbaar is. In verschillende projecten werk je binnen jouw interessegebied. Hierbij kun je in onze labo’s technologische hoogstandjes uitproberen en je eigen prototype bouwen. Je werkt in kleine teams onder begeleiding van jouw personal coach!
Ben je gefascineerd door energie, slimme gebouwen of industriële automatisering? Klaar om je steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst? Boeit het je om industriële processen veilig en efficiënt aan te sturen? Wil je weten hoe je zonnepanelen, windturbines en warmtepompen optimaal combineert in een gebouw? Dan kies je ongetwijfeld voor de praktijkgerichte opleiding Energietechnologie.
Wat is Energietechnologie, wat houdt de opleiding precies in?
-
Jij staat centraal
-
Instapcursussen mogelijk
-
Traject op maat
-
Je docent = je coach
Aan jou de keuze
Vanaf het tweede jaar kun je instappen in de specialisatietrajecten. Hierbij heb je niet enkel de keuze uit Energie, Industriêle automatisering of Slimme gebouwen, maar kun je je ook verdiepen in management of een internationale ervaring opdoen. In de opleiding staat duurzaamheid centraal. Je werkt interdisciplinair en je engagement wordt sterk gestimuleerd. Je wordt een echte ‘problem solver’ in diverse domeinen. Precies daarom zijn onze afgestudeerden zo gegeerd op de arbeidsmarkt. Om jou een stevige rugzak vol kennis, persoonlijke troeven en kansen mee te geven voor je latere professionele carrière, zetten we tijdens je opleiding maximaal in op duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.
Op jouw maat
Om aan de opleiding Energietechnologie te kunnen beginnen, hoef je geen specifieke technische vooropleiding gevolgd te hebben in het secundair onderwijs. Wel vragen we een grenzeloze interesse in techniek en energie met daarnaast ook een ruime portie nieuwsgierigheid en doorzetting.
Met oog voor jouw talent
Onze dagelijkse werking staat volledig in het teken van een persoonlijke aanpak en talentontwikkeling. Bij ons ben je geen nummer. Je wordt gecoacht en bijgestuurd waar nodig. Kennis en talent zijn dé perfecte match voor een beloftevolle toekomst.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
360° tour
Klim jij tot bij de zonnepanelen op het dak om te genieten van de skyline van Gent?
Stripverhaal
Lees in ons stripverhaal hoe Lowie in zijn tocht door Gent kennismaakt met de verschillende aspecten van een job als Energietechnoloog.
Energietechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!
Je belangrijkste vakken Energietechnologie op een rij
In de opleiding Energietechnologie vormt Odisee dé energietechnologen van de toekomst. Onze experten en onderwijsdeskundigen zorgen ervoor dat je binnen onze drie grote specialiteiten Energie, Industriêle automatisering en Slimme gebouwen jezelf maximaal kunt ontplooien met bijzonder veel aandacht voor duurzame ontwikkeling van Mens en Technologie.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Energietechnologie?
Ook dit kan in de bachelor Energietechnologie
Is de opleiding Energietechnologie iets voor jou?
-
Je bijt je graag vast in projecten en beschikt over een grote dosis doorzettingsvermogen.
-
Organiseren, coördineren en plannen zijn je ding.
-
Je bent energiebewust en wil je technologische skills verder ontwikkelen.
-
Problemen los je het liefst creatief op, maar je durft ook je verantwoordelijkheid te nemen.
-
Je wil van je passie je beroep maken en een high-end technicus worden.
We hebben veel labo’s bij de vakken. Ik gok dat de verdeling ongeveer fiftyfifty theorie en praktijk is. De docenten kiezen bij de labo’s voor een toegepaste en persoonlijke aanpak.
Wat mag je verwachten van de bachelor Energietechnologie?
Vinger aan de pols
In een opleiding als Energietechnologie is een trendgerichte aanpak onmisbaar. Bij Odisee houden we de vinger aan de pols van wat er allemaal gebeurt in de snel veranderende energiesector. Dat doen we op nationaal maar evengoed op internationaal vlak. Die nieuwigheden passen we toe tijdens projecten. En we gaan ook ter plaatse de technologische sfeer opsnuiven tijdens bedrijfsbezoeken.
Extraatjes
Tijdens je opleiding kun je verschillende certificaten behalen: KNX Certified Course, het Crestron Configurations & Essentials Certificate, het Siemens Certified Automation Technician certificate en zelfs een EHBO-brevet. Bovendien heb je omwille van diverse samenwerkingsverbanden een streepje voor bij de uitbouw van je toekomstige carrière.
Partners
Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten in o.a. Finland, Spanje, Nederland, Griekenland, Duitsland en Jordanië. Omdat energietechnologie voor de hele samenleving wereldwijd belangrijk is, lopen er vaak projecten in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Zo bouwden studenten een windmolen in Nigeria met bijhorende instructies voor de lokale bevolking. Andere studenten hadden dan weer een uitwisselingsproject met Jiro VE Madagaskar.
Maatschappelijk verankerd
De opleiding Energietechnologie zit sterk verankerd in het bedrijfsleven via (kijk)stages, (onderzoeks)projecten en gastcolleges. Daarvoor werken we nauw samen met gerenommeerde bedrijven uit de energiewereld. We sporen je ook altijd aan om zelf contacten te leggen met externe partners uit het bedrijfsleven, steden en gemeenten of scholen en universiteiten. Onze expertise binnen het domein van de energietechnologie blijft groeien dankzij de professionaliseringstrajecten die wij jaarlijks uitstippelen. Vanuit die expertise organiseren we jaarlijks ook workshopdays, bezoekdagen voor secundaire scholen en openlesdagen.
Wat na Energietechnologie?
Energie-efficiëntie en duurzaam ondernemen behoren tot Europa’s grootste uitdagingen. Aan het einde van de rit heb je met Energietechnologie dan ook een gewild diploma in handen met 100% jobzekerheid.
Je kunt aan de slag
-
In de energiesector als raadgever of operator
-
In de wereld van verlichting als lichtexpert
-
In elektrische installatiebedrijven, als technisch tekenaar of werfleider
-
In de zorgsector als technisch consultant of domotica-integrator
-
In de wereld van gebouwbeheerssystemen of automatisatie
-
In de bouwsector met een focus op algemene elektriciteit, gebouwenbeheer, HVAC, hernieuwbare energie, ...
Veel kansen op de arbeidsmarkt
Met je diploma ben je een gegeerde professional in de wereld van energie, domotica, verlichting en automatisatie. Als energie-expert werk je autonoom of in team. Je kunt aan de slag als projectleider, consultant, ontwerper, productontwikkelaar, PLC-programmeur, onderhoudsverantwoordelijke of energieambtenaar. Dankzij je praktijkgerichte opleiding ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. In grote bedrijven voer je gespecialiseerde taken uit en in kleinere dynamische ondernemingen krijg je kansen om door te groeien. De certificaten die je tijdens je opleiding behaalt, zijn een extra troef.
Of wil je verder studeren?
Heb je een diploma Energietechnologie op zak? Dan kun je na een schakelprogramma een universitair diploma behalen van master in de Industriële wetenschappen Energie. Het schakelprogramma kun je volgen op de Technologiecampus in Gent.
Ook tal van andere vervolgopleidingen zijn mogelijk, zoals een Bachelor ICT of Bedrijfsmanagement of een postgraduaat Energie, Airco-energiedeskundige, Energiecoördinator, Energiedeskundige type A, EPB-verslaggever, Koeltechniek, Rescert-warmtepompen, CV-technicus, Warmtepomptechnicus, Verlichtingstechnologie of het Engelstalige postgraduaat Management & Business development. Daarnaast zijn aanvullende opleidingen als een studienamiddag rond vraaggestuurde ventilatie in tertiaire gebouwen of de tweedaagse DIALux evo interessant.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download een brochure.