Bachelor Sociaal Werk
Wil jij met en voor mensen werken? Vind je het belangrijk dat we iedereen op een gelijkwaardige manier behandelen? En ben je ervan overtuigd dat een samenleving met een mix van culturen en achtergronden mogelijk is? Dan schuilt er ongetwijfeld een sociaal werker in jou en is de bachelor Sociaal Werk helemaal jouw ding.
Of je nu werkt op de sociale dienst van een ziekenhuis, in een maatwerkbedrijf, in een cultureel centrum of in een asielcentrum, als sociaal werker heb je altijd oog voor het welzijn van mensen.
Wat is Sociaal Werk, wat houdt de opleiding precies in?
-
Je bent geen nummer
-
Focus op jouw interessegebied
-
Studie- en trajectbegeleiding
-
Sterke verbinding met de praktijk
-
Je leert ook veel over jezelf
-
Campus in het hart van Brussel
Sociale verandering
Als sociaal werker voel je je aangesproken door de levens- en werkomstandigheden van individuen en groepen. Je zet je elke dag in voor meer sociale rechtvaardigheid. Dat doe je niet over de hoofden van mensen heen, maar samen met hen. Je geeft mensen alle mogelijkheden om sterker in hun schoenen te staan zodat ze ook zƩlf verandering kunnen brengen in hun leven, op de werkplaats, in het gezin of in de buurt waar ze wonen.
Brussel als leeromgeving
Net omdat Brussel veel maatschappelijke uitdagingen kent, is het een boeiende omgeving om het beroep van sociaal werker te leren. Wie het in Brussel leert, kan het overal uitvoeren. De sociale ongelijkheid, het samenleven op een beperkte geografische ruimte, de ecologische vraagstukken, maar ook de rijke diversiteit, enthousiasmerende burgerinitiatieven, het brede veld van werkveldorganisatiesā¦ in de stad is alles om samen aan de slag te gaan en je tot een sterke professional te vormen.
Theorie Ć©n praktijk
Niets zo handig als een stevige theoretische basis, maar theorie betekent niets zonder toets aan de praktijk. Daar richten we onze pijlen dus op doorheen de hele opleiding.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Sociaal Werk studeren? Onze studenten aan het woord!
Twee afstudeerrichtingen
De opleiding Sociaal werk heeft twee afstudeerrichtingen: Maatschappelijk werk en Sociaal-cultureel werk. Aan het einde van je eerste jaar kies je voor Ć©Ć©n van die afstudeerrichtingen. Nog geen idee wat voor jou de beste keuze is? Geen probleem. Tijdens het eerste jaar laten we je uitgebreid kennismaken met de beide richtingen. Zo kies je sowieso de richting die het best bij jou past.
Ook dit kan in de bachelor Sociaal Werk
Ik vind de praktijkgerichte opleidingsonderdelen zoals stages en projecten het meest interessant. Tijdens die vakken besef ik telkens weer waarom ik voor Sociaal werk gekozen heb. De opleiding is op verschillende vlakken een goede voorbereiding voor later. Op korte tijd leren we veel bij op maatschappelijk en cultureel vlak.
Wat mag je verwachten van de bachelor Sociaal Werk?
Bruxelles ma belle
Onze campus ligt in hartje Brussel, daar moeten we dus van profiteren. De toepassing van sociaal werk in Brussel staat centraal tijdens je opleiding. Je maakt uitstapjes in onze hoofdstad, krijgt les van Brusselse gastdocenten en zet projecten op touw in samenwerking met het Brusselse werkveld. Wees er maar zeker van: wie de job in Brussel leert, kan het overal.
Jij aan het roer
Wist je dat je bij Odisee je eigen leertraject vorm kunt geven? Zowel binnen de vakken, stages en themaās van de bachelorproeven krijg je verschillende keuzemogelijkheden. Zo vaar je tijdens je opleiding de koers die jij wilt.
Denken, durven, doen
Vanaf het eerste jaar dompelen we je onder in de praktijk. Naast de stages die je zelf kunt invullen, organiseren we tal van projecten in samenwerking met het āwerkveldā. Zo kun je beroepservaring opdoen tijdens projectwerk, een kijken luisterstage, een debatavond, een theatervoorstelling en vrijwilligerswerk. Afwisseling troef!
Diverse partners
Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. In en rond Brussel werken we samen met o.a. Growfunding, Minor Ndako, Zonnelied, DāBroej, Muntpunt, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, JES stadslabo, Citizenne, CAW, Group Intro, VDAB, GC De Markten, Samenlevingsopbouw en CLB. Internationaal gaat het om samenwerkingen met o.a. Duitsland, Denemarken, Spanje, Griekenland, Noorwegen, Nederland, Zweden, Finland, Oeganda, Senegal, Zuid-Afrika, IndiĆ«, Nepal, Costa Rica, Ecuador, Peru, Suriname en Nicaragua.
Wat na Sociaal Werk?
Welke afstudeerrichting je ook kiest, als maatschappelijk werker of sociaal-cultureel werker help je mensen om zich optimaal te ontwikkelen in hun sociale netwerk en onze maatschappij.
Je kunt aan de slag
-
Bij sociale diensten zoals OCMW's en centra voor algemeen welzijnswerk
-
In begeleidingstehuizen en opvangcentra
-
Bij diensten voor thuiszorg, pleegzorg, gezins- en bejaardenhulp
-
In het jeugdwerk
-
Bij educatieve organisaties
-
In de culturele sector
-
En op nog veel meer boeiende plekken!
Of wil je verder studeren na je bachelor Sociaal Werk?
Misschien wil je na het behalen van je bachelordiploma Sociaal werk nog verder studeren? Dat kan! Er zijn talrijke mogelijkheden: master Sociaal werk, master Agogiek, master Sociologie, master Politieke wetenschappen, master Communicatiewetenschappen, master Bedrijfskunde, master Antropologie.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Onze coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan Ć©Ć©n van onze coaches of download een brochure.