Chemie - afstudeerrichting Milieutechnologie
Wil je later meewerken aan een duurzame toekomst? Wil je aan de slag in een sector die focust op innovatieve energiebronnen, duurzame materialen, leefbaar wonen en zorg voor onze omgeving en het klimaat? Kies dan voor de afstudeerrichting Milieutechnologie van de bachelor Chemie. Je leert er ook alles over het opsporen en meten van milieuverontreiniging en uiteraard over de technologie om ons leefmilieu te optimaliseren.
Wat is Milieutechnologie, wat houdt dat precies in?
-
Instapcursussen
-
Persoonlijke begeleiding
-
Tal van labo's
-
Attest milieucoƶrdinator
Specifieke milieuvakken
Het eerste jaar van de opleiding Chemie is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. In het tweede jaar kies je voor de afstudeerrichting Milieutechnologie. Onder andere Ecologie, Ecotoxicologie, Milieubiotechnologie, water-, bodem- en luchtverontreiniging staan op het programma. Je wordt ingewijd in de beginselen van de milieuwetgeving. Aan het einde van je opleiding krijg je naast je bachelordiploma ook het attest Milieucoƶrdinator B. En dankzij de talrijke labosessies ontwikkel je je praktische vaardigheden steeds verder.
Stage als opstapje naar een job
In het derde jaar loop je vanaf februari stage in een industrieel of universitair laboratorium, een afvalverwerkingsbedrijf, een bodemsaneringsbedrijf of een milieuadviesbureau. Je voert milieuanalytische en ecotoxicologische experimenten uit: je analyseert de restproducten van de economische bedrijvigheid, bepaalt de vuilvracht en zoekt naar oplossingen voor de beheersing en inperking ervan. Een stage in het buitenland behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.
Milieutechnologie studeren? Onze studenten aan het woord!
De belangrijkste vakken Milieutechnologie op een rijtje
Chemie met afstudeerrichting Milieutechnologie is een bacheloropleiding van drie jaar, met telkens 60 studiepunten. Hier vind je meer info over de belangrijkste vakken die over het programma staan.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Milieutechnologie?
Ook dit kan in de bachelor Milieutechnologie
Is de opleiding Milieutechnologie iets voor jou?
-
Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
-
Je wil weten hoe chemische processen in elkaar zitten en staat te popelen om die kennis toe te passen in verschillende domeinen.
-
Werken in een labo is jouw ding.
-
Je hebt oog voor veiligheid en milieu.
-
Verantwoordelijkheidszin, orde en precisie zijn je niet vreemd.
Ik wil later een job uitoefenen waarmee ik een verschil maak, bijvoorbeeld op vlak van het milieu. Het wordt hoog tijd dat we dat probleem aanpakken! Daarom koos ik voor de opleiding Chemie: dan kan ik aan de slag als onderzoeker of als onderwijzer om het bewustzijn hierrond te vergroten.
Wat mag je verwachten van de bachelor Milieutechnologie?
Praktijk op Ć©Ć©n
Geen theorie zonder praktijk, daarom hechten we er in je opleiding veel belang aan. In de perfect uitgeruste laboās van Technologiecampus Gent train je je praktische vaardigheden als een echte expert. Maar je duikt ook letterlijk het werkveld in tijdens bedrijfsbezoeken en stages.
Partners
Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. Dat gaat van structurele samenwerkingen via vaste stageplaatsen in chemiebedrijven tot internationale samenwerkingen, o.a. in Polen (Opole) en Portugal (Porto) in het kader van een onderzoeksproject. Daarnaast hebben we een nauwe band met de onderzoekslaboās van UGent, KULAK en KU Leuven, en het ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek).
Persoonlijke begeleiding
Bij Odisee is er geen sprake van een kloof tussen docent en student. Je krijgt les van een hecht team docenten in een kleine klasgroep. Die docenten hebben aandacht voor elk individu en passen met veel plezier de inhoud van het college aan de groepen aan. Na elke examenperiode krijg je bovendien een individueel gesprek met de eerstejaarscoƶrdinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coƶrdinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoƶrdinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.
Ga 100% voor je eigen talent
Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je sterktes. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je troeven kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.
Wat na Milieutechnologie?
Met een diploma Milieutechnologie kun je aan de slag als laborant bij de milieuafdeling van bedrijven, milieuanalyselaboratoria en waterzuiveringsstations. Daarnaast is er ook een plaatsje voor jou bij intercommunales als milieuambtenaar of als milieucoƶrdinator.
Je kunt onder meer kiezen uit de volgende jobs:
-
Laborant in laboratoria van productiebedrijven voor analyse van grondstoffen
-
Deskundige en/of technoloog in een waterzuiveringsstation of bij een bedrijf voor drinkwaterproductie of afvalrecyclage
-
Milieuspecialist met controlerende en adviserende taken bij overheidsdiensten
-
Gemeentelijk ambtenaar
-
Milieucoƶrdinator in een bedrijf
Of wil je verder studeren na je diploma Milieutechnologie?
Ongeveer de helft van onze bachelorstudenten Chemie breit er nog een extra opleiding aan. Na een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je onder meer starten aan een master in de Industriƫle wetenschappen (bio)chemie (industrieel ingenieur), een master in het Milieu- en preventie management of een master in de Milieuwetenschappen.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan Ć©Ć©n van onze coaches of download een brochure.