Educatie Duurzame ontwikkeling in de klas
Heeft de aarde een dokter nodig? Is een tijger belangrijker dan een bij? Is het erg als er bij het opruimen van de plastic soep in de oceanen vissen sterven?
Dit soort vragen houdt leerlingen bezig. Maar duurzaamheidsvraagstukken hebben zelden eenduidige antwoorden. Ethische, ecologische of economische belangen kunnen botsen. Leren omgaan met verschillende mogelijkheden, conflicterende waarden en inzichten is een hele uitdaging. Als we leerlingen willen leren om over deze vragen na te denken, dienen ze hun keuzes in een groter plaatje te leren bekijken. Hier zet EcoZoo op in.
Leeftijdscategorie (10 - 14 jaar)
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Iets voor jou?
We richten ons op leerkrachten van de 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair en iedereen die interesse heeft in duurzaamheidseducatie bij jongeren tussen 10 en 14 jaar.
Werken aan duurzame ontwikkeling
Ecozoo ontwikkelde een onderwijsmethodiek gericht op het stimuleren van denkvaardigheden en dialoog over duurzaamheid. Binnen thema’s zoals afval, technologie, water, klimaatverandering en biodiversiteit dagen deze denkactiviteiten leerlingen uit om na te denken over waarden, systemen en acties. Zo werken we aan educatie voor duurzame ontwikkeling (EDO).
Wil je aan de slag met deze methodiek? Wil je dialogen leren begeleiden over duurzaamheidsthema’s? Of ben je benieuwd naar het klasmateriaal? Dan is de EcoZoo-opleiding iets voor jou.
Programma
Tijdens deze opleiding leer je hoe je denkoefeningen en dialogen begeleidt over duurzaamheidsvraagstukken. Je krijgt vooraf leermateriaal thuis toegestuurd, dat leer je gebruiken in deze workshop. Met dit materiaal kan je nadien onmiddellijk aan de slag kan in je klas.
De opleiding is interactief en er is ruimte om de inhoud aan te passen aan de noden van de deelnemers.
Docent
Veerle Verschoren is lerarenopleider en onderzoeker wetenschapsonderwijs aan de Odisee Hogeschool. In haar onderzoek verdiept ze zich sinds 2017 in vakdidactiek wetenschap en educatie duurzame ontwikkeling. Centraal in haar projecten staat het aanwakkeren van denkvaardigheden van leerlingen aan de hand van concrete opdrachten en activiteiten.
Liever een traject om maat?
Wil je al zelf aan de slag met duurzaamheidseducatie?
EcoZoo ondersteunt organisaties op maat: traject met een of meerdere klassen, opleiden van leerkrachtenteams, uitdenken en ontwikkelen van didactisch materiaal, verzorgen van een pedagogische studiedag...
Praktische info over de bijscholing 'Educatie Duurzame ontwikkeling in de klas'
Wie is jouw contactpersoon voor de opleiding 'Educatie duurzame ontwikkeling in de klas'?
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem contact op met de programmacoördinator!
Nog meer interessante bijscholingen!
Heb je interesse in deze bijscholing? Dan zullen volgende bijscholingen wellicht ook interessant zijn voor jou!
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Deze bijscholing is echt iets voor mij!
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief!