Elektromechanica - Opleiding voor volwassenen

Ben je in de ban van de werking en de opbouw van machines? Kun je niet wachten om zelf toestellen te ontwerpen of te optimaliseren, door eraan te sleutelen of in hun programmeercode te duiken? Wil je alles te weten komen over duurzaam energieverbruik? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

Odisee continue opleiding volwassenen avondonderwijs Elektromechanica

Wat houdt de bachelor Elektromechanica precies in?

Heb je al een technische job maar geen bijbehorend technisch diploma? Of ben je in de ban van de werking en opbouw van machines? Geïnteresseerd in de werking van HVAC (heating, ventilation, air conditioning)? Wil je je omscholen om in te spelen op de enorme vraag naar technisch talent? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Dankzij het traject in afstandsonderwijs kun je zelf je programma samenstellen. Zo combineer je de opleiding vlot met je werk en je gezinsleven. Bovendien is de opleiding erkend in het kader van Vlaams opleidingsverlof.

  • Persoonlijk studietraject
  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
  • Samenwerken met industriële bedrijven
  • Theorie en veel praktijk
  • Focus op jouw interessegebied

De bachelor Elektromechanica is een gevarieerde en praktijkgerichte opleiding, waarin verschillende vakgebieden aan bod komen. Om te beginnen leer je de basisprincipes van Mechanica, Elektriciteit, Elektronica, Automatisering en Energietechnologie. De klemtoon ligt daarbij niet enkel op de theorie maar ook op de praktische toepassing ervan. Vervolgens verdiep je je in een van de twee afstudeerrichtingen: Elektromechanica of Klimatisering. Uiteindelijk zul je de werking en de opbouw van machines of klimatiseringssystemen zo goed begrijpen, dat je ze zelf zou kunnen ontwerpen.

Duaal leren

Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je past de theorie toe in de praktijk. Vanaf het eerste jaar word je uitgedaagd om met je projectgroep een oplossing te vinden voor echte problemen uit de industrie. Hiervoor werk je nauw samen met industriële bedrijven: de perfecte eerste kennismaking met je toekomstig werkdomein. 

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de vakken spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent volgt dus een eigen, uniek programma. 

 

Laat je overtuigen door onze Odisee-studenten

Elektromechanica studeren? Onze studenten aan het woord!

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Elektromechanica

  • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

    Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties (EVK's en EVC's). Zo kun je vlugger afstuderen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider.

  • Ondernemende student

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee kun je het keuzevak Entrepreneurial skills volgen, waarin je je businessplan kunt uitwerken. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al meteen echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Voltijdse dagopleiding kan ook

    Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten de opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Checklist!

is de bachelor Elektromechanica iets voor jou?

  • Je bent een doener, werkt graag hands-on en haalt meer voldoening uit praktijk dan uit theorie.
  • Je wil de werking en opbouw van machines doorgronden.
  • Je denkt technologisch. Problemen oplossen is jouw ding.
  • Later wil je een job waarin je niet de hele dag aan een bureau zit.
Meisje - nadenkend
Je moet jezelf goed organiseren om de opleiding te volgen in combinatie met werk en gezin. Maar als je doorzet, behaal je wel een volwaardig bachelordiploma dat op de arbeidsmarkt heel gewild is.
Koen
Oud-student Elektromechanica
Elektromechanica testimonial
Wat mag je verwachten van een opleiding in afstandsonderwijs?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Praktijk (op de campus)

Naast theorie moet je als toekomstig bachelor in de Elektromechanica uiteraard heel wat praktische vaardigheden aanleren. Sommige praktijkoefeningen kun je thuis doen. Heb je daar niet de juiste tools voor, dan mag je gebruikmaken van het materiaal in de modern uitgeruste praktijklokalen van campus Aalst.

Voor specifieke oefeningen rond draaien, frezen, elektrisch en mechanisch ontwerp heb je begeleiding nodig van de docent. Voor die praktijkonderdelen moet je sowieso wel regelmatig naar de campus komen. Het aantal terugkomdagen hangt af van de vakken waarvoor je bent ingeschreven. Reken op gemiddeld één terugkomdag per twee studiepunten. Neem je 30 studiepunten op, dan heb je dat jaar dus zo’n 15 terugkommomenten (waarvan sommige online worden aangeboden).

Stage

Er staan twee stages op het programma. De eerste korte stage duurt drie tot negen dagen, afhankelijk van je afstudeerrichting. De tweede stage in de laatste fase van je opleiding duurt 12 weken en is gekoppeld aan je bachelorproef. De meeste afstandsstudenten werken op dat moment in de sector en bepalen in samenspraak met hun werkgever een onderwerp waarin zij zich kunnen verdiepen in het kader van hun bachelorproef. Zo kunnen zij stage lopen op de eigen werkplek. Ben je nog niet aan de slag in de elektromechanica? Of wil je liever in een ander bedrijf stage lopen? Dat kan, bijvoorbeeld via een verlofstelsel. Wij helpen je om de stage zo flexibel mogelijk in te vullen.

Theorie + praktijk

Elk semester start met een verplichte startavond. Die kun je ook online volgen. Daarop krijg je
uitleg over de vakken die op het programma staan en kun je direct afspraken maken of verduidelijking vragen over het verloop van het semester. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Theoretische vakken studeer je namelijk thuis via zelfstudie. In je eigen tempo dus, zonder dat je naar de campus moet komen. Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Als je vragen hebt bij de leerinhouden kun je altijd een afspraak maken om langs te komen op de campus. De docenten zijn ook steeds bereikbaar per mail om je vooruit te helpen.

Evaluatie

De examens van de theorievakken worden overdag afgenomen. Reken voor een studieprogramma van 30 studiepunten op ongeveer tien examens, verdeeld over januari en juni. Wie niet slaagt in de eerste zit mag een tweede keer deelnemen in de periode van 16 augustus tot 4 september. Soms vinden ook enkele tussentijdse examens plaats in november en april. Voor labo’s en projectvakken is er vaak permanente evaluatie, eventueel gevolgd door een examen.

Bachelor elektromechanica header
Wat na je (extra) diploma?

In welke jobs kom je hierna terecht?

Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

Waar kun je aan de slag?

  • Als verantwoordelijke voor de installatie en het onderhoud van productieprocessen 
  • Kies je voor Klimatisering, dan wacht je een carrière in HVAC (heating, ventilation en airconditioning)
  • Als projectleider
  • In een studiebureau
  • Als ontwerper
  • Op een dienst (na)verkoop
  • Als zelfstandig ondernemer
lager onderwijs

Of wil je verder studeren?

Met een diploma Elektromechanica kun je na een schakelprogramma het diploma van master in de Industriële wetenschappen–elektromechanica behalen. Zo heb je een bijkomend universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Ook een banaba Energietechnologie is mogelijk.

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Als werkzoekende kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als je gekozen opleiding door VDAB erkend is als OKOT-opleiding (voluit: een onderwijskwalificerend leertraject dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je daarvoor eerst een aanvraag indienen bij VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen. Voor projecten en praktijksessies kun je terecht in goed ingerichte labo’s. Rondom het gebouw liggen 400 parkeerplaatsen, een grote overdekte fietsenstalling en een overdekte stalplaats voor motorfietsen. De campus ligt vlak bij de afrit van de autosnelweg en is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De grote sportzaal kun je naar hartenlust gratis gebruiken en her en der kun je op de campus tafelvoetbal en tafeltennis spelen. Draadloos internet is op de hele campus gratis ter beschikking. Ontspannen doe je in het salon aan de ingang van onze hogeschool.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?