Bachelor Orthopedagogie
Voel jij je op je best met mensen om je heen? Wil je anderen ondersteunen op hun levenspad? En ga je geen uitdaging uit de weg? Schrijf je dan als de bliksem in voor de opleiding Orthopedagogie.
Als bachelor in de Orthopedagogie ga je samen met je cliƫnt en zijn omgeving op zoek naar wegen om zo actief mogelijk mee te draaien in de samenleving en de levenskwaliteit te verbeteren. Zowel je cliƫnt als de samenleving spelen daarbij een belangrijke rol. Als praktijkgerichte orthopedagoog zet je dan ook in op beiden. Tijdens je opleiding verwerf je algemene kennis, train je je ortho(ped)agogische vaardigheden en ontwikkel je de attitudes die een praktijkgerichte orthopedagoog nodig heeft.
Wat is Orthopedagogie, wat houdt de opleiding precies in?
-
Je bent gƩƩn nummer
-
Focus op jouw interessegebied
-
Studie- en trajectbegeleiding
-
Sterke verbinding met de praktijk
-
Je leert ook veel over jezelf
Cliƫnt, gezin en samenleving
Via de orthopedagogische vakken maak je vanaf het eerste jaar kennis met de mensen die je later zult ondersteunen. Je leert hoe je dat het best kunt doen. In het eerste bachelorjaar ligt de nadruk op individuen met een ondersteuningsvraag zoals bijvoorbeeld jongeren in verontrustende situaties, vluchtelingen en mensen met een beperking. In het tweede jaar buig je je over het individu in zijn gezinscontext. In het derde jaar verschuift de focus naar het individu in de maatschappij. Je bestudeert onder meer psychosociale problematieken (waaronder spijbelen, verwaarlozing en mishandeling) en bijzondere gezinssituaties. Je maakt kennis met nieuwe tendensen in het werkveld, zoals de kracht- en vraaggerichte kijk op ondersteuning en netwerkontwikkeling.
Drie pijlers: drie specialisaties
De opleiding is uitgewerkt in drie pijlers, die zich in het derde jaar vertalen in drie verdiepingssporen of specialisaties waaruit je kunt kiezen: creatieve coaching, systeem- en contextgericht werken of sociale inclusie. Die keuze heeft ook een impact op je stage in het derde jaar, want dan ga je je specialisatie concreet toepassen.
Creatieve coaching
Wist je dat je via een ācreatieveā taal een dialoog kunt aangaan met cliĆ«nten, ook met cliĆ«nten die via verbale weg moeilijk te bereiken zijn? Wil je weten hoe je die creatieve talen (samen musiceren, werken met beelden, expressie en beweging) kunt gebruiken? Dan kies je voor deze verdieping. Je leert in de praktijk hoe je creatieve werkvormen kunt inzetten binnen een hulpverleningsrelatie om zo een verandering bij mensen te realiseren.
Systeem- en contextgericht werken
Een goede ondersteuning vraagt betrokkenheid van de naaste omgeving van je cliƫnt. Aan de hand van systeem- en contextgericht werken krijg je een goed zicht op de dynamieken binnen gezinnen, hoe je je daar als hulpverlener in opstelt, hoe je mensen kunt engageren en waar de gevoeligheden liggen. Ouders, broers, zussen en partners van je cliƫnt vormen een extra doelgroep waarmee je aan de slag gaat.
Sociale inclusie
Mensen zijn knooppunten van relaties, in hun eigen gezin en familie, maar ook breder: in een school, op het werk, in een buurt of vereniging. Aan de slag gaan met een ondersteuningsvraag, betekent dat je mensen de tools geeft om op te komen voor zichzelf. Tegelijk probeer je ook de samenleving te bewegen. Je leert hoe je het verschil maakt als bruggenbouwer, belangenbehartiger en netwerker.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Ook dit kan in de bachelor Orthopedagogie
Orthopedagogie studeren? Onze studenten aan het woord!
De belangrijkste vakken Orthopedagogie op een rijtje
Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Orthopedagogie.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Orthopedagogie?
Is de opleiding Orthopedagogie iets voor jou?
-
Je toont respect voor alle mensen, ongeacht hun achtergrond of ondersteuningsvraag.
-
Je bent bereid om aan je eigen persoonlijkheid te werken via zelfreflectie en zelfontplooiing.
-
Je tenen gaan krullen van onrechtvaardigheid. Je komt op voor wie kwetsbaar is.
-
Je hebt een hart voor mensen, je legt vlot contact en je kunt goed communiceren.
-
Je blijft altijd mogelijkheden zien, hoe uitzichtloos een situatie soms ook lijkt.
De campus in Dilbeek is een van de zaken die voor mij de doorslag hebben gegeven om Orthopedagogie te studeren bij Odisee. Die is klein, maar fijn. Daardoor ontstaat er echt een band tussen de studenten en docenten. Als je een probleem hebt, kun je altijd bij hen terecht.
Wat na Orthopedagogie?
Jij aan het roer
Onze studenten zijn stuk voor stuk uniek. Ze hebben allemaal hun eigen interesses, achtergronden en talenten. Tijdens lessen en projecten zetten we die diversiteit bewust in om van en over elkaar te leren. Bovendien kun je bij Odisee je eigen leertraject vormgeven. Zowel binnen de vakken, stages en themaās van de bachelorproeven krijg je verschillende keuzemogelijkheden. Zo vaar je tijdens je opleiding de koers die jij wilt.
Denken, durven, doen
Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Naast de stages die je zelf kunt invullen, organiseren we tal van projecten in samenwerking met het werkveld. Zo kun je gaan voorlezen in anderstalige gezinnen, een blog ontwikkelen over een sociaal thema, deelnemen aan een ervaringskamp voor personen met een fysieke beperking, een studiedag over begeleid werk op poten zetten, buddy zijn van asielzoekers... Afwisseling troef!
Project Brussel Grootstad en Communicatiedagen
Je dacht dat je Brussel al kende? Think again! Tijdens ons tweedaagse Project Brussel Grootstad ontdek je alle bekende Ć©n verborgen plekjes van de stad en maak je kennis met verschillende sociale organisaties. En dat niet alleen, je leert ook je collega-studenten en docenten beter kennen. Daarnaast vinden er jaarlijks Communicatiedagen plaats op onze campus. In het eerste jaar krijgen we het bezoek van ervaringsdeskundigen en professionals die over zichzelf of over hun stiel komen vertellen. In het tweede jaar ga je zelf aan de slag (o.a. bij BON of Brusseleer) als intercultureel hulpverlener.
Buddy up!
In het buddyproject kun je je blik op de wereld verruimen. Wat je daarvoor moet doen? Een heel jaar lang ben je de individuele coach van een jongere uit de jeugdhulpverlening, een jonge vluchteling, een moeder zonder wettig verblijf... Uitdaging en plezier verzekerd!
En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Als bachelor in de Orthopedagogie kun je kiezen uit een grote variatie aan jobmogelijkheden. Nine to five of de flexibiliteit van nachten, vroege en late shiften. Aan huis of in een voorziening of organisatie. Eerder individuele begeleiding of voluit voor leefgroepwerk. Het kan allemaal. Maar ook sociaal ondernemen behoort tot de opties, als zelfstandige thuisbegeleider, een eigen coachingpraktijkā¦
Waar kun je aan de slag?
-
Jeugdhulp
-
Algemeen welzijnswerk
-
Tewerkstelling en opleiding
-
Geestelijke gezondheidszorg
-
Kinder- en gezinszorg
-
Opvoedingsondersteuning
-
Zorg aan personen met een handicap
-
Integratie- en ondersteuningscentra voor etnisch-culturele minderheden
-
Onderwijs en educatie
-
Ouderenzorg en thuiszorg
-
Sociaal ondernemer
Je belangrijkste taken
Als praktijkgerichte orthopedagoog staat het contact en de relatie die je opbouwt met je cliƫnten op nummer ƩƩn. Vanuit dat vertrouwen krijg je zicht op de ondersteuningsvraag van je cliƫnten. Je tekent een ondersteuningsplan uit, samen met je cliƫnten en hun netwerk. De ondersteuning situeert zich vooral in het dagelijkse leven: algemene zelfredzaamheid, organisatie van de dag, relaties aanknopen, vrijetijdsbesteding, onderwijs, wonen en werken.
Aangezien je aan de slag gaat met kwetsbare mensen, besteed je ook veel aandacht aan de versterking van netwerken. Je bouwt bruggen naar de werkgever, klasgenoten, coach van de sportclub of buurt. Daarbij zet je in de eerste plaats de formele en informele netwerken in van je cliƫnten, maar ook van jezelf en van de organisatie waar je werkt.
Of wil je verder studeren?
Misschien wil je nog een extra bachelordiploma behalen? Dat kan! Een bachelor in het Kleuter- of Lager onderwijs, Sociaal werk of Gezinswetenschappen is de meest logische stap, maar ook een bijkomende master Pedagogiek, Criminologie, Agogiek of Sociologie behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast biedt onze partner Odisee Advanced Education een gevarieerd aanbod van opleidingen aan over actuele themaās in de vormings- en welzijnssector.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan Ć©Ć©n van onze coaches of download een brochure.